Bitkoin je i dalje najšire korišćena kriptovaluta i mnogi online prodavci smatraju da je dobra alternativa američkom dolaru, pa i prihvataju uplate u bitkoinima.

Da budemo potpuno iskreni, ti trgovci ne prihvataju bitkoine direktno. Oni rade preko posrednika, poput Paymium-a i Coinbase-a, koji trenutno menjaju bitkoine u fiat valute. Dakle, trgovci ne čuvaju bitkoine. Međutim, oni su prepoznali da sve veći broj korisnika vidi bitkoin kao alternativu fiat valutama i spremni su da plate proviziju posrednicima kako bi ugodili svojim korisnicima.

Ovo je lista 10 najpopularnijih kompanija koje prihvataju bitkoine.

1.       Microsoft

Kada je Microsoft objavio da će početi da prihvataju bitkoin uplate, ljubitelji kriptovaluta su se radovali. Jedna od najvećih svetskih kompanija prigrlila je budućnost digitalne trgovine. Osim kratkog perioda straha kada je Microsoft greškom objavio da više neće prihvatati bitkoine, zbog čega se kasnije i izvnio, sve ostalo je išlo glatko.

Microsoft za sada omogućava korisnicima da plaćaju bitkoinima samo prilikom onlajn kupovina.

2.       Dell

Veliki suparnici, Dell i Microsoft se ne slažu  u mnogo čemu, osim što oba prihvataju bitkoine. Bitkoinom se može kupiti skoro svaki Dell-ov proizvod, pa čak i fizički proizvod, na Dell.com.

3.       Expedia

Expedia prihvata bitkoin uplate preko Coinbase-a. Plaćanje putovanja bitkoinima je podjednako lako kao i plaćanje kreditnim ili debitnim karticama.

4.       Overstock.com

Overstock zaslužuje posebnu pažnju i pohvale jer je u ranoj fazi prihvatio bitkoin. Još 2014-e Overstock je postao prvi veliki internet prodavac koji je uskočio na bitkoin voz.

Direktor kompanije je bitkoina entuzijasta. U stvari, on je uticao na to da kompanija sačuva značajnu količinu bitkoina umesto da ih pretvori u fiat valute. To je ohrabrujuća opklada na bitkoinov dugoročni uspeh.

5.       Newegg

Newegg je online prodavac koji je specijalizovan za elektroniku i kompjutersku opremu. Iako je period promocije u kom je kompanija nudila 10% popusta korisnicima koji plaćaju bitkoinima, Newegg i dalje nudi bitkoin kao metod plaćanja.

6.       DISH Network

DISH Network prihvata bitkoin uplate za svoje satelitske TV usluge od sredine 2014-e godine. Kao i mnogi trgovci, DISH ima saradnju sa Coinbase-om.

7.       Rakuten

Onlajn gigant Rakuten je 2015-e godine davao fantastičan popust za bitkoin korisnike: 30% za sve kupovine preko sajta.

Nažalost, sada više nema tog popusta. Ali Rakuten je u julu izjavio da namerava da kupi BitNet. Saradnja je još uvek u fazi pregovora.

8.       TigerDirect

TigerDirect je još jedan trgovac elektronskom opremom koji je povukao all-in potez koji se izgleda višestruko isplatio.

Kompanija omogućava čak i delimičnu bitkoin uplatu, ukoliko nemate dovoljno bitkoina kako biste kompletirali celu transakciju.

9.       CheapAir

CheapAir je jedan od prvih portala koji je usvojio bitkoin krajem 2013-e godine. Kao jedna od prvih kompanija koja je prihvatila bitkoin, postala je jedna od omiljenih kod bitkoin entuzijasta. Danas kompanija prihvata i Litecoin i Dogecoin.

10.   Sacramento Kings

Sacramento Kings su opšte poznata franšiza, a tim konstantno boravi na dnu NBA tabele. Tu je uvek i sledeća godina. Ali, 2014-e godine su bili prvi – prvi veliki američki sportski klub koji je prihvatio bitkoin.