Kako rudariti bitkoin keš? Vodič za početnike

How to mine Bitcoin Cash: A beginners’ guide to mining BCH

Ukoliko čvrsto verujete u bitkoin keš (BCH), postoji način da podržite njegovu mrežu i istovremeno zaradite BCH - rudarenje.

U suštini, to je proces rešavanja kompleksnih matematičkih zadataka. Rudari su najvažniji deo svake kripto(valutne) zajednice, pošto ne samo da označavaju transakcije kao legitimne, nego su i odgovorni za stavljanje novih tokena u opticaj.

Blockchain as a tetris game

Rudari primaju pozamašne nagrade za uspešno izrudaren blok transakcija. Na BCH mreži, nagrada trenutno iznosi 12,5 BCH-a po bloku, plus sve naknade unutar bloka.

Pročitajte više u tekstu: Šta je rudarenje.

Da li je rudarenje BCH-a profitabilno?

U 2018. godini, najpre ćete morati da uložite nešto novca u specijalizovanu opremu za rudarenje, kako biste ostvarili značajan profit.

Ali pre nego što to učinite, možete saznati okvirno koliko će vaš profit iznositi, upotrebom ovog kalkulatora profitabilnosti. Kako biste koristili ovaj kalkulator, treba da saznate vašu brzinu rešavanja heš funkcije (hash rate), a to je brzina kojom vaš računar i oprema u koju planirate da uložite mogu izračunati rezultat (output) heš funkcije. Što je brzina veća, to su vam veće šanse da uspešno izrudarite blok.

Ovaj kalkulator vam može pomoći da saznate brzinu kojom vaš komjuter može da reši heš funkciju (hash rate), dok će ovaj uzeti u razmatranje vaš hardver, kao i vaše lokalne troškove za električnu energiju.

Crypto miner and a crowd

Da li je profitabilnije rudariti BCH nego BTC?

Proces rudarenja BCH-a je veoma sličan procesu rudarenja BTC-a, ali postoji nekoliko ključnih razlika. Pre svega, limit za veličinu BCH bloka je 8MB, dok je za BTC blok samo 1MB. Naravno, veći blokovi zahtevaju veću računarsku snagu i, prema ekstenziji/proširenju, više ulaganja kako bi bili izrudareni. S druge strane, veći blokovi sadrže i više naknada za transakcije koje rudari mogu pokupiti.

Pošto ove dve kriptovalute dele isti blokčein, nagrada za svaki izrudareni blok je trenutno ista - 12,5 tokena. S tim što je (u vreme pisanja ovog teksta) cena bitkoina 10.513,38 dolara, dok cena BCH-a iznosi 1.584,54 dolara. Razlika je zapanjujuća i stoga, BCH mreža, kako bi privukla rudare, mora da održava težinu rudarenja na znatno nižem nivou od bitkoina i tu je EDA od velike pomoći.

Two broken bitcoins

EDA je aktivirana odmah nakon automatskog preračunavanja težine, što je učinilo BCH tri put težim za rudarenje, i privuklo mnogo rudara da se vrate BCH-u. Ono što je interesantno jeste da su mnogi od njih nastavili da rudare uz gubitke, što može da znači da su rudari jednostavno verovali u BCH i držali se forka.

Trenutno, prema BitInfoCharts, rudarenje BCH-a za jedan trilion heševa po sekundi??? (THash/s) će u proseku donositi profit od 1,3526 dolara dnevno. Za BTC ovaj broj iznosi 1,2275 dolara dnevno. Međutim, te cifre ne uključuju naknade za transakciju. U proseku, korisnici bitkoina trenutno plaćaju oko 28 dolara kao naknadu za transakciju, dok su kod bitkoin keša naknade veoma male.

Kako započeti rudarenje BCH-a

Dakle, do sada bi trebalo da znate koliko treba da uložite u svoju rudarsku opremu, kao i to koliko ćete zaraditi. Ukoliko još uvek želite da isprobate rudarenje BCH-a, evo kako to da učinite.

Najpre vam je potreban BCH novčanik, kako biste primali svoje buduće nagrade. Iz bezbednosnih razloga, preporučuje se da odaberete novčanik koji čuva vaš privatni ključ na uređaju na kom je instaliran.

Obavezno napravite rezervnu kopiju datoteke novčanika (wallet.dat) na zasebnom uređaju ili odštampajte kopiju i čuvajte je na sigurnom mestu. U slučaju da vaš kompjuter prestane sa radom ili vam bude ukraden, nećete moći da povratite svoja sredstva bez ove datoteke - biće zauvek izgubljeni. Možete pročitati više o BCH novčanicima u našem vodiču o njemu.

U ovom trenutku, treba da razmotrite da li želite samostalno da rudarite ili biste se pridružili nekom rudarskom pulu.

Rudarski pul čini grupa BCH rudara koji udružuju svoje kompjuterske snage kako bi povećali šanse za rešavanje zadataka. U pulu, vaša rudarska oprema će dobiti manje i lakše algoritme za rešavanje, a vaš ukupan zajednički rad će povećati šanse pula za rešavanje većeg algoritma i primanje nagrade. Kad pul primi nagradu, ona se deli među učesnicima shodno uloženoj kompjuterskoj snazi.

A man in a pool trying to mine Bitcoin

S druge strane, ukoliko samostalno uspešno izrudarite blok transakcija, imaćete pun iznos nagrade od 12,5 BCH-a za sebe. Međutim, ukoliko nemate dovoljno moćnu rudarsku opremu, koja zahteva ogromnu količinu struje za rad, nemate nikakve šanse da ‘zapečatite’ blok. Dakle, apsolutna većina običnih rudara se opredeljuje za rudarenje u grupi.

Prilikom biranja grupe, obavezno proverite koliko je velika, koliko često nalaze blok, koja je struktura plaćanja, koje naknade naplaćuju i koju vrstu statistike pružaju. Kako biste se pridružili pulu, potrebno je da se prijavite na njihov vebsajt i napravite račun. Nakon toga, morate dodati ‘radnika’. Za svako rudarenje? koje pokrenete, treba da koristite ID , kako bi se vaš doprinos mogao pratiti.

U ovom trenutku, praktično ste spremni da povežete svoj hardver za rudarenje u struju, priključite ga na računar i pokrenete ga.

Ukoliko ste se odlučili za pridruživanje pulu, onda će on, u većini slučajeva, imati svoj softver. Neki se isporučuju sa svim prethodno konfigurisanim, uključujući i adresu novčanika. U tom slučaju, priključivanje na struju je sve što je potrebno da uradite.

Ako ste deo pula, moraćete da unesete korisničko ime, lozinku i adresu pula u softver. Kad se jednom konfiguriše, možete krenuti sa rudarenjem novčića. Ako rudarite samostalno, jednom kad zaustavite? blok, nagrada će se pojaviti na povezanom novčaniku. Ako ste deo pula, vaš deo nagrade će biti automatski izračunat i dodat na vaš račun. Samo se uverite da ste uneli adresu svog novčanika u predviđenom polju prilikom prijave.

Hardver za rudarenje BCH-a

Ovih dana, rudarenje može biti profitabilno samo ukoliko investirate u ASIC rudare - specijalne kompjutere izrađene isključivo za rudarenje. Pored cene, treba da uzmete u obzir brzinu rešavanja heš funkcija (hash rate) tog kompjutera, kao i potrošnju električne energije. Ispod se nalazi uporedna tabela sa nekoliko najboljih ASIC rudara koji su trenutno u ponudi.

Naziv Potrošnja struje Brzina dobijanja heša Približna cena
Antminer S9 1375W +- 7% 12.93 TH/s $2000
Antminer R4 845W +-9% 8.6 TH/s $1000
Avalon 7 850-1000W 6 TH/s $880
Antminer S7 1293W 4.73 TH/s $599
Antminer S5 590W 1.155 TH/s $199
Avalon 6 1100W 3.5 TH/s $700
Antrouter R1 Zanemarljiva 5.5 GH/s $39

Softver za rudarenje BCH-a

Postoji mnogo različitih programa koji se mogu koristiti za rudarenje BCH-a, od kojih su dva najpopularnija CGminer i BFGminer, koji su programi komandne linije?.

Ako je interfejs komandne linije isuviše komplikovan za vas, možete koristiti EasyMiner, koji pokriva rad CGminer ili BFGminer softvera i može se koristiti i za solo i za grupno rudarenje.

Kao što je ranije pomenuto, na izbor softvera utiče vaš hardver, pa se preporučuje da potražite programe kompatibilne sa rudarskim alatom koji posedujete. Ukoliko rudarite u pulu, postoje šanse da već imaju odabrani softver.

A computer mining Ethereum

BCH rudarska udruženja (mining pools)

Trenutno, najveća i samim tim i najuspešnija BCH udruženja su:

A crypto miner in a pool

“Cloud mining”

U slučaju da žeilte da investirate u BCH rudarenje i izbegnete probleme prilikom upravljanja hardverom, “cloud mining” je alternativa za vas. “Cloud mining” podrazumeva korišćenje kompjuterske snage emitovane iz daljinskih centara podataka. Ovo u velikoj meri pojednostavljuje proces, pošto vam onda nije potrebno da kupite bučnu rudrsku opremu koja troši elekričnu energiju.

U teoriji, sve što vam je potrebno da je da kupite ugovor, plus kompjuter za komunikaciju i opcionalno lokalni BCH novčanik.

A scientist with crypto cloud mining in a laboratory

Međutim, postoje izvesni rizici u vezi sa ovom vrstom rudarenja koje investitori treba da isključe pre plaćanja ugovora. Postojala je ogromna količina bitkoin “cloud mining” prevara.  Štaviše, nećete moći da kontrolišete stvarni fizički hardver. Konačno, dobićete mnogo manje profita, jer će vam operateri naplatiti proviziju kako bi pokrili svoje troškove.

Najpopularniji “cloud mining” servis je Hashflare i Genesis Mining. CryptoCompare pruža seobuhvatnu listu celog tržišta ugovora o kriptovalutama, u pokušaju da pomogne korisnicima da razumeju da li je ugovor dobar posao ili nije.