Crypti Fondacija je 23. decembra izbacila njihovu prvu Dapp (decentralizovanu aplikaciju), nazvanu Crypti Tokens, koja omogućuje korisnicima da izdaju, primaju i šalju tokene na Crypti Tokens sidechain-u.

Tim fondacije je rastao od počenih 5 ćlanova, a sada ima za cilj da kreira platformu decentralizovane aplikacije koja se lako koristi, bezbednu i ekonomičnu pa stoga postaje direktni konkurent projektu Ethereum.

Crypti Tokens

U saopštenju za medije, Crypti Fondacija je izjavila:

Ukratko, Crypti Tokens je decentralizovana aplikacija koja omogućuje korisnicima da izdaju sopstvene prilagođene tokene, kao i njihovo slanje i primanje među korisnicima na Crypti Tokens sidechain-u.

Ostaje pitanje zašto ne koristi bitkoinov blockchain?

Zašto još jedan blockchain?

Prema Nejtanu Vosnaku, CEO uBITquity, nema prave potrebe za još jednim ovakavim sistemom:

Ukoliko ima sopstveni lanac i sopstvene tokene, to je zabrinjavajuće za mene jer je kontrola u rukama onog ko kontroliše rudarenje i distribuciju isplaćivanja, limite i tako dalje. Bitkoin ima više smisla: blockchain mu je popularniji, stoga i sigurniji...

Bitkoin se oslanja na Proof Of Work (dokaz rada). Konsenzus i sugurnost je u masovnoj bazi korisnika.

Verujem Colored Coins-u (naša kompanija ih koristi za naše servise i projekte).

Pored toga, verujem Ethereum-u, ali mu verujem samo zbog toga što koristi bitkoin.

Zbog čega kreirati još jednu fondaciju? Zbog čega izmišljati toplu vodu? Ne padajte na neinovativna ne-rešenja. Zapitajte se, koje probleme Crypti Tokens rešavaju, a da prethodno nisu rešeni?

Na osnovu Nejtanovog obrazloženja ispada da niko nikada ne treba ponuditi konkurentski proizvod za već postojeća rešenja. Ali, to je loše za krajnjeg korisnika. Ali, takođe je tačno da u periodu brzog razvoja i kritičnog doba za bitkoin nije zdravo za bitkoin i čitav bitkoin ekosistem da se istovremeno pojavljuju paralelne platforme. Napori trebaju biti usmereni na inovativnu tehnologiju.

Mnogo buke ni oko čega

Crypti ne nudi najnovija tehnološka rešenja, oni samo pokušavaju da sustignu tehnologiju koja je dostupna na tržištu. Tehnologija Colored Coin-a je dokumentovana na ColoredCoins.org. Colored Coins web wallet-i takođe postoje: Coinprism, ChromaWallet i Colu, a takođe ih je moguće čuvati na papirnim wallet-ima.

Erik Gril, CEO CoinOutlet-a, je takođe zbunjen Crypti-evom promocijom:

Volim decentralizovane aplikacije, ali Crypti izgleda da malo zaostaje za onime što su drugi već uradili. Ali, možda tu postoji nešto više.

Moram da se malo pozabavim time da bih sve shvatio, ali izgleda veoma slično stvarima koje NXT već radi. Ali, da bih sve shvatio, moram malo više istraživati.

Sa svojim ranim pokretanjem, kompanija verovatno pokušava da profitira, što je prirodna stvar, ali u ovom trenutku njihov proizvod zaostaje u razvoju u porđenju sa konkurencijom.