Kako se rudari Itirijum?

Jednostavno rečeno, rudarenje kriptovaluta je proces rešavanja složenih matematičkih problema. Rudari su u suštini kamen temeljac bilo koje kripto mreže, jer troše svoje vreme i računarsku moć da reše te matematičke probleme, pružajući takozvani "dokaz o radu"(proof of work) za mrežu, koja verifikuje iter transakcije. Osim toga, rudari su odgovorni za kreiranje novih iter tokena kroz ovaj proces, jer dobijaju nagrade u iteru za uspešno završavanje proof of work zadatka.

Kako se sve više i više rudara priključuje, zadaci postaju sve teži za rešavanje, što znači da je potrebno više vremena i računarske moći da se oni reše, a nagrade postaju manje. Međutim, s obzirom da vrednost itera i dalje raste, nagrade, koje primaju rudari, još uvek su vrlo značajne. Mnogi ljudi vide rudarenje kao ideološki podsticaj, sredstvo direktne podrške mreži.

Nekoliko reči o itirijum rudarenju...

Za svaki blok transakcija, rudari primenjuju računarsku snagu kako bi rešili matematički zadatak.

Preciznije, rudari uzimaju jedinstvene metapodatke zaglavlja bloka, koji uključuju vremenski pečat i verziju softvera, pomoću heš funkcije, koja generiše niz nasumičnih brojeva i slova fiksne dužine. Ovaj niz se zove heš i ako rudar pronađe heš koji odgovara trenutno zadatom, smatra se da je blok izrudaren i biće emitovan celoj mreži, kako bi ga drugi nodovi validirali i dodali transakcije njihovoj kopiji blokčeina.

Heš - jedinstveni niz nasumičnih cifara fiksne dužine, koji se može kreirati iz podataka bilo koje veličine.

Iako je bitkoin i dalje najdominantnija i najcenjenija kriptovaluta, određeni problemi zagušuju mrežu. Jedan od tih problema je sve veća centralizacija bitkoin rudarenja. Kada se mreža pojavila, pojedinačno rudarenje sa dovoljno moćnog računara ili čak laptopa je bilo realno. Međutim, ovih dana, uz napredovanje ASIC opreme za rudarenje, jedini subjekti, koji su u mogućnosti da ostvaruju profit iz procesa, su velike firme koje poseduju ogromne mašine za rudarenje. Ovi uređaji zahtevaju puno struje za rad i veoma su skupi za instalaciju i servisiranje.

Kada je u pitanju itirijum, proces je malo drugačiji. Itirijum nagrađuje svoje rudare na osnovu proof of work algoritma, pod nazivom Ethash, što zapravo podstiče decentralizovano rudarenje od strane pojedinaca i ne podržava rudarenje pomoću ASIC-a. Ipak, sklapanje dovoljno moćnog računara može biti prilično skupo, a račun za električnu energiju će biti mnogo veći nego uobičajeno.

Nagrada za uspešno rudarenja bitkoina sa prepolovljava otprilike na svake četiri godine, u korelaciji sa ograničenom ukupnom količinom tokena u opticaju. Trenutno, nagrada za uspešno rudarenje bloka transakcija na bitkoin mreži iznosi 12.5 bitkoina. Na osnovu Ethash algoritma, uspešno rudarenje na itirijum mreži vrednuje se tri itera, plus sve naknade za transakciju i naknade za obradu koda. Ali, u proseku, potrebno je oko 10 minuta ili više da se potvrdi i izrudari blok bitkoin transkacija, dok itirijum ima za cilj da to bude oko 12 sekundi. To se postiže putem itirijumovog GHOST protokola, koji omogućava tako brze potvrde, ali takođe omogućava i više „orphan“ blokova. Dakle, potencijalno, možete da izrudarite nekoliko itirijum blokova za isto vreme koje vam je potrebno da izrudarite jedan bitkoin blok.

U vreme pisanja ovog članka, u opticaju ima skoro 17 miliona od ukupno 21 miliona bitkoina, dok će samo polovina ukupnih zaliha od oko 92 miliona novčića biti izrudarena na itirijum mreži do svoje pete godine postojanja.

Cena transakcija je takođe drugačija na ove dve mreže. U itirijumu, transakcije se nazivaju "Gas", koji u suštini pokreće svaku operaciju na mreži. To znači da za promenu u blokčeinu korisnik mora da potroši itere. Gas se računa u zavisnosti od potreba za skladištenjem, složenosti akcije i propusnog opsega. Sa druge strane, bitkoin transakcije su ograničene maksimalnom veličinom bloka, koja iznosi 1MB.

Najzad, glavna razlika je možda to što se itirijum ponosi svojim Turing complete internim kodom, što znači da se u osnovi može izračunati bilo šta, pod uslovom da postoji dovoljno vremena i računarske snage. Bitkoin, s druge strane, nema tu mogućnost. Međutim, iako postoje neosporne prednosti posedovanja Turing complete koda, njegova složenost podrazumeva određene sigurnosne komplikacije, što je doprinelo famoznom DAO napadu i hard-forkovima.

Pročitajte više: Šta je rudarenje?

Hardver za itirijum rudarenje

Pre nego što počnete, morate odabrati namenski hardver kako biste podesili računar za konstantno rudarenje. Postoje dve opcije: CPU (centralna procesna jedinica), što znači korištenje procesora, i GPU (grafička procesna jedinica), što će zahtevati kupovinu skupih grafičkih kartica.

Važno je napomenuti da rudarenje itera pomoću procesora nije profitabilno, jer su čak i osnovne grafičke kartice oko 200 puta brže od procesora za svrhe rudarenja. Pre kupovine grafičke kartice, trebalo bi da uzmete u obzir troškove u vezi sa samom kupovinom, kao i potrošnjom energije. Što je najvažnije, moraćete da uzmete u obzir brzinu obrade podataka (hash rate), što je brzina kojom će se rešavati matematički problemi.

Mogli bi takođe da razmislite o postavljanju riga za rudarenje, mašine koja je sastavljena od nekoliko grafičkih kartica kako bi se povećala brzina obrade podataka, samim tim, i vaše šanse za uspešno rudarenje.

Ispod se nalazi tabela sa nekim od najefikasnijih GPU-a na tržištu danas.

Naziv

Brzina obrade podataka

Približna cena

Nvidia GTX 1070

30 MH/s

oko $500

AMD RX 580 / 570

29 MH/s / 27 MH/s

oko $500 / oko $470

Nvidia GTX 1080 Ti

32 MH/s

oko $900

AMD RX 480

28 MH/s

oko $500

AMD RX 470

29 MH/s

oko $500

 

Itirijum softver za rudarenje

Nakon što se izabrali i kupili svoj hardver, moraćete da instalirate softver. Pre svega, potrebni su vam drajveri za vašu grafičku karticu, koji se mogu naći na veb stranici proizvođača ili će biti priloženi uz samu karticu.

Zatim ćete morati da podesite svoj nod i povežete ga sa mrežom. Da biste to uradili, moraćete da preuzmete ceo itirijum blokčein, koji trenutno iznosi više od 20 GB i nastavlja da raste. Onda ćete morati da povežete svoj nod sa mrežom. Postoji nekoliko načina za to. Korisnici koji su upoznati sa komandnom linijom mogu instalirati Geth, zajedno sa ostalim uslugama, kao što su MinerGate ili Ethermine.

Nakon što je podešen, vaš nod će biti povezan sa svim drugim nodovima i samom mrežom. Ovo vam omogućava da započnete rudarenje, kao i da razvijete sopstvene pametne ugovore, izgradite decentralizovane aplikacije i šaljete transakcije.

Testiranje

Pre nego što započnete rudarenje itera, moguće je postaviti privatnu mrežu za testiranje. To je izuzetno korisno sredstvo u slučaju da želite da testirate javne ugovore, pokušate da razvijete novu tehnologiju ili samo testirate svoje sposobnosti rudarenja. U privatnoj test mreži, vi ste jedini korisnik, što znači da ste odgovorni za pronalaženje svih blokova, validaciju svih transakcija i izvršenje pametnih ugovora. Itirijum sandbox, takoreći. Trenutno se to radi preko komandne linije, a usluge poput Geth-a pružaju takve opcije.

Poznavanje barem približne brzine obrade podataka vašeg uređaja će vam biti od velike pomoći kada se radi o izračunavanju potencijalnog profita. Možete koristiti ovaj kalkulator profitabilnosti, koji će automatski izračunati brzinu obrade podataka na osnovu hardvera koji koristite i cene električne energije u vašoj zemlji. U suštini, trebaće vam što veća brzina obrade, što je veća, to ćete brže moći da rudarite iter.

Instalirajte Ethminer

Nakon što ste postavili nod i povezali ga na mrežu, kako biste započeli rudarenje itera, potrebno je da instalirate softver za rudarenje pod nazivom Ethminer za Windows. Uputstva za rudarenje pomoću GPU-a na drugim operativnim sistemima možete pronaći ovde. Ethminer čini da vaš CPU ili GPU pokrenu heš algoritam neophodan za obezbeđivanje mreže kroz proof of work. Interfejs je, u osnovi, komandna linija, ali se očekuje da buduće verzije itirijum mreže imaju interfejs koji je bolje prilagođen korisnicima. Više informacija o svemu navedenom možete naći na zvaničnoj itirijum internet stranici.

Kako i kada ću biti isplaćen?

Nakon što ste uspešno izrudarili blok, imate pravo da dobijete tri itera (ETH) kao nagradu. Uz nagradu, rudari dobijaju i naknade od transakcija. Ove naknade služe kao još jedan podsticaj rudarima da rade svoj posao, jer će mnogi rudari pre uzeti transakcije sa višim naknadama. Nagrada se zatim prebacuje u itirijum novčanik povezan sa rudarom ili rudarskim pulom, što se dešava gotovo trenutno.

Vaš približni prihod se može izračunati na osnovu brzine obrade podataka i potrošnje električne energije. Takođe, ne zaboravite da uključite troškove izabranog hardvera i moguće nadogradnje na svoj propusni opseg. Postoji nekoliko itirijum kalkulatora za profitabilnost dostupnih na internetu, čije usluge pružaju servisi kao što su CryptoCompare, CoinWarz, WhatToMine i MyCryptoBuddy.

Pridruživanje rudarskom pulu

Za početnike, pridruživanje itirijum rudarskom pulu može se pokazati mnogo profitabilnijim od samostalnog rudarenja. Rudarski pul je grupa rudara, koji kombinuju svoje napore i računarsku snagu, kako bi poboljšali svoje šanse za rešavanje kriptografskih zadataka i zarađivanje itera. Profit se, zatim, deli između svih učesnika proporcionalno računskoj snazi.

 

Postoji mnogo različitih faktora koje ćete morati da razmotrite pre pristupanja rudarskom pulu. Kao što je računarska snaga celog pula, struktura isplate, naknade i tako dalje. Štaviše, neki pulovi možda neće tu biti zauvek. Obično se naknade mogu kretati od nula procenta do oko dva procenta. U zavisnosti od određenog pula, možete dobiti isplate odjednom na svakih 24 sata, pa do četiri do šest puta dnevno. Za ovako učestale isplate, većina pulova će zahtevati da bilansi budu veći od jednog ETH-a.

Pristupanje pulu je jednostavno, pošto mnogi od njih ne zahtevaju čak ni registraciju. Međutim, da biste se pridružili nekim pulovima, morate proći proces registracije na veb stranici. Trenutno najveći itirijum pul sa 25 procenata računarske snage mreže je Ethpool i Ethermine, koji uprkos tome što imaju dve odvojene veb stranice su u osnovi jedan ogromni rudarski pul. Drugi veliki pulovi su DwarfPool, treći po veličini itirijum pul sa oko 13 posto računarske snage mreže, kao i Ethfans i f2pool, drugi i četvrti po veličini pulovi na mreži. Ova dva pula su dostupna samo na kineskom jeziku, što možda nije pogodno za neke od čitalaca.

 

Da li je itirijum rudarenje i dalje isplativo?

Kada je u pitanju većina kriptovaluta, težina rudarenja, zbog proširenja mreže, kao i troškovi povezani sa njim samo rastu. Međutim, kao što možete videti na grafikonu ispod, težina rudarenja itirijuma u oktobru 2017. je pala za 50 procenata. Ovo je najverovatnije zbog nagrade koja se smanjila sa pet ETH-a po bloku na tri ETH-a.

Kako se sve više i više rudara uključuje u proces, to će rudarenje postati sve teže i skuplje. Ali, vrednost itirijuma postepeno raste i najverovatnije će i dalje nastaviti tako, čime se rudarenje potencijalno isplati na duge staze.

Ipak, velike promene stižu u itirijum mrežu. U doglednoj budućnosti, tim iza njega planira da odbaci „proof of work“ algoritam i umesto toga da usvoje „proof of stake“ algoritam. Kada se to dogodi, mreži više neće biti potrebni rudari da obezbede i potvrde transakcije, jer će to uraditi vlasnici tokena. Kreatori novih tokena biće izabrani na deterministički način, zavisno od njihovog bogatstva, koje je takođe definisano kao ulog (stake). Što je najvažnije, rudari više neće dobijati nagrade iz bloka, samo će prikupljati naknade za transakciju. Nedavni pad u težini rudarenja itirijuma često se objašnjava smanjenjem iznosa nagrade na tri ETH-a i možda je to učinjeno zbog pripreme za neizbežni prelazak na novi algoritam.

Ažuriranje će se pojaviti u obliku hard-forka, i još jednom, mreža će se podeliti. Dakle, oni koji žele da nastave rudarenje u zamenu za nagrade bi mogli to da učine na starijoj verziji itirijuma. Bez fiksnog datuma za ažuriranje, stvarno je teško predvideti koliko je započinjanje rudarenja profitabilno u ovom trenutku.

Takođe videti:

Itirijum vesti

Analiza cena itirijuma

Indeks cena itirijuma