Bitkoin keš novčanici. Vodič za početnike

Gollum with Bitcoin Cash

Pre nego što počnete sa trgovinom ili rudarenjem bitkoin keša, potrebno vam je mesto za čuvanje, tj. novčanik.

Novčanik se sastoji od dva veoma duga skupa slučajnih brojeva i slova. Jedan od njih je javna adresa vašeg novčanika koji će drugi korisnici koristiti za slanje BCH-a za vas.

Drugi  je vaš privatni ključ, koji vam daje pristup svojim sredstvima i koristi se za potpisivanje transakcija. Uvek držite privatni ključ bezbednim i sigurnim, jer ako izgubite pristup ili ga jednostavno zaboravite, nećete moći da pristupite svojim sredstvima. Slično tome, ako se neko pribavi vaš privatni ključ, sva sredstva u novčaniku će biti ukradena.

Bitcoin wallet protected by lasers

Ako ste registrovani na menjačnici koja podržava bitkoin keš, ona će vam automatski obezbediti novčanik. Međutim, zbog sigurnosti vaših tokena, preporučuje se da ih uskladištite u drugom novčaniku. To je zato što menjačnice koje pružaju usluge novčanika u suštini poseduju vaše privatne ključeve kao i vaša sredstva.

Štaviše, bilo je dosta slučajeva menjačnica koje su hakovane i kojima su ukradena sredstva svojih korisnika bez mogućnosti da im nadoknade gubitak, čak je bilo i slučajeva kada su jednostavno prestale sa poslom i pobegle sa novcem.

Besplatni bitkoin keš novčići (Kako dobiti bitkoin keš)

Ako ste posedovali bitkoin tokene pre 1. avgusta 2017. godine kada se dogodio bitkoin keš hard-fork, imate pravo da primite istu količinu tokena u BTH. Metodi zahtevanja besplatnih bitkoin keš tokena će se razlikovati u zavisnosti od vrste novčanika koji koristite.

Ako koristite full nod novčanik, a to je novčanik koji zahteva preuzimanje čitavog blokčeina, u suštini sve što je potrebno je da ga  prebacite u wallet.dat fajl. Kada to učinite, jednostavno ga uvezite u full nod bitkoin keš novčanik, kao što je Bitcoin ABC, gde će vam BCH tokeni biti dostupni.

Treasure in a smartphone

Da biste bili sigurni, preporučuje se da instalirate svoj full nod bitkoin keš na drugom računaru. To je zato što neki full nod novčanici koriste isti direktorijum podataka, tako da instaliranje novog može dovesti do preklapanja prethodnih podataka. Ukoliko se ovo desi, zauvek možete izgubiti i bitkoin i bitkoin keš tokene zauvek.

Ako više volite lakši SPV (pojednostavljena verifikacija plaćanja) novčanik, a to je novčanik koji vam ne zahteva da preuzmete čitav blokčein, procedura je malo lakša. Većina tih novčanika koristi ključne reči, što je fraza koja sadrži vaše bitkoin privatne ključeve i, u dodatku, privatne ključeve bitkoin keša. Dakle, trebalo bi da budete u mogućnosti da pristupite BCH-u jednostavnim ubacivanjem ovih reči u namenski novčanik.

Ispod je lista novčanika koji podržavaju višestruku verifikaciju:

Bitcoins and a black hole

Papirni novčanik

U suštini, papirni novčanik je samo javni i privatni ključ štampan zajedno, obično u QR formi za lakše korišćenja. Papirni novčanik je vrsta "cold storage-a" (oflajn), što je najsigurniji način skladištenja kripto sredstava, pošto nema kontakta sa internetom. To čini papirne novčanike potpuno sigurnim od hakovanja. Kada je odštampan - možete učiniti sve što želite s njim: stavite ga u sef, držite ga pod jastukom ili čak pokopate u dvorištu. Na ovaj način, vaša sredstva će sigurno čekati dok ne odlučite da ih potrošite.

Najlakši način stvaranja papirnog novčanika je da sačuvate wallet.dat fajl iz novčanika koji čuva vaše privatne ključeve na računaru, odštampate ga i izbrišete original sa vašeg računara nakon toga.

Bitcoin paper wallet as an origami crane

Alternativno, možete koristiti jednu od nekoliko onlajn usluga koje to mogu učiniti za vas. WalletGenerator i BCCAdress su najpopularniji od takvih usluga. Oni su generatori nasumičnih ključeva i adresa otvorenog koda i, što je najvažnije, koriste JavaScript endžin vašeg pretraživača da generišu novčanik, što znači da vam ni jedan ključ nije poslat putem interneta.

Postoje brojne druge slične usluge, kao što su BitcoinPaperWallet, koji će napraviti bitkoin keš papirni novčanik sa šarenim dizajnom i ponuditi vam da kupite sigurnosne nalepnice, i Mycelium koji nudi USB uređaj koji jednostavno priključite na štampač, izbegavajući računare.

Softverski bitkoin keš novčanici

Softver novčanici se instaliraju na vašem računaru ili mobilnom uređaju i, za razliku od novčanika koje pružaju menjačnice, većina njih čuva vaše privatne ključeve oflajn, na uređaju na kome su instalirani. Sve što treba da uradite je da ga preuzmete na svoj uređaj i da pratite instrukcije. Mnogi softver novčanici podržavaju više kriptovaluta i omogućavaju vam da kreirate više novčanika. Osim toga, usluge kao što su Exodus i Jaxx imaju ShapeShift ugrađen u sebe, što omogućava instant razmenu izmađu različitih glavnih kriptovaluta unutar novčanika.

Novčanik

Platforma

Electron Cash

MacOS, Windows, Linux, Android

Bitcoin.com

MacOS, Windows, Linux, iOS, Android

Unit

iOS, Android

BTC.com

Online, iOS, Android

Mobi

iOS, Android

Bitpay

MacOS, Windows, Linux, iOS, Android

Stash

Android

StrongCoin

MacOS, Windows, Linux, iOS, Android

Coinomi

Android, (iOS coming soon)

Jaxx

MacOS, Windows, Linux, iOS, Android, Chrome Extension

Exodus

MacOS, Windows, Linux

Mobile crypto wallet and a chain

Hardverski bitkoin keš novčani

U svetu kriptovaluta, hardverski novčanici su najsigurniji. Oni izgledaju kao konvencionalni prenosivi hard diskovi, ali posebno dizajnirani da skladište kriptovalute. Oni generišu transakcije oflajn i u pokretu, što znači da ih možete povezati na bilo koji računar da izvršite transakciju.

Bitcoin wallets: Trezor, KeepKey and Ledger

Baš kao i papirni novčanici, hardverski novčanici su imuni na sajber-napade i hakovanje, pošto nisu povezani na internet. Savremeni hardverski novčanici su opremljeni opcijama za rezervne kopije i mogu biti dodatno obezbeđeni dvokomponentnom autentifikacijom ili PIN lozinkom.  Danas svi glavni hardverski novčanici imaju ekran tako da možete potvrditi transakciju na samom uređaju.

Međutim, oni su jedini novčanici koje ćete morati da platite. Ali vrede svaku paru, posebno ako čuvate znatnu količinu bitkoin keša. Na kraju, kao namenski uređaj proizveden u ograničenim količinama, ponekad ih je teško dobiti.

Novčanik

Približna cena

Ekran

Ledger Nano S

€79 / $99

Da

TREZOR

$99

Da

KeepKey

$99

Da