Bitkoin novčanici za početnike: sve što je potrebno da znate

Which Bitcoin wallet to choose in 2021? A complete guide

Zbog čega vam je potreban bitkoin novčanik

Bitkoin, za razliku od većine tradicionalnih valuta, predstavlja digitalnu valutu. Stoga je pristup ovoj vrsti valute potpuno drugačiji, naročito kada je reč o njegovom sticanju i korišćenju. Pošto bitkoini ne postoje ni u jednom fizičkom obliku, oni se tehnički ne mogu skladištiti bilo gde. Umesto toga, lični ključevi (private keys) su oni koji se koriste za pristupanje javnoj BTC adresi i prijavljivanje za transakcije koje treba da budu bezbedno uskladištene. Kombinacija javnog ključa primaoca i vašeg ličnog ključa je ono što čini BTC transakcije mogućim.

Postoji nekoliko različitih oblika bitkoin novčanika (Bitcoin wallet), koji ispunjavaju različite zahteve i variraju u smislu bezbednosti i sigurnosti, pogodnosti, pristupačnosti i tako dalje.

Vrste novčanika

Papirni

Paper wallet is completely immune to hacker attacks

Papirni novčanici su u suštini dokument koji sadrži javnu adresu, koja se može iskoristiti za primanje bitkoina, i privatni ključ, koji vam omogućava da trošite ili prebacujete bitkoine uskladištene na toj adresi. Oni se često štampaju u formi QR kodova tako da ih možete brzo skenirati i dodati ključeve softverskom novčaniku kako biste izvršili transakciju. Papirni novčanik se može stvoriti pomoću servisa kao što je BitAdress ili Bitcoinpaperwallet, koji omogućuju korisnicima da sačine sasvim nasumičnu adresu i privatni ključ za nju. Nastali dokument se onda može ištampati, neki servisi nude dizajn otporan na kvarove ili čak opciju naručivanja zaštitnih hologramskih nalepnica, i spreman je za upotrebu.

Osnovna prednost papirnih novčanika je to što ključevi nigde nisu digitalno uskladišteni, što ih čini potpuno imunim na hakerske napade, malvere/viruse koji mogu proći do korisnikove tastature i bilo koji drugi oblik digitalne krađe. Međutim, mere opreza se ipak moraju preduzeti prilikom njegovog pravljenja. Pre nego što napravite papirni novčanik, treba da se uverite da vas niko ne gleda. Kako biste isključili rizik od bilo kakvog špijunskog softvera koji prati vaše aktivnosti, preporučuje se korišćenje čistog operativnog sistema, kao što je Ubuntu, koji radi sa usb fleš diska ili DVD-a. Osim toga, jednom kad se papirni novčanik postavi, vebsajt kod bi trebalo da radi oflajn/van mreže, što vam omogućava da se isključite sa interneta pre nego što zapravo napravite ključ. Konačno, koristite štampač koji nije povezan na internet.

Važno je da razumete da štampate vredne privatne informacije na tom parčetu papira. Dakle, treba preduzeti mere njegove zaštite. Na primer, preporučljivo je ga držite u zatvorenoj plastičnoj vreći kako biste ga zaštitili od vode, vlage i uopšte od habanja i cepanja. Neki ljudi ga radije plastificiraju i čuvaju u sefu, kutiji za depozit ili ga poveravaju advokatu na čuvanje.

Bitkoin u fizičkom obliku

Physical Bitcoins has recently become a prized collector’s item

Bitkoin u fizičkom obliku je obično već napunjen fiksnom količinom bitkoina, i namera je da se njegova vrednost ne može trošiti sve dok privatni ključ ostane skriven. Ovo se obično ostvaruje putem implementacije zaštitnog pečata.

Prvi te vrste, Bitbil je bio oblikovan kao kreditna kartica, ali većina kasnijih alternativa je bila u obliku okrugle medalje. Majk Kadvel (Mike Cadwell), entuzijasta u vezi sa kriptovalutama sa nadimkom ‘Casascius’, stvorio je jedan od prvih popularnih Casascius-ovih bitkoina u fizičkom obliku, 2011. godine. Privatni ključevi su skriveni ispod hologramskih nalepnica, koje, kad se uklone, ostavljaju trag otvaranja?. Jednom otvoren i unovčen, novčić gubi svoju digitalnu vrednost. Od tada, bilo je nekoliko novih proizvođača novčića.

Bitkoini u fizičkom obliku su veoma zgodan način za bezbednije čuvanje vaših sredstava i mogu  biti izuzetno korisni za trgovanje van mreže. Povrh toga, nedavno su postali visoko cenjen kolekcionarski predmet. Međutim, njihov osnovni nedostatak je ozbiljan. Novembra 2013. Mreža za sprečavanje finansijskih zločina (FinCEN) je zatražila od Majka Kadvela da prekine sa radom, za koji smatraju da predstavlja otpremanje novca. Propisi njegove aktivnosti su bili nepodnošljivi, te je bio prisiljen da prestane sa prodajom predmeta koji sadrže digitalne bitkoine. Bitkoin i dalje spada u sivu zonu u mnogim zemljama, pa se takvi predmeti čak smatraju falsifikatima novca od strane vlasti.

Mobilni

Mobile wallet is very prone to hacker attacks

Za one koji aktivno i svakodnevno koriste BTC, plaćajući za robu u prodavnicama ili trgujući njima lično (licem u lice), mobilni BTC novčanik je osnovni instrument/alat. Radi kao aplikacija na pametnom telefonu, čuvajući vaše lične ključeve i omogućujući plaćanje stvari direktno sa telefona. Neke aplikacije čak omogućuju korisnicima da upotrebe opciju bliske komunikacije (NFC) na svojim pametnim telefonima, što znači da mogu jednostavno prisloniti svoj telefon na čitač, bez pružanja bilo kakavih informacija.

Svaki pun bitkoin klijent zahteva pristup celom blokčein javnom registru, koji konstantno raste i zahteva nekoliko gigabajta memorije. Stoga mobilni novčanici imaju prednost nad tehnologijom pojednostavljene verifikacije plaćanja (SPV). Oni rade samo sa malim podsetovima blokčeina, oslanjajući se na pouzdane nodove u bitkoin mreži kako bi obezbedili tačne informacije.

Uprkos tome što su mobino i praktično rešenje za BTC skladištenje, ovi novčanici su veoma skloni napadima hakera. Osim toga, možete izgubiti kontrolu nad vašim novčanikom ukoliko neko jednostavno dobije pristup vašem mobilnom uređaju. Postoji veliki broj aplikacija za BTC novčanike za android uređaje. Februara 2014. godine, Apple je zabranio BTC novčanike u AppStore-u, ali je nekoliko meseci kasnije promenio svoju odluku.

Naziv

Operativni sistem

Karakteristike

Airbitz

iOS, Android

Zero-knowledge, jednokratno prijavljivanje (SSO), OneTouch autentifikacija dva faktora (2FA)

Bitcoin Wallet

iOS, Android

Hijerarhijski određen (HD), omogućava pretraživanje BTC trgovaca u vašem području, softver otvorenog koda (OSS)

Copay

iOS, Android, Windows Mobile

Može imati više korisnika, tako da grupa odobrava svaku transakciju slanja novca, softver otvorenog koda (OSS)

FreeWallet

iOS, Android

Skladištenje bitkoina van mreže, povlačenje iz jedne u drugu kriptovalutu

Jaxx

iOS, Android

Skladištenje bitkoina van mreže, bez verifikacije/potvrđivanja

Mycelium

iOS, Android

Skladištenje bitkoina van mreže, hijerarhijsko određivanje (HD), softver otvorenog koda (OSS)

Onlajn novčanici

Web wallet enables you to access the funds from any device connected to the Internet

Onlajn novčanici čuvaju vaše privatne ključeve na serveru kompanije koja pruža ovu uslugu. Server je konstantno na mreži i kontroliše ga neko drugi. Različiti serveri nude različite funkcije, pri čemu se neke povezuju sa mobilnim i desktop novčanikom, kopiranjem vaših adresa preko uređaja koji posedujete.

Poput mobilnih novčanika, onlajn novčanici obezbeđuju korisnicima da pristupe svojim sredstvima u pokretu, sa bilo kog uređaja koji je povezan na internet. Ali ako se ne implementira ispravno, organizacije koje vode vebsajt mogu dobiti pristup vašim privatnim ključevima i tako potpuno kontrolisati vaša sredstva. Neki onlajn novčanici rade po principu razmene, a postoje i slučajevi u kojima su se servisi ugasili i pobegli sa korisničkim sredstvima.

Servis

Karakteristike

Coinbase

Brzo rešenje, menjačnica integrisana sa novčanikom.

Circle

Korisnici mogu da čuvaju,šalju, primaju i kupuju BTC.

Blockchain

Jedan od najpopularnijih novčanika baziranih na mreži.

Strongcoin

Nude hibridni novčanik, koji vam omogućava da šifrujete ključeve privatne adrese, pre nego što ih pošaljete servisu.

Xapo

Jednostavan BTC novčanik, uz dodatnu sigurnost skladištenja bitkoina van mreže.

Desktop

Desktop wallet is more secure than online and mobile wallet

Desktop novčanici se skidaju i instaliraju na kompjuteru, čuvajući privatne ključeve na vašem hard disku. Po definiciji, sigurniji su od onlajn i mobilnih novčanika, pošto se ne oslanjaju na treću stranu za svoje podatke i teže ih je ukrasti. Oni su još uvek povezani na internet, što ih suštinski čini nesigurnim. Oni su sjajno rešenje za one koji trguju malom količinom bitkoina sa svojih računara.

Postoji niz različitih opcija desktop novčanika koji odgovaraju različitim potrebama. Neki se fokusiraju na bezbednost, neki na anonimnost i tako dalje.

Naziv

Operativni sistem

Karakterisitke

Electrum

Mac OS, Windows, Linux

Jedan od najpopularnijih, robustan, efikasan i siguran desktop novčanik; otvorenog koda; omogućava zamenu naknade za transakciju na već emitovanoj transakciji, što ubrzava proces potvrđivanja; označavanje adrese; šifrovanje.

Exodus

Mac OS, Windows, Linux

Veoma lak za korišćenje, lako razumljiv i pouzdan novčanik.

Bitcoin Core

Mac OS, Windows, Linux

Full nod novčanik, potrebno je preuzeti ceo blokčein za korišćenje. Omogućava nezavisnu/samostalnu proveru transakcija, bez oslanjanja na drugog u sistemu

Copay

Mac OS, Windows, Linux

Novčanik sa višestrukim odobrenjem (Multisignature); mobilni i desktop; softver otvorenog koda.

Armory

Mac OS, Windows, Linux, Ubuntu, RaspberriPi

Prioritizuje sigurnost i bezbednost; sadrži razne mogućnosti šifrovanja i skladištenja van mreže (cold-storage).

Hardver

Hardware wallet is the most secure way of storing any amount of Bitcoins

Hardverski novčanik je jedinstven tip BTC novčanika koji čuva korisničke privatne ključeve na sigurnom hardverskom uređaju. Ovo je najsigurniji način za čuvanje bilo koje količine bitkoina, jer nije bilo dokazanih incidenata u vezi sa krađom novca sa hardverskih novčanika. Za razliku od papirnih novčanika, koji se u određenom trenutku moraju uneti u softver, hardverski novčanici se mogu koristiti bezbedno i interaktivno. Osim toga, oni su imuni na kompjuterske viruse, uskladištena sredstva se ne mogu preneti iz uređaja u vidu ‘običnog teksta’ i u većini slučajeva njihov softver je otvorenog koda/ open souce.

Neki hardverski novčanici čak imaju ekrane, koji dodaju još jedan zaštitni sloj i koji se mogu koristiti za potvrđivanje/verifikaciju i prikazivanje važnih detalja novčanika. Na primer, ekran se može iskoristiti za generisanje fraze za oporavak (‘recovery phrase‘),kao i potvrdu visine i adrese plaćanja koje želite izvršiti. Dakle, dok god investirate u autentičan uređaj napravljen  od strane pouzdanog i kompetentnog proizvođača sa dobrom reputacijom, vaša sredstva će biti bezbedna.

Naziv

Cena

Karakteristike

Ledger Nano S

79 €

Ekran; istovremeno pritiskanje dva dugmeta za potvrđivanje transakcije, što sprečava napade hakera i potvrđuje plaćanje; PIN kod; kutije otpremljene sa zaštitnim pečatom.

TREZOR

$99

Ekran; dva dugmeta; novčanik može biti podržan rezervnom kopijom do 24 reči +lozinkom; PIN kod

KeepKey

$99

Ekran; digitalni ekran i metalno kućište; PIN kod; nasumičan izbor brojeva; može biti podžan rezervnom kopijom do 24 reči; ‘oporavak’ / obnavljanje se može izvršiti pomoću ‘Chrome extension’.

Ledger HW.1

$17

Bez ekrana, stoga mora biti postavljen preko USB-a za pokretanje sistema ili kompjutera van mreže; podržan rezervnom kopijom do 24 reči; PIN kod; sigurnosna kartica koja obezbeđuje dodatnu autentifikaciju sa dva faktora.

Banka

Rajner Mihael Prajs (Rainer Michael Preiss),izvršni direktor Taurus Wealth Advisors, nedavno je izjavio da se sve velike američke banke najverovatnije plašeblokčeina, bitkoina i ostalih kriptovaluta. Takođe je pomenuo da, s obzirom na određenu neizvesnost zbog nedostatka transparentnosti banaka, kriptovalute mogu predstaviti investitore sa održivom alternativom (CNBC). Ogromna većina banaka ne prihvata BTC kao valutu, neki čak odbijaju da upravljaju sredstvima dobijenim putem kriptovaluta.

U opiranju banaka da prihvate BTC kaoodrživu valutu, Bitcoin Crypto Bank je nedavno ustanovljena. Prva ove vrste, predstavlja privatnu kompaniju koja posluje na BTC tržištu. Oni prihvataju i upravljaju bitkoin depozitima, navodeći da potpuno poznaju tržište. Na svom vebsajtu tvrde da su nerizčna, sigurna i sertifikovana platforma za investiranje, sa dobrim šansama za ostvarivanje ogromnih profita.

BTC novčanici i sigurnost

Mogući problemi

Catching malware? ‘Zlonamerni’ softver može da skeniravaš disk i nađe vaše privatne ključeve. Nekoliko sekundi kasnije, svi vaši bitkoini mogu nestati.

‘Trojanac’ može šifrovati sve podatke na vašem hard disku. Nakon toga, može pronaći sve veze sa vašim novčanikom, ustanoviti koliko novca posedujete i zahtevati tu istu količinu bitkoina kako bi vam dešifrovao hard disk.

Virtualna razmena vam može oduzeti sav novac.

Možete izgubiti vaš laptop ili telefon sa novčanicima instaliranim  na njima.

Saveti

Izbegavajte korišćenje bilo koje vrste novčanika koji zahtevaju internet vezu. Koristite opciju skladištenja van mreže (cold storage) namesto toga.

Uvek budite oprezni i dvaput proverite sve. Na primer, možete primiti imejl napravljen da izgleda kao da je iz BlockWallet-a, ali je ustvari iz BlokcWallet-a. Ako to odobrite, vaši bitkoini mogu momentalno nestati.