Kako da prihvatam bitkoin u svojoj prodavnici?

Bitcoin accepted here: How can businesses start working with Bitcoin?

Kompanije širom sveta  otkrivaju da se isplati da razvijaju i primenjuju bitkoin strategiju - samo pitajte Overstock i TigerDirect.

Pre svega, bitkoin je lako koristiti. Omogućava brze transakcije sa nižim troškovima nego kreditne kartice, kao i druge pogodnosti. Jednostavno objavljivanje “Primamo bitkoin ovde” donosi sa sobom pažnju medija. Korisnici bitkoina će takođe izaći u susret i podržati bitkoin biznise.

Ali kako porodični restoran ili mali onlajn prodavac zapravo može da započne obradu bitkoin plaćanja i priključi se ovom trendu?

Korak 1a: Kreiranje bitkoin adrese

Prvo vam treba bitkoin novčanik. Ovo je adresa na koju će klijenti slati novac i taj proces radi dosta slično e-mejlu: oni unesu vašu adresu (ili, što je verovatnije, skeniraju vaš QR svojim pametnim telefonima), unesu željenu količinu i pritisnu “pošalji”.

Kao što je slučaj sa kasom, verovatno ćete morati da izvadite novac na kraju radnog dana i držite ga na nekom sigurnom mestu. Uopšteno govoreći, praktično je držati samo male količine bitkoina na svom kompjuteru, mobilnom ili serveru za svakodnevnu upotrebu. Možda biste želeli da uskladištite veći deo svojih sredstava u sigurnijem okruženju.

Na internetu možete lako pronaći tutorijale o tome kako tačno postaviti bitkoin novčanik. Takođe, ne zaboravite da koristite neke od najboljih praksi za obezbeđivanje tog novčanika.

Korak 1b: Korišćenje procesora plaćanja

Ukoliko je vaš prodajni proces isuviše komplikovan za direktne bitkoin uplate na novčanik, ili ukoliko upravljate mnogim transakcijama tokom radnog vremena, onda uzmite u obzir korišćenje procesora plaćanja. BitPay i Coinbase su dva najpoznatija primera ovog procesora u svetu, a u Srbiji je to ECD (www.ecd.rs).

Procesori plaćanja će naplatiti procentualnu ili mesečnu naknadu za svoje usluge, ali su njihove cene i dalje daleko niže od onih koje kompanije kreditnih kartica ili PayPal naplaćuju.

Osim toga, procesori plaćanja će ponuditi nekoliko aplikacija za svoju tehnologiju: možete slati fakture mejlom, postaviti POS (korisno ukoliko vodite restoran ili kafić, na primer) ili dodati priključak za kupovinu svojoj onlajn prodavnici.

Konačno, ukoliko ne želite da zadržite bitkoin (recimo, vaši dobavljači ili vlasnici žele keš u tradicionalnoj valuti), ove vrste procesora mogu odmah pretvoriti vaš novac u tradicionalnu valutu.

Korak 2: Oglašavanje bitkoin prihvatanja

To mnogo pomaže u nagoveštavanju vašim kupcima da vi zapravo primate bitkoin. Ako imate onlajn prodavnicu, zgrabite ovo “Prihvatamo bitkoin” dugme i “zalepite” ga na vidljivo mesto na vašem sajtu, idealno bi bilo pored PayPal, MasterCard, Visa ili bilo kog drugog dugmeta koje već imate.

Ako imate poslovnu zgradu od cigle i maltera, postavite slične nalepnice na vaša vrata ili kasu.

Korak 3: Knjigovodstvo i porezi

Konsultujte svog računovođu kako biste utvrdili kako da vodite evidenciju o bitkoinu, lajtkoinu, darkkoinu ili bilo kojoj drugoj altkoin transakciji. Pojavljuju se neke knjigovodstvene firme koje se specijalizuju za bitkoin i ostale kriptovalute. Bitcountant je jedan primer.

Tax Ninja u San Francisku je još jedna firma koja se bavi porezima vezanim za bitkoin. Za američke bitkoin biznise, ispunjavanje poreskih obaveza prema smernicama poreske uprave je prilično jednostavno, rekao je Metju Vatlej Businessweek-u u martu.