Kako kupiti itirijum?

Itirijum nastoji da postane jednokratno blokčein rešenje za sve, decentralizovani svetski računar koji će jednog dana promeniti većinu postojećih usluga. Mreža u osnovi omogućava svakome da gradi decentralizovane aplikacije i koristi mrežu sve dok poseduje iter. Iter je kriptovaluta Itirijuma a koja omogućava sve operacije unutar blokčeina kao i njegovih nadogradnji. Postoji niz načina za dobijanje itera, a svi su predstavljeni u ovom vodiču.

Kupovina itirijuma na berzi

Najlakši i možda najpopularniji način za kupovinu itera jeste putem berze. Iter je druga najpoznatija i najstabilnija kriptovaluta iza bitkoina tako da neće biti teško pronalaženje onlajn berze koja funkcioniše u okviru jurisdikcije u kojoj živite i koja trguje iterom.

Pre svega, morate da se registrujete na berzi. Pre nego što to učinite, proverite da li posluje u zemlji u kojoj živite i da li prihvata valutu kojom želite da trgujete. Proces registracije zahtevaće podonošenje nekoliko ličnih podataka.

Često postoje potpune kontrole identiteta i kasnije kada su u pitanju povlačenja i depoziti. Da bi ste prošli te provere, najverovatnije ćete morati da obezbedite dokaz o adresi, kao i vašu ličnu fotografiju. Ovo je neophodno jer se radi u skladu sa propisima o verifikaciji korisnika (KYC) i protiv pranja novca (AML).

Nakon što date sve neophodne podatke, moraćete da izaberete način plaćanja. U zavisnosti od berze, postoje različiti načini za to. Oni uključuju bankarske prenose, plaćanja kreditnim ili debitnim karticama, “SEPA” ili “PayPal” plaćanja. Obično postoji mali depozit koji uzima berza čija cena zavisi od načina plaćanja. Detalji o troškovima se mogu često pronaći u odeljku “o nama” ili u podnožiju veb-sajta berze.

Velika većina berzi prihvata američke dolare i evre, kao i druge glavne valute kao što su britanska funta, ruska rublja, kineski juan, japanski jen i slično. Obično je potrebno nekoliko sati kako bi se sredstva pojavila na vašem nalogu na berzi, što zavisi od same berze i izabranog načina plaćanja.

Čim se sredstva pojave na vašem nalogu, možete započeti trgovanje. Koji sistem plaćanja je najbolji zavisi od određene berze, pri čemu mnoge teže da ove procese što više olakšaju. Moći ćete da dobijete sve važne informacije na sajtu berze, kao što su trenutna vrednost, tržišna kapitalizacija i slično. Kada dobijete iter, preporučujemo vam da ga povučete u kripto novčanik. Ovaj vodič će pokriti različite načine skladištenja itirijuma.

Ispod je lista berzi koje prihvataju itirijum:

Naziv

Država

Način plaćanja

Minimalan iznos

GDAX

Globalno

Bankovni transfer

$1

Bitfinex

Globalno

Bankovni transfer

$10

Bithumb

Južna Koreja

Bankovni transfer, kreditne i debitne kartice, poklon kartice

N/A

Binance

Kina

Bankovni transfer

$1

Bitstamp

Globalno

Bankovni transfer, kreditne i debitne kartice

$5

Kraken

Globalno

Bankovni transfer

$5

Etoro

Globalno

Bankovni transfer, kreditne i debitne kartice, PayPal plaćanja

$200

Coinbase

Globalno

Bankovni transfer, kreditne i debitne kartice

$1

BitPanda

Globalno

Bankovni transfer, kreditne i debitne kartice

$25

Gemini

Globalno

Bankovni transfer

$1

Kupovina itirijuma novcem

Iz različitih razloga, neki preferiraju anonimnu kupovinu itera, istovremeno izbegavajući da prolaze kroz proceduru verifikacije korisnika (KYC) i politiku protiv pranja novca (AML). Iako je ovo zabranjeno od strane regulatora u nekim jurisdikcijama, moguće je kupiti iter iz onlajn peer-to-peer berze kao što je LocalEthereum.

LocalEthereum ima za cilj da uradi za iter ono što je LocalBitcoins uradio sa bitkoinom, odnosno da olakša trgovanje lokalnih valuta za iter. Glavna razlika je u tome što je LocalEthereum, potpuno decentralizovan servis sa escrow uslugama i u kome se arbitraža postiže kroz korišćene itirijumovih pametnih ugovora.

Usluga funkcioniše slično poput eBay-a - to je u suštini tržište, koje korisnicima omogućava da ponude bilo koju lokalnu valutu u zamenu za određenu količinu itera. Kada prodavac prihvati ponudu, razmena sredstava se odvija automatski. Novac se može prebaciti preko banke, kreditnih i debitnih kartica, PayPal plaćanja kao i preko drugih glavnih kriptovaluta kao što je bitkoin.

Usluga nije besplatna. Prodavcima se obično naplaćuje naknada od 0,25%, dok kupci moraju da plate 0,75%, što je i dalje niže od onog što nudi centralizovana berza. Obrada transakcije može trajati nekoliko sati, dok rudari potvrde sumu i zabeleže je u blokčein. Kako rudari dobijaju naknadu za transakciju, moguće je ubrzati transakciju odabirom viših naknada, dajući rudarima podsticaj da prvo obrade vašu transakciju.

LocalEthereum takođe omogućava korisnicima da razmenjuju poruke, tako da je moguće zakazati sastanak sa prodavcem kako bi razmenili iter za keš. Tom prilikom, možete se dogovoriti da se sastanete na javnom mestu i preduzmete sve mere predstrožnosti koje su neophodne prilikom obavljanja finansijske transakcije sa strancem. Takođe će vam biti potreban aktivan pristup internetu da bi ste potvrdili transakciju.

Ako ste zabrinuti za ovakvu vrstu sastanka sa strancem sa interneta, uvek postoji opcija za pronalaženje lokalnog meetup-a o itirijumu ili kriptovalutama uopšte. Tako možete bezbedno trgovati iterom, dok istovremeno učite o vrstama trgovine od kripto entuzijasta koji imaju slično razmišljanje. Listu itirijum sastanaka možete pronaći na veb-sajtu meetup.com.

Peer-to-peer trgovina iterom je najprivatniji i najsigurniji način koji postoji. Štaviše on nudi neuporedivu fleksibilnost kada su u pitanju valute koje razmenjujete kao i kupovinu i prodaju bez limita. Međutim, ovakav način trgovanja zahteva i određeni stepen poverenja između dve strane, posebno kada se sastaju lično. Povrh toga, ukoliko odlučite da se uključite u obične transakcije, vaša odgovornost jeste da se pobrinete da ispunjavate lokalne propise.

Itirijum ATM

Alternativni način kupovine itera jeste putem itirijum ATM-a. To je možda idealan način da iter kupe korisnici, trgovci i investitori koji žele da kupe male količine. Većina kripto automata ograničava transakcije na male količine, tako da nema potrebe da se pridržavate propisa o verifikaciji korisnika i propisa protiv pranja novca, što znači da nema potrebe za potpunom verifikacijom identiteta.

Pre nego što budete u mogućnosti da koristite automat za kriptovalute, morate da imate novčanik. Kasnije će ovo uputstvo pokriti različite vrste itirijum novčanika i načine na koje možete da ih otvorite.

Kada otvorite novčanik, treba da pronađete najbliži automat koji obrađuje iter transakcije. Postoji praktičan servis pod nazivom CoinATMRadar, koji pruža sveobuhvatnu listu kao i mapu kripto automata. Iako se usluga fokusira na bitkoin automate, možete koristiti pretragu na mapi kako biste pronašli lokalne automate koji takođe trguju iterom i ostalim značajnim kriptovalutama.

Nakon lociranja najbližeg ATM-a, pronađite QR kod u vašem novčaniku i približite ga kameri na automatu kako bi ga skenirao. Zatim unesite gotovinu u bankomat i potvrdite količinu itera da biste završili kupovinu. Iter koji ste kupili biće dostavljen na datu adresu. Transakcija obično traje oko 30 minuta, ali ponekad može proći i nekoliko sati.

Itirijum novčanici

Pre kupovine itera, neophodno je dobro razumevanje softvera novčanika i načina na koji transakcije funkcionišu. Postoji nekoliko različitih vrsta novčanika: desktop aplikacija, mobilna/veb aplikacija, možete koristiti i hardverski novčanik kao i novčanik koji pruža berza kriptovaluta. Postoje zvanični itirijum novčanici koje možete preuzeti na Ethereum.org.

Još jedna stvar koju bi trebalo uzeti u obzir jeste da li želite da koristite takozvani “full node” novčanik koji zahteva preuzimanje čitavog itirijumovog blokčeina (koji zauzima dosta prostora) ili “light client”, koji ne zahteva čitav blokčein da bi funkcionisao. Naravno ako ste novi u itirijumu, “light client” bi bio poželjnija opcija. MyEtherWallet nudi light client novčanike, Jaxx.io je još jedna opcija, koja takođe podržava i druge kriptovalute.

Ako kupujete iter preko berze, korišćenje novčanika koji pruža sama platforma je najlakša opcija, ali je verovatno najmanje sigurna opcija za skladištenje vaših sredstava. Nažalost, svet kriptovaluta ispunjen je slučajevima gde su berze podbacile pred napadima hakera. Ako se desi hak i neko ukrade novac iz berze, uključujući i novčanike kupaca, šanse su veoma male da se povrati izgubljeni novac.

Dakle korišćene desktop, mobilnog ili onlajn novčanika je sigurnija opcija, jer korisnicima pruža potpunu kontrolu nad njihovim sredstvima. Još uvek postoje mere predstrožnosti koje treba preduzeti. Najvažnije je ne otkrivati lozinku svog novčanika koja se naziva privatni ključ. Štaviše, ako izgubite ili zaboravite lozinku, nećete moći da pristupite svom novčaniku, a sredstva koja ste imali tamo će biti suštinski izgubljena. Konačno, postavljanje dvostepene autentifikacije za pristup novčaniku takođe bi bila dobra ideja.

Ako nameravate da skladištite velike količine itera, možete preduzeti dodatni sigurnosni korak investiranjem u hardverski novčanik. Takvi uređaji se ne povezuju na internet, i tako generišu i čuvaju vaš privatni ključ van mreže. Ovo u suštini ublažava rizik od krađa, čija su glavna meta oni koji čuvaju kriptovalute. Postoji i lozinka za oporavak koju uređaj nudi prilikom kreiranja novčanika, a PIN kod se koristi za pristup samom uređaju.

Pored lozinke koju ima vaš novčanik, privatni ključ će vam biti potreban kako biste pristupili i kako biste se prijavili za prenos, vaš itirijum novčanik će generisati nekoliko prijemnih adresa, poznatih kao “javni ključevi”. Te adrese mogu se sa sigurnošću pokazati drugima bez rizika od krađa. Ljudi koji žele da pošalju iter uradiće to preko ovakvih adresa.

Itirijum transakcije traju oko 20 sekundi. Jednom kada se transakcija dogodi, znači da je ona prihvaćena kao legitimna i da je dodata u blokčein, gde je vidljiva za bilo koga. Važno je napomenuti da je jedina zabeležena informacija o transakciji koja je obavljena adresa primaoca i količina itera.

Razlika između itirijuma i itirijum klasika

Itirijum i itirijum klasik su u suštini dve različite platforme, podeljene od prvobitnog itirijuma nakon što je “hard fork” pristup implementiran kao odgovor na krađu od oko 150 miliona dolara u iteru. Dve platforme postoje na različitim bločeinovima, koje su potpuno identične sve do trenutka kada su se razdvojile. Itirijum je postao nova platforma sa novim pravilima koja su implemetirana sa razlogom da bi se izbegli budući hakerski napadi. Većina korisnika, programera i decentralizovanih aplikacija prebacile su se u itirijum dok je oko 10% ostalo u itirijum klasiku.

Podela je uglavnom etička i ideološka. Oni koji su ostali sa itirijum klasikom jesu snažne pristalice principa “kod je Bog” i veruju u nepromenljivost blokčeina. Međutim, ovu podelu možemo posmatrati kao prelomnu tačku za itirijum zajednicu, jer je uspela da prebrodi najgori hak u istoriji kriptovaluta.

Najveći problem itirijum klasika jeste taj što nije kompatibilan sa itirijum hard forkom. Ovo znači da sva implementirana ažuriranja i poboljšanja u itirijumu nisu dostupna i ne slažu se sa itirijum klasik mrežom.

Kada govorimo o itirijumu, najvažnija posledica hard forka je činjenica da se dogodio. Mnogi veruju da je to otvorilo mogućnost za buduće hard forkove, a neki čak nagađaju da lideri itirijum zajednice mogu koristiti hard fork u svoju korist. Nova itirijum platforma kritikovana je zbog dopuštanja zajednice da izvrši značajnu promenu u mreži zanemarujući svoju matematičku objektivnost zbog koje je uvek bila hvaljena.

U pogledu vrednosti, u vreme pisanja, itirijum je vredeo 735,83 dolara, dok je itirijum klasik imao vrednost od samo 34,07 dolara. Oba tokena već neko vreme beleže stalan rast. Štaviše, čini se da su njihove cene u uzajamnoj vezi. Bez sumnje, obe kriptovalute su vredne pažnje investitora.

Da li je kasno da se investira u itirijum?

Itirijum projekat je još uvek u razvoju. Ako postigne ono što njegovi tvorci od njega očekuju - da postane svetski kompjuter, omogućujuči male isplate kao i bezgranične transakcije bez poverenja među ljudima - onda je očigledno da nije kasno da se uloži u itirijum.

Iter je već sada druga najstabilnija i najsnažnija kriptovaluta u svetu. Kao platforma koja se razvija i pruža usluge koje će se poboljšavati, vrednost itera, na osnovu ovih činjenica, može samo da raste. Neki ljudi veruju da će cena u budućnosti prestati da raste, kada platforma dostigne svoje ciljeve.

Takođe, u budućnosti, kao što je slučaj sa bilo kojom kriptovalutom, teško je predvideti dugoročnu vrednost. Za 10 godina iter može potpuno izgubiti na vrednosti ili može dostići nezamislivo visoku vrendost.

Pogledajte više:

Indeks cene itirijuma

Analiza cene itirijuma

Siguran način prenosa itirijuma

Jedan od najvažnijih aspekata itirijum mreže jeste da nema povratnih naknada, jednom kada se sredstva pošalju ne postoji mogućnost da se ta sredstva povrate ili da se transakcije preokrenu. Dakle, nikada nemojte da upisujete adresu ručno, u suštini to je veoma dug niz nasumičnih slova i brojeva. Jedna greška može dovesti do toga da izgubite sredstva zauvek, zato proverite tačnost unosa pre potvrđivanja transakcije.

Izbegavajte skladištenje velike količine itera u novčanik koji nudi berza. Budući da je berza u osnovi zadužena za vaš novčanik, niste u potpunosti sigurni od gubitka sredstava, što može da se desi usled napada hakera ili prevarantskih aktivnosti berze. Desktop, onlajn ili mobilni novčanici su mnogo sigurnija opcija. Ako nastojite da skladištite veliku količinu itera, razmislite o ulaganju u hardverski novčanik.

Ako je moguće obezbedite dodatne sigurnosne korake, kao što su dvostepena autentifikacija, višenamenski novčanik i tako dalje. Na kraju, zapamtite, da je vaš privatni ključ jedini način da pristupite svojim iterima. Zato budite oprezni i nemojte ga izgubiti niti dopustiti da vam ga ukradu.