Šta je hard-fork?

Soft fork vs hard fork: What is a hard and soft fork in cryptocurrency?

Pojmovi koje treba da znate

Pre nego što počnemo da govorimo o soft, hard i drugim čudno korišćenim rečima, želeo bih da ukratko objasnim svaki. Da bi smo bili sigurni da se razumemo.

Dakle,

  1. Blokčein protokol: kodirani set pravila kojim se definišu povezivanje, rudarenje i transakcije. Da bi ste bili deo mreže, morate se pridržavati protokola.
  2. Fork: nastaje u trenutku kada se pojavi verzija protokola koja se razlikuje od glavne verzije.

Sada ćemo pričati o svakom malo detaljnije.

Prvo pitanje na koje treba da odgovorimo pre nego što počnemo priču o viljuškama ili nekom drugom escajgu, glasi: Zašto je potrebno ažurirati protokol?

Two men painting the word “Update” on a banner

  1. Da bi ispravili bezbednosne propuste koje imaju prethodne verzije. Kriptovalute su relativno nov izum, nedavno su zaživele i započele „životni ciklus“, koji su tradicionalne valute davno prošle. Bilo je potrebno mnogo različitih vrsta papira, boje, fontova, zaštitnih slojeva i još mnogo za nastanak dolara koji imamo danas. Danas ga je gotovo nemoguće falsifikovati. Isto tako, biće potrebno da prođe neko vreme kako bi se identifikovale sve slabe tačke kriptovaluta i kako bi bile otklonjene.
  2. Da bi dodali nove opcije - činjenica da danas imamo Windows 10, znači da je prvom Windows-u bilo potrebno poboljšanje. Mnogo poboljšanja. Blokčein se takođe razvija iz godine u godinu. Budući da je razvoj otvorenog tipa, programeri širom sveta rade na poboljšanju, predlažući svoja rešenja zajednici. Ako je funkcija dovoljno dobra, ona će biti dodata u sledećoj verziji.
  3. Za povratne transakcije. Sećate li se lažnih dolara? Vlada je krivce uhapsila, ali nije mogla da refundira svima koji su prevareni. Nažalost... U kripto svetu, šteta se može drastično smanjiti. Kada zajednica detektuje bezbednosnu pretnju, može sve sporne transakcije proglasiti nevažećim. Kao da se nikada nisu desile. Da li ste ikada poželeli da vratite vreme?Evo, izvoli, uživaj! Za dobre momke, ovo znači da samo treba da izvršimo transakcije ponovo. Za "loše" znači da će im biti teško da kradu. Ipak ne i nemoguće.

Šta je soft-fork?

Kao što sam već rekao, to je promena protokola, ali kompatibilna sa prethodnim verzijama.

Uzeću saobraćajna pravila kao primer (pošto je sličnost velika). Recimo, da SAD imaju pravilo da je minimalna brzina na autoputu 30 milja i maksimalna 60 milja na sat. Jednog dana vlada odlučuje da će od sada najmanja dozvoljena brzina biti 40, a najveća 70. Šta će se dogoditi? Za većinu vozača, koji voze sa prosečnom brzinom od 55 milja - ništa se neće promeniti. Oni će i dalje voziti na isti način nekršeći novi zakon. Ali ako vozite 30 milja - morate da ubrzate.

Na isti način, ne morate postojeću verziju blokčeina da prilagodite soft-forku, možete neomatano raditi isto kao i ranije, osim ukoliko ne pokušate da uradite nešto što nije u skladu sa novim protokolom.

Soft Fork Scheme

Šta je hard-fork?

Ako se i dalje služimo saobraćajem kao primerom, hard-fork je zapravo stvaranje novog paralelnog univerzuma, koji ima svoje autoputeve, vozače i znake.

Ako bi postojao jedan vozač koji živi u Nebraski i ima džip i postoji dodatni "vozač keš", koji živi u "Nebraska kešu" i ima "džip keš". Dakle, oba vozača žive odvojene živote u zasebnim univerzumima. Ali vozač iz "Nebraska keša" nikada neće moći da poseti svog dvojnika ili da podnese zahtev za posao u Nebraski - ne postoje vrata između ta dva univerzuma. Zvuči kao sindrom "crnog ogledala".

Hajde da se vratimo na kripto teme. Posle hard-forka, ranija verzija i nova su potpuno podeljene, između njih nema komunikacije ili transakcija. Obično nova verzija nasleđuje celokupnu istoriju transakcija, a od sada će svaka verzija imati sopstvenu istoriju transakcija.

Hard Fork Scheme

Hard-fork slučajevi

Bitkoin keš

Razlikuje se od izvornog bitkoina po: većoj brzini transakcije, i manje je decentralizovan.

Šta se dogodilo: Nakon hard-forka, bitkoin keš  je postao nova, odvojena valuta, svi koji su imali bitkoine pre hard-forka dobili su isti iznos bitkoin keša u novčaniku

Kada se dogodilo: 1. avgusta 2017

Pročitajte o razlici između bitkoina i bitkoin keša.

Bitcoin and Bitcoin Cash

DAO

The DAO and treasure

Razlika u  odnosu na itirijum blokčein: DAO je izgrađen kao pametan ugovor na itirijum blokčeinu i trebalo je da posluje kao fond rizičnog kapitala. Po njegovom nastanku, svi koji su imali itere mogli su da ih zamene za DAO tokene.

Šta se dogodilo: DAO je bio hakovan što je rezultiralo nestankom 3,6 miliona itera. Kako bi sprečili da hakeri unovče itere, zajednica je glasala za soft-fork. Ubrzo je većina je glasala i za hard-fork.

Kada se dogodilo: 20. jula 2016