Kako kupiti bitkoin keš? Vodič za početnike

How to buy Bitcoin Cash: A beginners guide for buying BCH

Dakle, odlučili ste da investirate u bitkoin keš (BCH). Postoji nekoliko opcija za vas, ali prvo morate da dobijete novčanik koji podržava bitkoin keš. Postoji mnogo dostupnih različitih opcija, od kojih su sve pokrivene u našem BCH vodiču za novčanike.

Kako tražiti bitkoin keš

Ako ste imali bitkoine pre 1. avgusta 2017. godine kada se dogodio bitkoin keš hard-fork, u mogućnosti ste da potražite istu količinu tokena u bitkoin kešu. Čak i ako niste zatražili svoje bitkoin keš tokene do sada, oni će biti sigurni i čekaće da ih preuzmete.

Metodi traženja vaših tokena će se razlikovati u zavisnosti od određenog novčanika koji koristite.

Ako imate full-nod novčanik (novčanik koji zahteva da preuzmete čitav blokčein), kao što su Bitcoin Core ili Bitcoin Knots, jednostavno napravite rezervnu kopiju vašeg novčanika ulaskom u meni i izborom 'Backup Vallet'. Ovo će generisati vallet.dat fajl koji možete uvesti u full-nod bitkoin keš novčanik, kao što je Bitcoin ABC, gde će vam vaši BCH tokeni biti dostupni.

A man sleeping with bitcoins under the mattress

Važno je napomenuti da neki full-nod novčanici mogu da se sukobljavaju jedni s drugima. Na primer, podrazumevani direktorijum podataka za Bitcoin ABC je isti kao Bitcoin Core. Zbog toga instaliranje Bitcoin ABC-a može dovesti do prepisivanja podataka Bitcoin Core-a.

Ako niste bekapovali privatne ključeve, to može dovesti do gubitka i BTC i BCH tokena zauvek. Da biste to izbegli, instalirajte Bitcoin ABC ili bilo koji slican full-nod bitkoin keš novčanik na drugom računaru.

Ako koristite SPV (pojednostavljena platna verifikacija) novčanik (za koji ne treba čitav blokčein da bi funkcionisao), i dalje bi trebalo da ste u mogućnosti da potražite svoje bitkoin keš tokene.

Većina tih novčanika koristi ključne reči (recovery seed), što je fraza koja čuva vaše bitkoin privatne ključeve, a uz to i bitkoin keš privatne ključeve. Zbog toga bi trebalo da budete u mogućnosti da pristupite BCH-u jednostavnim ubacivanjem ove fraze u namenski novčanik.

Međutim, postupak za to može se razlikovati u zavisnosti od vrste novčanike. Dakle, da budete na sigurni,  potražite oglas objavljen od strane vašeg provajdera novčanika koji daje upute o tome kako tražiti svoja sredstva. Pogledajte ovaj post na Reddit-u za razne linkove saopštenja. Kao alternativu, uvek možete kontaktirati tim za podršku vašeg novčanika.

Ako niste imali bitkoine u trenutku podele, i delje možete kupiti bitkoin keš na nekoj menjačnici kriptovaluta ili putem transakcije bez posrednika (peer-to-peer).

Menjačnice za kupovinu bitkoin keša

Uprkos činjenici da je bitkoin keš trenutno četvrta najveća kriptovaluta iza bitoina, itirijuma i ripla u smislu ukupne tržišne vrednosti, nije podržana od strane svih velikih menjačnica kriptovaluta. Ovde možete pronaći kompletnu listu menjačnica koje podržavaju BCH.

Iako se povećava prihvatanje od strane menjačnica, iz svih globalno operativnih menjačnica na listi, trenutno vam samo GDAX, Kraken i Cex.io omogućavaju da kupite bitkoin keš za fiat valutu.

Ako koristite druge menjačnice, poput Bittrex-a, bićete u mogućnosti da dobijete bitkoin keš u zamenu za bitkoin, iter ili teter. Da bi ste saznali koju vrstu razmene neka menjačnica podržava, možete ili da pogledate u odeljcima „about“ ili „F.A.Q.“ na sajtovima menjačnica ili pomoću CryptoCoinCharts-a.

Bitcoin Cash price chart

Imajte na umu da će apsolutna većina menjačnica kriptovaluta zahtevati da prođete kroz prilično dugačak i ponekad zastrašujući proces provere vašeg identiteta pre nego što počnete da trgujete.

Pored toga, kako biste uplatili ili podigli sredstva iz menjačnice, potrebno je da povežete svoj bankovni račun sa sistemom za podizanje u menjačnici. Kompletiranje verifikacije identiteta i povezivanja bankovnih računa će najverovatnije trajati nekoliko radnih dana.

Zbog sigurnosnih razloga, većina menjačnica prihvata samo uplate i podizanja putem elektronskih bankovnih transfera, što može trajati do tri radna dana. Neke platforme omogućavaju plaćanje kreditnim/debitnim karticama, a u nekim slučajevima i PayPal, ali većinu vremena ova opcija je dostupna samo za bitkoin transakcije.

Različite menjačnice će takođe zahtevati različite naknade za različite operacije. Neke platforme će naplaćivati fiksni iznos, dok će drugi računati svoje naknade za svaku operaciju automatski. Svaka menjačnica pruža sniženje svojih naknada u odeljku 'about' ili 'F.A.Q.' na njihovoj veb stranici.

A man painting over the word ‘Bitcoin’

Vreme transakcije će se razlikovati u zavisnosti od menjačnice. Kao što je ranije pomenuto, u većini slučajeva uplate i povlačenja fiat valuta iz menjačnice može trajati do tri radna dana. Međutim, većina operacija vezanih za kriptovalute, naročito kada je u pitanju bitkoin keš, gotovo je trenutna.

Alternativno, ako već posedujete bitkoine ili bilo koju drugu značajnu kriptovalutu, možete koristiti usluge kao što su Shapeshift i Changelly za instant trgovinu između kriptovaluta, uključujući i bitkoin keš. Štaviše, Changelly vam omogućava da kupite većinu podržanih kriptovaluta dolarima koristeći Visa ili MasterCard.

Na kraju, uvek obavezno čuvajte svoja sredstva i transakcije sigurnim. Samo trgujte na uglednim menjačnicama, obavezno pročitajte recenzije korisnika i povratne informacije i uvek proverite adrese na koje šaljete svoja sredstva.

Menjačnica BCH-fiat trgovina BCH-kripto trgovina
Coinbase BCH/USD BCH/BTC
Bittrex (BCH je poznat i kao BCC na Bittrex-u) / BCC/BTC, BCC/USDT, BCC/ETH
Kraken BCH/USD, BCH/EUR BCH/BTC
Cex.io BCH/USD, BCH/EUR, BCH/GBP BCH/BTC
Poloniex / BCH/BTC, BCH/USDT, BCH/ETH

Trgovina bez posrednika (peer-to-peer)

Alternativno, možete se odlučiti za kupovinu bez posrednika. LocalBitcoinCash je primer servisa koji podržava ovo za bitkoin keš, kao što to LocalBitcoins radi za originalni bitkoin. LocalBitcoinCash pruža platformu u kojoj korisnici mogu da trguju BCH-om za fiat valute direktno sa drugim korisnicima. Korisnici mogu ili postaviti ponudu i čekati da neko odgovori ili prihvatiti ponude drugih ljudi, a sama platforma pruža uslugu posrednika prilikom trgovine. Međutim, i dalje ostaje da se vidi o tome da li se može verovati ovoj platformi.

Ako odlučite da koristite platformu, imajte na umu da ćete se baviti pojedincima, umesto uglednim kompanijama. To znači da je verovatnoća da budete prevareni znatno veća.

Kada trgujete pez posrednika, uvek dobro proverite sumu, trenutni kurs i adrese vašeg novčanika i novčanika primaoca. Na kraju, i to bi trebalo biti očigledno - nikada, pod bilo kojim okolnostima, ne dajte vaše privatne ključeve nekome.

Postoji i mogućnost uspostavljanja sastanka uživo. Ovo se može uraditi putem posebnih bitkoin keš foruma, LocalBitcoinCash i uvek možete otići na Meetup.com da pronađete događaj vezan za BCH u blizini.

Crypto-anarchist

Prilikom oflajn kupovine bitkoin keša, uvek se obavezno sastanite na javnom mestu. Dovođenje prijatelja s vama može takođe biti dobra ideja (samo obavezno obavestite prodavca unapred). Takođe će vam trebati internet veza da proverite trenutni kurs i potpišete transakciju.