Kako kupiti bitkoin? Najbolji načini, gde kupiti, saveti

How to buy Bitcoin: A step-by-step guide

Pre nego što kupite bitkoin

Pre kupovine bitkoina, potrebno vam je mesto za čuvanje. U svetu kriptovaluta, to mesto se zove "novčanik", a oni dolaze u različitim oblicima. Različite vrste novčanika obezbeđuju vlasnike bitkoina različitim vrstama bezbednosti, skladištenja i pristupa.

Važno je napomenuti, međutim, da vaš novčanik tehnički ne čuva vaše bitkoine. Umesto toga, on drži privatne ključeve, neophodne za pristup bitkoin adresi i mogućnost trošenja sredstava. Ovi digitalni ključevi su potrebni da potpišu transakciju, a ako ih korisnik izgubi, u suštini gubi pristup svojim bitkoinima.

Pet glavnih tipova BTC novčanika su desktop, mobilni, onlajn, hardver i papirni.

Vrste novčanika

Desktop

Na računaru korisnika je instaliran desktop novčanik koji obezbeđuje potpunu kontrolu nad fondovima i relativnu sigurnost budžeta. Postoje debeli desktop novčanici, koji korisnicima omogućavaju preuzimanje mrežnih blokova i kontrolu njihove autentičnosti, kao i obezbeđivanje nezavisnog upravljanja bezbednošću svojih sredstava. S druge strane, tanki novčanici ne zahtevaju od korisnika da preuzmu blokove i mogu ih lako preuzeti na prenosivi uređaj.

Mobilni

Glavna prednost mobilnog novčanika je da su korisnička sredstva uvek na raspolaganju. To je vrlo zgodan način plaćanja roba skeniranjem QR-kodova. U nekim sličajevima korisnici mogu iskoristiti prednosti svojih pamethih telefona, ukoliko imaju mogućnost, da jednostavno prislone svoj telefon uz čitač bez potrebe da unose bilo kakve podatke. Jedna od najčešćih karakteristika svih mobilnih novčanika jeste da nisu u potpunosti bitkoin klijenti. To je zato što kompletan bitkoin klijent mora da preuzme čitav blokčein, koji stalno raste i zahteva nekoliko gigabajta memorije.

Onlajn

Ako koristite mrežni novčanik, privatni ključevi korisnika se čuvaju na mreži, na serveru koji kontroliše neko drugi i koji je povezan na internet. Iako omogućava ljudima da lako pristupe svojim sredstvima sa bilo kog uređaja bilo gde u svetu, uvek postoji opasnost od hakovanja servera ili čak organizacije koja vodi servis koji se brine o vašim bitkoinimaa. Taj rizik, međutim, može se značajno smanjiti primenom raznih mera sigurnosti.

Hardver

Hardverski novčanici su namenski prenosivi uređaji koji mogu držati privatne ključeve i pomažu u plaćanju. Postoji nekoliko različitih vrsta hardverskih novčanica, ali svi oni omogućavaju korisnicima da prenose u suštini svaku količinu novca u džepu.

Papirni

Možda jedna od najsigurnijih opcija za skladištenje bitkoina, papirni novčanik u osnovi je dva QR koda, koji se generišu koristeći određenu uslugu. Jedan od njih je javni ključ, adresa koja se može koristiti za prijem BTC-a. Druga je privatni ključ, pomoću kog možete trošiti bitkoine koji se čuvaju na toj adresi.

Pročitajte više o novčanicima u članku "Bitkoin novčanici za početnike: sve što treba da znate."

Gde kupiti bitkoin

Kupovina bitkoina nije tako jednostavna kao što može očekivati autsajder. Međutim, broj opcija se stalno povećava. Svako može izabrati opciju kupovine kriptovalute koja odgovara njihovim potrebama, od kojih neki čak ne zahtevaju pristup internetu ili BTC novčaniku.

Bankomati

ATM provides you with the most private Bitcoin buying experience

Iako su novi koncept, bitkoin bankomati se pojavljuju u gradovima širom sveta i njihov broj se stalno povećava. Mašine naplaćuju proviziju od tri do osam odsto u odnosu na normalnu cenu razmene, ali korisnicima pružaju najprivatnije kupovinsko iskustvo.

Sve što treba da uradite je da ubacite novac u bankomat i skenirajte svoj QR kod za mobilni novčanik ili primite potvrdu sa šiframa i uputstvima o tome kako preneti sredstva u vaš novčanik. Pošto bitkoini postaju popularni, takvi bankomati imaju potencijal da postanu jedan od najčešćih načina kupovine kriptovaluta.

Nepotrebno je reći da je malo verovatno da sa ovi bankomati pojave u zemljama u kojima je bitkoin zabranjen. Možete pronaći najbliži bitkoin bankomat koristeći uslugu predviđenu za to, kao što je CoinATMRadar.

Poklon vaučeri

Bitcoin gift card can save you a lot of money

Bitkoini se često koriste za kupovinu poklon vaučera jer je anoniman i ponekad može biti jeftiniji od korišćenja gotovine. Međutim, poklon vaučeri mogu se trgovati za BTC. Sve što treba da uradite je da kupite vaučer bilo koje prodavnice, prijavite se na jednu od bitkoin menjačnica gde neki prodavači prihvataju vaučere (npr. Paxful, LocalBitcoins itd.) i dovršite kupovinu.

U zavisnosti od prodavca, možda bi želeli da vide sliku koda sa zadnje strane vaučera i potvrdu iz prodavnice u kojoj je kupljen, dok će drugima biti dovoljan samo onlajn ili e-kod. Kada započnete trgovinu, količina BTC-a koju želite da kupite biće sačuvana na veb sajtu, tako da je sigurno da date prodavcu informacije vezane za vaš vaučer.

Postoji puno onlajn prodavaca koji prodaju poklon vučere za do 60 odsto svoje vrednosti, iz tog razloga bi kupovina bitkoina na taj način ustvari mogla da vam uštedi mnogo novca. Poklon vaučeri su takođe odličan način čuvanja BTC-a, s obzirom na to kako njegova vrednost fluktuira. Međutim, kao i sa bilo kojim drugim načinom kupovine bitkoina, uvek morate paziti na prevarante koji pokušavaju da ukradu novac od vas, tako da budite sigurni da trgujete sa pouzdanim prodavcima.

Menjačnice

Most cryptocurrency exchanges will require personally identifying information

Svaki novi potencijalni bitkoin kupac će naići na niz različitih konkurentnih menjačnica. Izbor prave zavisi od mnogih različitih faktora, a lokacija je možda najvažnija. Menjačnica mora biti regulisana od strane vlade, kao i da ispunjava portokole poznavanja vašeg kupca (know your costumer) i protiv pranja novca (anti-money laundering). Zbog toga, za postavljanje naloga i započinjanje trgovine na bilo kojoj postojećoj menjačnici, potrebno je proći kroz duge birokratske procedure. Na primer, većina menjačnica će zahtevati da povežete postojeći bankovni račun pre nego što započnete trgovinu, što obično zahteva pružanje detaljnih ličnih informacija, čime se kupci lišavaju svoje anonimonsti.

Međutim, menjačnice pružaju veliki izbor opcija trgovanja. Bilo da tražite punu platformu za institucionalne trgovce ili jednostavnije rešenje za jednokratnu trgovinu, naći ćete razmenu koja odgovara vašim potrebama. Štaviše, većini platformi se može pristupiti preko desktop i mobilnih uređaja, omogućavajući korisnicima da trguju sa bilo kog mesta. Menjačnice se razlikuju u opcijama plaćanja koje prihvataju, nivoima sigurnosti, kupovnim limitima, naknadama, zahtevima za verifikaciju i tako dalje.

Bitkoin menjačnice

Spisak menjačnica na osnovu veličine i obima prometa kriptovaluta na berzi.

Naziv

 

Način plaćanja

Sigurnost

Nivoi verifikacije

Naknada

Bitfinex

Bankovni transfer, itirijum, deš, monero, zcash

Verifikacija u 2 koraka, univerzalni 2. faktor, zaštita od povlačenja, dozvole za Advanced API ključeve, šifriranje e-pošte

Nije neophodna za pravljenje depozita kriptovalutom, depoziti u USD ili EUR zahtevaju ID verifikaciju

0% - 0.1%

BitFlyer

Bankovni transfer, kreditna kartica, bitkoin

Ljudi verifikuju transakcije, „cold storage“

Kreiranje naloga samo putem e-pošte, više karakteristika sa dodatnim

0.01%-0.15%

BitStamp

Elektronski prenos, kreditna kartica, SEPA transfer, SVIFT transferi

2-stepena autentikacija, razmena koju reguliše Nadzorna komisija za finansijski sektor

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a, uverenje o prebivalištu)

0.1%-0.25%

BTCC

Bankovni transfer

SSL šifrovani saobraćaj, unutrašnja kontrola u realnom vremenu, „cold storage“

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a)

0.1%-0.2%

Coinbase

Elektronski prenos, povežite svoj bankovni račun direktno na Coinbase, Bankovni transfer, Kreditnu karticu, Paypal

Funkcija Vault (delite račun sa 2 ili više korisnika, svaka transakcija zahteva saglasnost svih korisnika), FDIC osiguranje za rezidente SAD, „cold storage“

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a), Verifikacija kreditne kartice za podizanje limita

1,49%-3,99%

GDAX

Bankovni transfer, kreditna kartica

Autentikacija u 2 koraka, šifrovana usluga e-pošte, „cold storage“

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a)

0.01%-0.25%

Gemini

Bitkoin, itirijum, bankarska doznaka i ACH

2-stepena autentikacija, FDIC osiguranje za rezidente SAD, „cold storage“

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a)

0.25%

itBit

Elektronski prenos

2-stepena autentikacija, FDIC osiguranje za rezidente SAD, „cold storage“

Verifikacija identiteta (skeniranje ID-a, uverenje o prebivalištu)

None

Kraken

Bankovne transakcije, altkoin

Verifikacija u 2 koraka, glavni ključ za oporavak naloga, brava za globalno podešavanje, šifrovana usluga e-pošte

Puno ime, datum rođenja, zemlja, telefonski broj, verifikacija adrese

0.16% - 0.26%

Pored trgovine, većina menjačnica nudi usluge bitkoin novčanika; Međutim, to je verovatno najmanje pouzdan način skladištenja vaših sredstava. Uprkos funkcionisanju kao regulisane finansijske institucije, menjačnice BTC-a ne nude isti nivo zaštite kao i obične banke. Platforme za trgovinu su sklone hakerskim napadima ili jednostavno mogu izaći iz posla, često zadržavajući sredstva svojih korisnika. Dakle, dok je opcija za one koji žele da se angažuju u redovnim operacijama sa kriptovalutama, birokratija, potencijalni rizici i nedostatak anonimnosti povezanih sa bitkoinskim razmenama čine ga neprikladnim za neke trgovce.

„Peer-to-Peer“ (Bez posrednika)

P2P cryptocurrency exchange enables you to keep transactions anonymous

Ako više volite da svoje bitkoin transakcije držite anonimnim, ne želite da prolazite kroz bankarske komplikacije a živite u gradu, trgovina licem u lice bi bio najlakši način za kupovinu bitkoina. Među brojnim veb stranicama i forumima, LocalBitcoins je najpopularnija platforma za olakšavanje ovakvih transakcija i takođe pruža escrow uslugu kako bi zaštitila obe strane i njihova sredstva još više.

Kada se bitkoin tek pojavio, takve transakcije bi se obavljale u kućama pordavaca. Ovih dana, pošto BTC postaje sve popularniji, ljudi postaju oprezni zbog prevaranata i preduzimaju mere predostrožnosti. Većina ovih transakcija se sada dešava na javnim mestima i obe strane treba da preduzmu sve mere predostrožnosti koje obično preduzimaju prilikom prenosa i razmene velike količine novca. Pored toga, kupcu je potreban pristup njihovom novčaniku kako bi potvrdio transakciju, tako da je nošenje pametnog telefona ili laptopa sa pristupom internetu još jedna stvar koju treba uzeti u obzir.

Oni koji nisu otvoreni za ovakav sastanak uvek mogu potražiti lokalna bitkoin okupljanja, gde mogu kupiti kriptovalutu unutar grupnog okruženja i obogati svoje BTC znanje u tom procesu. Informacije o ovim sastancima možete pronaći na meetup.com i drugim sličnim veb stranicama.

Naravno, ne morate nužno da se sastanete sa prodavcem licem u lice da biste izvršili transakciju. Neki prodavci su otvoreni za trgovanje preko interneta, ali morate biti izuzetno oprezni, jer postoji ogroman rizik od gubitka vašeg novca. Uvek postoji opcija korišćenja usluga plaćanja, kao što je PayPal, koji garantuju prijem robe, ali većina prodavaca ovih dana više voli opcije nepovratnog plaćanja zbog neprekidnog fluktuacije cene bitkoina.

U zavisnosti od prodavca, morate platiti naknadu od 5 do 10 procenata za privatnost i sigurnost na originalnu cenu. Neki prodavci pregovaraju o ukupnoj ceni pre sastanka, dok će drugi samo prodavati bitkoine po tačnoj BTC stopi utvrđenoj tokom transakcije. Ovo mora da se uradi u slučaju da se vrednost bitkoina dramatično promeni.

Investicioni fond

Bitcoin Investment Trust enables you to work with cryptocurrency without buying or storing it

Investicioni fond predstavlja oblik kolektivnog ulaganja u kome se novac investitora sabira zajedno s prodajom fiksnog broja akcija, koje fond izdaje kada se pokrene. Sa bitkoinom koji se pojavljuje u centru pažnje finansijskog sveta, pojavljivanje investicionog fond fokusiranog na BTC je samo pitanje vremena.

Bitkoin investicioni fond (BIT), prvi koji se ikada bavio investicionim poslovima vezanim za Bitcoin, omogućava ljudima da ostvare kontakt sa kriptovalutama bez potrebe da ih direktno kupuju ili čuvaju. BIT se investira isključivo u Bitcoin i dobija svoju vrednost isključivo iz cene BTC-a. Fond je trenutno dostigao tržišnu vrednost od 1,8 milijardi dolara, kao i povećanje od 1.600 posto u dve godine. Uprkos velikim brojkama, neki investitori smatraju da to nije ništa drugo do balon koji samo što nije pukao.

Bitkoin investicioni fond je prvi takve vrste, i to značajno doprinosi njegovoj precenjenosti. Postojale su spekulacije o drugim slično struktuiranim fondovima koji ulaze na tržište, ali BIT ostaje jedini veliki akter na sceni. Ali, kako se tržište kriptovaluta razvija, slični fondovi će nesumnjivo ući na tržište, koji neće doneti samo veliki pritisak na BIT, već će potvrditi status bitkoina kao svetski priznate valute.

Teškoće prilikom kupovine bitkoina

Kreditna kartica ili PayPal

Možda će to biti iznenađenje, ali bez obzira koji način trgovanja koristite, i dalje nije lako kupiti bitkoine vašom kreditnom karticom ili preko PayPal-a, zavisno od toga gde ste na svetu. Menjačnice izbegavaju ove metode plaćanja, umesto toga zahtevaju od korisnika da povežu svoje bankovne račune. Većina privatnih prodavaca ima tendenciju da bude oprezna i za takve transakcije, preferirajući gotov novac.

To je zbog takozvanih "povratnih troškova". Većina transakcija izvršenih korišćenjem kreditnih kartica ili PayPal-a može se lako promeniti jednostavnim pozivom kompanije koja izdaje karticu. Bitkoin transakcije su nepovratne, i može biti izuzetno teško dokazati da je bilo koja roba promenila vlasnika u prenosu bitkoina, ovaj način plaćanja se generalno izbegava.

Upozorenja o kupovini bitkoina

Problemi zakonitosti u vašoj zemlji

Bitkoin svakako privlači interesovanje organa za sprovođenje zakona, poreskih organa i pravnih regulatora. Ono što oni pokušavaju da razumeju jeste kako kriptovaluta odgovara već postojećim okvirima. Koliko su  vaše aktivnosti vezane za bitkoin legalne zavisi od toga ko ste, gde živite i šta sa njime radite. U suštini, odgovor za većinu zemalja je jednostavan: ako ne trošite svoje bitkoine na nešto što je nezakonito, ne kršite bilo koji zakon.

Bitkoin postoji već neko vreme, tako da je većina vlada imala dovoljno vremena da donese odluke o njegovoj zakonitosti. Od septembra 2017. godine, BTC je nezakonit u Vijetnamu, Islandu, Boliviji, Ekvadoru, Kirgistanu i Bangladešu. Neke druge zemlje nisu zauzele zvanični stav o ovom pitanju, dok su Tajland i Rusija prvobitno zabranili sve digitalne valute, ali su ubrzo odustali od toga. Nedavno su ruske vlasti čak razmatrale da zvanično priznaju bitkoin i sve druge digitalne valute kako bi se borile protiv ilegalnih transakcija (vedomosti).

Zaštitni rizici

Treba zapamtiti da uprkos zahtevima o potvrdi identiteta koje većina menjačnica i novčanika nametnu svojim korisnicima, te usluge ne pružaju isti nivo zaštite koje banke rade. Na primer, u slučaju da menjačnica izlazi iz posla ili je opljačkana od strane hakera, njihovo osiguranje za novčana sredstva korisnika često je vrlo ograničeno ili uopšte ne postoji. Ovo je bio slučaj sa zloglasnom kineskom menjačnicom Mt Gok, koja je zvanično proglasila bankrot i priznala nepovratni gubitak od 750.000 bitkoina svojih korisnika. Budući da bitkoini nemaju pravni status kao valutu u većini delova sveta, vlasti obično nisu sigurne kako da pristupe krađi. Bilo je slučajeva većih menjačnica koje su zamenile sredstva svojih klijenata nakon krađe sredstvima iz same menjačnice, ali u ovoj fazi razvoja BTC-a one nisu pod zakonskom obavezom da postupe tako .

Štaviše, ako se krađa kriptovaluta dešava zbog bezbednosnih propusta od strane korisnika, nema garantovanog načina za povraćaj sredstava. Neke banke čak odbijaju da rade sa sredstvima koja su dobijena putem kriptovalutnih transakcija zbog regulatorne nesigurnosti.

Saveti o kupovini bitkoina

Prilikom trgovine bitkoinima, bitno je da se vaš privatni ključ (uporediv sa PIN-om ATM-a) tretira kao čuvana tajna, i samo ga koristite za odobravanje transakcija BTC-a. Privatni ključ se čuva u vašem novčaniku, pa bi njegova zaštita bila pametna ideja. Na primer, novčanik možete šifrovati s jakom lozinkom ili izabrati opciju skladištenja na „cold storage“, što u osnovi znači da ga držite van mreže. Neke menjačnice čak nude i opciju 'multisig trezora' za čuvanje ključeva. Multisig adrese dozvoljavaju više ljudi da delimično kontrolišu adresu pomoću javnog ključa. Dakle, kada neko želi da potroši neke bitkoine koji su smešteni na toj adresi, njima bi trebali neki od ovih ljudi da potpišu tu transakciju pored sebe. Broj potrebnih potpisa obično se određuje dogovorom kada se pravi adresa.

Najzad, iako većina menjačnica nudi korisnicima novčanike, veoma je važno zapamtiti da to nije njihov primarni posao. Štaviše, istorija kriptovaluta ispunjena je slučajevima menjačnica koje se isključuju i odlaze sa sredstvima svojih korisnika. Iz tih razloga, ako odlučite da kupite bitkoine iz menjačnice, preporučujemo vam da svoj novac prebacite u svoj novčanik i pobrinete se da je siguran i obezbeđen.