Šta je DAO

Zamislite automat za slatkiše koji ne samo da vam uzima novac i zauzvrat vam daje grickalice, već takođe i koristi taj novac da automatski ponovo kupite slatkiše. Ova mašina takođe naručuje usluge čišćenja i sama plaća svoju kiriju. Osim toga, dok stavljate novac u tu mašinu, vi i ostali korisnici odlučujete o tome koje grickalice će naručiti i koliko je često treba očistiti. Nema menadžera, svi ti procesi su prethodno napisani u kodu.

To je, grubo rečeno, kako funkcioniše DAO ili decentralizovana autonomna organizacija. Ideja o takvom modelu upravljanja kružila je u kripto zajednici otkako je bitkoin uspeo da se oslobodi posrednika u finansijskim transakcijama. Slično tome, osnovna ideja DAO-a je uspostavljanje kompanije ili organizacije koja može potpuno da funkcioniše bez hijerarhijskog upravljanja.

Neophodno je napraviti razliku između DAO-a kao vrste organizacija i The DAO-a, koji je samo ime jedne od takvih organizacija. Projekat je bio jedan od prvih pokušaja stvaranja DAO-a i propao je zbog greške u početnom kodu.

Kako funkcioniše DAO

U početku se smatralo da je bitkoin prvi potpuno funkcionalan DAO, jer ima unapred programiran skup pravila, funkcioniše samostalno i koordiniše se kroz protokol distribuiranog konsenzusa. Od tada je korišćenje pametnih ugovora omogućeno na Itirijumovoj platformi, koja je približila kreiranje DAO-a javnosti i oblikovala njihov trenutni izgled.

Ali, šta je DAO-u potrebno da bude potuno operativan? Pre svega, skup pravila na osnovu kojih će funkcionisati. Ta pravila su kodirana u obliku pametnog ugovora, koji je u suštini kompjuterski program, koji autonomno postoji na Internetu, ali istovremeno su mu potrebni ljudi u obavljanju zadataka koje ne može sam da obavi.

Jednom kada su pravila uspostavljena, DAO ulazi u fazu finansiranja. Ovo je veoma važan deo iz dva razloga. Prvo, DAO mora da ima neku vrstu unutrašnje svojine, tokene koje može da troši organizacija ili da se koriste za nagrađivanje određenih aktivnosti unutar nje. Drugo, ulaganjem u DAO, korisnici dobijaju pravo glasa, a potom i mogućnost uticaja na način na koji posluje.

Nakon što je završen period finansiranja i nakon što je DAO razvijen, postaje potpuno autonoman i potpuno nezavisan od svojih stvaraoca, kao i od bilo koga drugog. Oni su javnog koda, što znači da njihov kod može da vidi bilo ko. Štaviše, sva pravila i finansijske transakcije se evidentiraju na blokčeinu. To čini DAO-e potpuno transparentnim, nepromenljivim i sigurnim.

Jednom kada DAO postane operativan, sve odluke o tome gde i kako da se troše sredstva donose se postizanjem konsenzusa. Svako ko je kupio udeo u DAO-u može dati predloge u vezi sa njegovom budućnošću. Da bi sprečili spamovanje mreže predlozima, može se zahtevati novčani depozit.

Nakon toga, vlasnici glasaju o predlogu. Kako bi se sprovela bilo kakva akcija, većina se mora složiti o tome. Procenat potreban za postizanje većine može se razlikovati u zavisnosti od DAO-a i može se navesti u njegovom kodu.

U suštini DAO omogućava ljudima da razmenjuju svoja sredstva s bilo kim u svetu. Ovo se može učiniti u obliku investicije, donacije, prikupljanja novca, pozajmica i slično, sve bez posrednika. Jedan potencijalno veliki problem sa sistemom glasanja je da čak i ako je primećena sigurnosna rupa u početnom kodu, ona se ne može ispraviti dok većina to ne izglasa. Dok se glasanje odvija, pomenuti hakeri mogu iskoristiti grešku u kodu.

Konačno, važno je napomenuti da DAO nije sposoban za stvaranje proizvoda, pisanje koda ili razvoj hardvera. Umesto toga, izvođač može biti angažovan da obavlja potreban zadatak. Ovo imenovanje se vrši kroz isti proces glasanja, dok će pametni ugovor osigurati brzu isplatu nakon pravilno završenog zadatka.

Kako postati DAO akcionar i zašto

Ulaganje u DAO je relativno lako, posebno ako znate kako da kupite iter ili bitkoin i već imate novčanik. Sve što stvarno treba da uradite jeste da kupite tokene određenog DAO-a, što je otprilike jednako kupovini akcija nekog preduzeća.

Kada se faza finansiranja završi, moći ćete da dajete ponude, kao i da glasate o njima i možda čak ostvarite profit. Količina tokena za kupovinu će biti u skladu sa glasačkom moći koju dobijete.

Međutim, pre nego što investirate, budite sigurni da znate u šta se upuštate. DAO-i su potpuno transparentni i njihovi osnovni kodovi su uvek otvoreni, što znači da imate šansu da pregledate pomenute kodove kako biste bili sigurni da u njemu nema grešaka.

Šta je Dapp

Dapp ili decentralizovane aplikacije su u suštini nezaustavljive aplikacije koje rade na Itirijumovom blokčeinu i koje pokreću pametni ugovori. Glavna razlika od običnih aplikacija je to što su Dapp-ovi potpuno autonomni, ne zahtevaju posrednika da bi radili i u suštini se imuni na cenzuru. Drugim rečima, oni uspostavljaju direktnu vezu između korisnika i usluge. Kroz to korisnici mogu u potpunosti da kontrolišu informacije i podatke koje dele.

DAO-i su u osnovi veoma ambiciozna vrsta decentralizovanih aplikacija. Kao što je opisano u Itirijumovom pismu o namerama (white paper), oni spadaju u "drugu" kategoriju, koja uključuje sisteme glasanja i upravljanja. Dve druge vrste Dapp-ova su aplikacije za upravljanje novcem i aplikacije u kojima je uključen novac, ali takođe zahtevaju još jedan deo (osiguranje, donacije, imovina, itd.).

Priča o The DAO-u

"The DAO" je ime jednog posebnog DAO-a, koji je kreirao tim koji stoji iza nemačkog startapa slock.it koji se specijalizovao za "pametne brave" koje omogućavaju ljudima da dele svoju imovinu u decentralizovanoj verziji Airbnb-a. The DAO je bio pokrenut u maju 2016. godine, kada je finansiran prodajom tokena. Nekako, projekat je uspeo da postane najuspešnija kampanja u istoriji, koja je sakupila više od 150 miliona dolara.

 

Kod The DAO-a nije bio savršen, i pošto je bio javan i dostupan svima, neko je pronašao grešku koja se mogla iskoristiti. Dakle, 17. juna anonimni haker ili grupa hakera, počeli su da izvlače novac iz The DAO-a u "dete DAO", koji je kopirao strukturu The DAO-a. Pre nego što je izvlačenje sredstava zaustavljeno, haker je uspeo da ukrade više od 50 miliona dolara u iteru.

Uprkos činjenici da je greška u kodu The DAO-a iskorišćena za krađu sredstava, hak je ozbiljno ugrozio reputaciju Itirijuma kao hosting platforme i sam koncept DAO-a. Štaviše, to je prouzrokovalo podelu Itirijum mreže na dva dela. Međutim, važno je shvatiti da se sve ovo moglo izbeći dodatnim testiranjem koda. Možda je ovaj hak bio važna prekretnica u istoriji razvoja DAO-a koji su pokazali potencijalne slabosti i, nesumnjivo, takve slabosti će biti uzete u obzir od strane budućih DAO-a.

Prednosti DAO-a

Nesumnjivo, sam DAO koncept je izuzetno uzbudljiv, jer se trudi da reši sve što nije u redu s tim kako se vode današnje organizacije. Savršeno strukturirani DAO daje svakom investitoru priliku da oblikuje organizaciju. Nema hijerarhijske strukture, što znači da svaku inovativnu ideju može bilo ko da izloži i biće razmotrena od strane čitave organizacije. Skup unapred napisanih pravila sa kojima je svaki investitor upoznat pre pristupanja organizaciji, kao i sistem glasanja ne ostavljaju mesta za svađe.

Štaviše, budući da i pokretanje predloga i glasanje za njega zahteva od investitora da potroši određenu sumu novca, on ih gura da procenjuju svoje odluke i ne troše vreme na neefikasna rešenja. Najzad, pošto su sva pravila, kao i svaka pojedinačna finansijska transakcija zabeleženi na blokčeinu, dostupni za pregled svakome, DAO su potpuno transparentne. Svako ko učestvuje pomaže u odlučivanju kako trošiti sredstva i oni mogu pratiti kako se ta sredstva troše.

Nedostaci i kritike

DAO-i, baš kao i sve ostalo povezano sa kriptovalutama su izuzetno novi i, do izvesne mere, revolucionarna tehnologija. Naravno, ovakvi projekti će privući puno kritike. Na primer, MIT Technology Review smatra da je poveravanje masama donošenje važnih finansijskih odluka loša ideja, koja verovatno neće doneti nikakav prinos. U svom članku kažu da će mnogo toga u svetu morati da se promeni kako bi projekti vezani za DAO uspeli na bilo koji način.

Osim konzervativnog osećanja da masama ne smeju biti poverene transakcije, postoje i drugi problemi oko DAO-a. Najhitniji problem, pogotovo nakon DAO haka, je bezbednosni problem i povezan je sa principom "nezaustavljivog koda". Tokom napada, posmatrači i investitori su bespomoćno gledali kako se sredstva izvlače iz DAO-a, ali nisu mogli ništa da učine, pošto je napadač tehnički poštovao pravila. Naravno, takvi napadi se mogu izbeći ako je kod dobro sastavljen i bez greške.

Konačno, da bi startapi koji funkcionišu kao DAO mogli da obavljaju poslove van blokčein mreže i komuniciraju sa fizičkim svetom finansijskih instrumenata i intelektualne svojine, mora postojati neka vrsta pravnog okvira. Pravna neizvesnost je pitanje koje je mučilo svet kriptovaluta zbog toga što je tehnologija koja stoji iz njih tako nova i radikalno različita, ali dolazak do rešenja je izgleda samo pitanje vremena.

Primeri DAO-a

U suštini, svaka autonomna organizacija sa decentralizovanim sistemom upravljanja i finansiranja može se nazvati DAO. To praktično čini svaku decentralizovanu mrežu kriptovaluta DAO-m, pogotovo s obzirom na inicijalni period grupnog finansiranja koji prethodi zvaničnom pokretanju. Ispod je kratka lista nekih od najpoznatijih uspešnih DAO-a.

Dash — Peer-to-peer kriptovaluta, javnog koda, koja nudi trenutne isplate i privatne transakcije.

Digix Global — Zlatni standard u peer-to-peer digitalnoj imovini. Svaki Digix Gold token predstavlja 1 gram LMBA (OTC tržište zlata i srebra) standardnog zlata i obezbeđen je u Safehouse trazorima.

BitShares — Decentralizovana berza kriptovaluta, koja posluje samostalno kao brza i fluidna trgovinska platforma, obezbeđujući slobodu kriptovalute u kombinaciji sa stabilnošću dolara.