Vodič kroz Itirijum novčanike: mobilni, onlajn, desktop, hardver

Pre nego što možete uopšte da trgujete iterom, potrebno vam je mesto za čuvanje. U svetu kriptovaluta, to mesto se naziva novčanik. U suštini, to je deo softvera koji vam omogućava da skladištite svoja sredstva, lako obavljate transakcije i proverite svoj balans kad god vam je potrebno.

Važno je napomenuti da itirijum novčanici ne funkcionišu ni nalik konvencionalnim fizičkim novčanicima. Iter se zapravo ne čuva u novčaniku, ili bilo gde drugde. Iter, kao i svaka druga kriptovaluta, ne postoji u bilo kakvom opipljivom obliku. Sve što postoji su zapisi na blokčeinu, a vaš novčanik će se samo povezati sa blokčeinom kako bi omogućio transakcije.

Pročitajte više: Kako funkcioniše blokčein tehnologija

Novčanici imaju javne adrese, koje su nasumično generisani nizovi slova i brojeva. Ako neko želi da vam pošalje iter, oni će ga poslati na tu adresu, koja se takođe naziva "javnim ključem", u suštini prenose vlasništvo nad novčićima.

Ono što se čuva u vašem novčaniku je vaš 'privatni ključ', lozinka koja vam je potrebna kako bi potpisali transakcije i otključali novčiće koji su vam poslati. Ne treba napomonjati da vaš privatni ključ morate čuvati za sebe ako želite da izbegnete krađu svojih itera.

Javni i privatni ključevi su upareni, što znači da kako bi izveli neku transakciju, dva niza brojeva i slova se moraju poklapati.

Kako odabrati novčanik

Vaš sopstveni itirijum novčanik ili onaj koji vam je obezbadila treća strana

Najjednostavniji način čuvanja vašeg itera je u novčaniku treće strane, na primer u novčaniku koji je obezbeđen putem menjačnice. Naravno, na taj način imate lak pristup vašim sredstvima i čuvanje svojih tokena na menjačnici će verovatno ubrzati proces trgovanja. Ali, ako se odlučite za ovaj metod, u suštini ćete dati menjačnici punu kontrolu nad vašim sredstvima, jer je treća strana ta koja čuva vaše privatne ključeve. Štaviše, istorija kriptovaluta je ispunjena slučajevima hakovanja menjačnica i ukradenih sredstava njihovih korisnika.

Itirijum platforma vam omogućava da kreirate lični novčanik za sebe i možete birati između različitih opcija. Na ovaj način, vi i samo vi imate kontrolu nad privatnim ključem kao i pristup vašim sredstvima.

Ful-nod ili ne

Korišćenje ful-noda omogućava vam direktan pristup itirijumovom blokčeinu. Ako ga nemate, moraćete da se povežete na drugi nod kako biste dobili sve potrebne informacije i potvrdili svoje transakcije.

Ful-nod novčanik zahteva da preuzmete ceo itirijumov blokčein za rad. U suštini, ovo pretvara vaš računar u nod, entitet koji podržava celu mrežu ažurirajući blokčein putem postizanja dogovora o legitimnosti transakcija sa drugim nodovima. Ovo je moguće samo ako koristite desktop novčanik, jer blokčein ima puno gigabajta i stalno raste.

Hot i cold novčanik

Postoje dve glavne kategorije itirijum novačnika: hot i cold. Hot novčanik čuva vaše ključeve na mreži tako da oni mogu biti dostupni praktično bilo gde u svetu, sve dok imate pristup internetu. Ali, oni definitivno nisu najbolja opcija, jer se mogu hakovati i vaša sredstva mogu biti ukradena iz njih. S druge strane, cold novčanici čuvaju vaše ključeve oflajn i samo se povezuju na mrežu kada vi to želite. Očigledno, to ih čini sigurnijim i manje sklonim hakerskim napadima.

Kako napraviti svoj

Pravljenje vlastitog novčanika je relativno lako, posebno pošto itirijum platforma pruža službenu uslugu novčanika pod imenom MyEtherWallet. Evo kako je postaviti.

Kada otvorite veb stranicu, sačekaće vas nekoliko sigurnosnih podsetnika. Izdvojte vremena da ih pročitate, jer će vam pomoći da razumete kako cela stvar funkcioniše i šta treba a šta ne treba da radite kako bi ste sačuvali svoja sredstva.

Čim završite sa čitanjem, videćete opciju za pravljenje lozinke i postavljanje novog novčanika. Kada napravite dovoljno jaku lozinku, bićete u mogućnosti da preuzmete keystore datoteku. Nikada ne možete biti previše sigurni u svetu trgovine kriptovalutama, pa se preporučuje da postupite tako i da je čuvate na sigurnom mestu.

Sledeći korak je od najveće važnosti: sačuvajte svoj privatni ključ. Bekapujte ga, zapamtite, napišite ga na papir i stavite u sef. Uradite sve što treba da uradite kako biste bili sigurni da ga nećete izgubiti i niko neće moći da ga se dočepa.

Zatim možete kopirati i nalepiti privatni ključ ili otpremiti keysotre datoteku kako biste otključali novčanik. Postoji nekoliko drugih opcija za otključavanje, ali ove su najprikladnije za početnike.

Sada ste potpuno spremni. Sledeći put kada budete želeli da pristupite novčaniku, sve što treba da uradite je da se ponovo prijavite na veb sajtu. Tamo ćete moći da vidite javnu adresu vašeg novčanika, kao i stanje na računu.

Ovaj vodič je fokusiran na postavljanje najlakšeg i možda najrasprostranjenijeg iter novčanika. Postoji mnogo više dostupnih novčanika, svaki sa malo drugačijim načinima postavljanja.

Papirni novčanik

Itirijum papirni novčanik je možda najsigurnija opcija za skladištenje vaših itera. U suštini, to je samo komad papira sa kodom napisanim na njemu. Najveća prednost je u tome što nije ni povezan sa internetom niti je potrebno čuvati ga na vašem računaru. Taj komad papira može biti sa vama u svakom trenutku. Može biti u vašem sefu ili čak zakopan negde u vašem dvorištu. To čini vaša sredstva imunim na hakerske napade, kao i većinu vrsta fizičke krađe (u zavisnosti od toga koliko ga dobro sakrijete).

Kako biste napravili papirni novčanik, kreirajte novi novčanik na MyEtherWallet-u, preuzmite keystore datoteku i pritisnite dugme 'print'. Komad papira koji će izaći iz vašeg štampača će sadržati vaše javne i privatne ključeve kao i QR-kodove za skeniranje.

Za dodatnu sigurnost možete koristiti druge generatore dostupne onlajn i diskonektovati se sa interneta pre nego što generišete novu adresu novčanika. Ovo je mera predostrožnosti u slučaju da veb sajt prenosi informacije o novčaniku hakerima.

Mobilni novčanici

Mobilni novčanici se često nazivaju "light"(lightweight) klijenti, jer od vas ne zahtevaju da preuzmete čitav blokčein kako bi radili. Umesto toga, oni se oslanjaju na rudare ili nodove da im pošalju tačne informacije o trenutnom stanju mreže. Ovi novčanici su odlični za korišćenje u pokretu, što vam omogućava da pristupite svojim iterima u bilo kom trenutku, sve dok imate mreže. Međutim, pošto su ovo „light“ klijenti, lakše se hakuju.

U vreme pisanja, najpopularniji itirijum-kompatibilni mobilni novčanik je Jaxx. Dostupan je za Windows, MacOS i Linux, kao i za pametne telefone koji rade na iOS ili Android sistemima. Najvažnija karakteristika novčanika je da privatni ključevi nikada ne napuštaju uređaj. Nema potrebe za registracijom ili pružanjem ličnih podataka.

Coinomi je još jedna dobro opcija, čuva vaše ključeve na vašem uređaju i omogućava vam da skladištite 18 različitih novčića i 214 tokena. Pored toga, omogućava trenutnu razmenu kriptovaluta. Trenutno je dostupan samo za Android, a za iOS će biti dostupan u doglednoj budućnosti.

Desktop novčanici

Desktop novčanici rade na vašem računaru ili laptopu. Možete preuzeti „full“ klijent sa čitavim itirijumovim blokčeinom ili koristiti „light“ klijent. Dok je druga opcija lakša, prva obezbeđuje dodatnu sigurnost, jer joj ne trebaju rudari ili nodovi da im pošalju tačne informacije - one same potvrđuju transakcije.

Desktop novčanici se lako postavljaju i koriste, oni su zgodni i prilično sigurni, jer se mogu koristiti samo sa jednog računara na koji su preuzeti. Oni su, međutim, povezani na internet, tako da morate osigurati da vaš računar ne bude hakovan ili zaražen malverom. Štaviše, ako vaš računar bude ukraden, bićete u riziku od gubitka sredstava.

Neki od najboljih trenutno dostupnih desktop novčanika su:

  • Exodus - Jednostavan za korištenje višenamenski novčanik s korisničkim interfejsom koji čuva vaše ključeve na vašem računaru. U njemu je ugrađen ShapeShift, tako da možete odmah zameniti svoje kriptovalute bez ikakve gužve. Međutim, Exodus nije u potpunosti otvorenog koda, što znači da neke delove njegovog koda ne može videti zajednica.
  • MetaMask - Ekstenzija za Google Chrome, ali ona čuva vaše ključeve na samoj mašini, što je u suštini čini desktop novčanikom. Veoma je jednostavan za korišćenje i možete skladištiti, slati i primati itere pomoću njega. Štaviše, on vam omogućava da koristite i druge decentralizovane aplikacije unutar njega.
  • Mist - Zvanični itirijum novčanik, što znači da ne morate previše brinuti o sigurnosti kada ga koristite. Sličan je Exodusu, ali je komplikovaniji. Ima ugrađen ShapeShift.

Onlajn novčanici

Onlajn novčanici koristite cloud storage i možete im pristupiti sa bilo kog mesta. Takođe, oni su generalno mnogo brži od drugih vrsta novčanika. Ali, pošto su ključevi smešteni onlajn i, još češće, na serveru treće strane, to ih čini izuzetno podložnim sajber napadima, zlonamernom malveru, ‘phishing’ prevarama i hakerima. Štaviše, to nije nužno vaš novčanik, pošto ga obezbeđuje kompanija i sigurnost vaših sredstava je potpuno van vaših ruku.

 

MyEtherWallet je u suštini onlajn novčanik, ali je sigurniji od ostalih, jer je potpuno decentralizovan i čuva vaše ključeve na uređaju.

Većina drugih onlajn itirijum novčanika su povezani sa i obezbeđeni od strane menjačnica. Možete pronaći listu menjačnica koje podržavaju itirijum u našem vodiču „Kako prodati itirijum“.

Hardverski novčanici

Hardverski novčanici su vrhunski „cold strorage“ za kriptovalute. Oni su poput onih konvencionalnih, prenosivih hard diskova, ali posebno dizajnirani da se koriste za kriptovalute. Mogu se priključiti na računar po vašem izboru da izvrše transakciju i generišu ključeve van mreže i u pokretu.

Pošto hardverski novčanici nisu povezani sa internetom, oni čine vaša sredstva potpuno imunim na bilo kakve sajber napade i hakovanja. Većina njih dolazi sa opcijama za pravljenje rezervnih kopija da bi se osiguralo da nećete izgubiti svoje itere, a mogu se dodatno osigurati dvostepenom autentikacijom kao i PIN lozinkom. Većina modernih hardverskih novčanika takođe ima ekran koji vam omogućava da potpišete transakcije na samom uređaju.

Naravno, oni nisu jeftini. Definitivno će vas koštati malo više nego što biste trošili na softverski novčanik, ali vrede, posebno ako čuvate veliku količinu itera. Štaviše, pošto su uređaji napravljeni sa posebnom namenom, nisu bili pušteni u velikim količinama, tako da može biti teško neći ih.

Naziv

Približna cena

Ekran

Ledger Nano S

€79 / $99

Da

TREZOR

$99

Da

KeepKey

$99

Da

 

Pročitajte više: Bitkoin novčanici za početnike, sve što treba da znate