Iako se London smatra fintech čvorom za startapove u Evropi, nordijske zemlje su takođe prisutne na sve konkurentnijem tržištu kriptovaluta.

Ovo je lista 10 najpopularnijih nordijskih fintech startapova koji se bave kriptovalutama.

  1. Safello je švedski startap osnovan 2014. godine. Kao onlajn menjačnica, potpisali su PoC (proof of concept) ugovor sa Barclays-om 2015. godine. Podržan je u 32 zemlje u Evropi i obrađuje desetine miliona SEK, EUR i GBP u bitkoin transakcijama.
  2. Lendino je danska P2P platforma, koja ima za cilj da olakša i ubrza proces pozajmljivanja novca.
  3. LunarWay je osnovan u avgustu 2015. godine u Danskoj. Kompanija je razvila aplikaciju sa kojom korisnici mogu lako proveravati svoje stanje na računu, vršiti transfer novca i plaćanja.
  4. Auka je aplikacija za mobilna plaćanja. Kompanija ima centralu u Oslu (Norveška). Korisnici aplikacije mogu lako da vrše plaćanja i transfer novca preko svojih pametnih uređaja.
  5. Meniga, islandska kompanija osnovana 2009. godine. Kompanija kreira alatke za upravljanje ličnim finansijama za banke – ING, Islandsbanki i Skandia.
  6. Coinify je danska kompanija koja omogućuje trgovcima da primaju digitalne valuta kao metod plaćanja.
  7. Fixura je finska najstarija P2P platforma.Bavi se pozajmicama i ima preko 70.000 registrovanih korisnika. Od pokretanja kompanije, od 2010. godine do danas, kompanija je pozajmila više od 57 miliona evra preko platforme sa prosečnim povratom novca od oko 10%.
  8. Trustly je švedska tehnološka kompanija koja je razvila metod da onlajn bankovna plaćanja budu jednostavna i bezbedna za trgovce, korisnike i banke. Osnovana je 2008. godine, a 2015. je odabrana od strane FinTech City London-a kao jedna od 50 evropskih FinTech kompanija koje će uvesti revoluciju u sektor finansijskih usluga.
  9. Edgefolio je platforma koja povezuje potencijalne investitore sa hedž fondovima. Pokrenuta je 2013. godine i omogućuje hedž fondovima da se reklamiraju potencijlanim investitorima koji su u potrazi za najboljom ponudom.
  10. Tink je besplatna lična finansijska aplikacija koja kategorizuje vašu potrošnju i prati vaš budžet. Tink omogućava korisnicima da plate račune onlajn sa različitih računa. Aplikacija će automatski kategorizovati i organizovati korisnikove finansije kako bi lakše pratili potrošnju tokom vremena. Kompanija je osnovana 2012. godine u Švedskoj i broji preko 350.000 korisnika.