Kako prodati bitkoin keš? Vodič za početnike

A basket with fast food and a basket with Bitcoin Cash coins

Iako se bitkoin keš (BCH) pojavio tek u avgustu 2017. godine, sada je četvrta najveća kriptovaluta iza originalnog bitkoina, itirijuma i ripla u smislu ukupne tržišne vrednosti, a druga po veličini iza bitkoina u smislu njegove cene. U trenutku pisanja teksta, ukupna tržišna vrednost bitkoin keša je iznosila 27.619.560.691 dolara, dok je cena jednog BCH-a 1.631,30 dolara.

Ako ste već kupili BCH, možda bi mogli da razmotrite načine prodaje. Ovaj vodič će vam pružiti detaljna uputstva o tome kako to učiniti.

Bitcoin coin on a fork

Prodajte ga za bitkoin ili altkoine

Budući da je bitkoin keš relativno nova kriptovaluta, postoji vrlo ograničen broj velikih međunarodnih menjačnica koje ga podržavaju, posebno kada je u pitanju prodaja za fiat valute. Možda je lakše trgovati svoje bitkoin keš tokene za druge kriptovalute.

Nekoliko globalno operativnih menjačnica, kao što su Poloniex i Bittrex (gde je bitkoin keš prikazan kao 'BCC'), omogućavaju korisnicima da trguju bitkoin kešom za bitkoin, itirijum ili teter. Ako želite da prodate bitkoin keš, verovatno ste već upoznati sa menjačnicama i novčanicima. Međutim, ako ste novi, uvek možete pogledati naš vodič "Kako kupiti bitkoin keš“.

Ako generalno niste ljubitelj menjačnica, ili ako želite da izbegnete povezivanje vašeg bankovnog računa i verifikovanje vašeg identiteta (što može trajati nekoliko dana), uvek možete koristiti usluge kao što su Changelly i ShapeShift, koje nude uslugu instant razmene između brojnih kriptovaluta . Obe ove platforme podržavaju bitkoin keš.

Bitcoin Cash price analysis with charts

Prodajte ga za gotovinu

Trenutno postoje tri glavne globalno operativne menjačnice na kojima možete prodati bitkoin keš za fiat valute: Coinbase, Kraken i Cex.io. Coinbase samo omogućava prodaju bitkoin keša za američke dolare. Kraken takođe podržava evre, dok Cex.io podržava dolare, evre, kao i britansku funtu.

Coinbase, Cex.io and Kraken logos

Imajte na umu, ako želite da zamenite svoje BCH tokene za gotovinu, morate povezati svoj bankovni račun sa menjačnicom i proći kroz dugu proceduru provere identiteta. Kada to učinite, možete nastaviti sa povlačenjem sredstava u gotovini.

Većina menjačnica dozvoljava samo povlačenje na povezan bankovni račun. Ovo se može uraditi putem bankarskog prenosa, SEPA (Single Euro Payments Area) za evropske kupce, SWIFT za kupce iz gotovo svih zemalja sveta, kao i putem nekih drugih opcija.  U Srbiji, jedini legalan način za konverziju kriptovaluta u dinare (RSD) je putem servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta ECD.

U zavisnosti od toga gde se nalazite i koji način povlačenja ste odabrali, to može potrajati od jednog radnog dana do nedelje kako bi se sredstva pojavila na vašem računu. Povlačenje novca iz menjačnice takođe će uključivati naknade, koje se razlikuju u zavisnosti od menjačnice.

Na primer, neke platforme, kao što je Kraken, će naplatiti od 0.09 € za povlačenja SEPA do 60 € za podizanja SWIFT-a. Drugi, kao Coinbase, automatski će izračunati naknade za svako posebno povlačenje.

Na kraju, menjačnice obično nameću dnevne i mesečne limite za povlačenje, ali potpuno provereni korisnici ili korporativni računi nemaju ova ograničenja.

Da biste saznali više o metodama povlačenja, naknadama i ograničenjima na menjačnici koju ste izabrali, pronađite na veb stranici odeljke "about" ili "F.A.Q." (često postavljena pitanja).

Ovde možete pronaći kompletnu listu menjačnica, uključujući rastuću listu lokalizovanih menjačnica za azijsko tržište koje podržavaju bitkoin keš.

Prodajte ga bez posrednika

Možete da koristite Meetup.com da biste pronašli lokalna bitkoin keš okupljanja, gde možete sresti druge BCH entuzijaste i direktno s njima trgovati u bezbednom okruženju.

A man selling crypto coins at the bazaar

Saveti za bezbednost

Ne zaboravite da čuvate svoja sredstva na sigurnom. Najvažnije, nikada ne držite previše novca u novčaniku koji vam je pružila menjačnica. Istorija kriptovaluta je ispunjena slučajevima hakovanja menjačnica i zatvarnja bez nadoknade svojim korisnicima

Štaviše, ako koristite novčanik koji pruža menjačnica, automatski predajete kontorlu nad vašim privatnim ključevima i vašim sredstvima trećem licu. Uvek držite većinu sredstava u svom novčaniku koji čuva vaše privatne ključeve oflajn ili razmislite o investiranju u najsigurniju opciju koja je trenutno dostupna - hardverski novčanik. Za više informacija o bitkoin keš novčanicima pogledajte naš vodič.

Imajte na umu da su sve bitkoin keš transakcije nepovratne, zato obavezno dobro proverite iznos koji šaljete, kao i vašu adresu i adresu primaoca.

Obavezno zaštitite svoje račune na menjačnicama jakim lozinkama. Korišćenje različitih lozinki za različite veb stranice i usluge vezane za trgovinu kriptovalutom je takođe vrlo dobra ideja.

Najzad, ako ste ugovorili sastanak uživo, obavezno se sastanite na javnim mestima kao što je kafić ili prometni park. Nikad ne idite u kuću prodavca, pogotovo ako je trgovina koju ćete obaviti velika. Štaviše, biće vam potreban aktivan pristup internetu kako biste ste potvrdili transakciju, kao i da biste proverili trenutni kurs.

A wallet with two locks

Da li treba da prodam svoj bitkoin keš?

Nažalost, na to pitanje nema direktnog odgovora. Tržište kriptovaluta je i dalje u velikoj meri nepredvidivo i vrlo nestabilno. Za 5 godina, vrednost jednog BCH-a može biti bilo gde između 0 dolara i praktično bilo kog broja koji se može zamisliti.

Bitkoin keš je jedna od najvažnijih kriptovaluta u pogledu cene i ukupne tržišne vrednosti i stalno se razvija. Međutim, svaki trgovinski potez uključuje rizik, trebalo bi da sprovodite sopstvena istraživanja kada donosite odluku.