Bitkoin (BTC) mreža je zabeležila nove turbulencije 30. septembra. U međuvremenu su se pojavili dokazi o požaru koji je uništio opremu za rudarenje u vrednosti od 10 miliona dolara.

Pojavljuje se snimak navodnog požara

Prema navodima Maršala Longa, jednog od prvih aktivnih rudara bitkoina, gigantski data centar kompanije za rudarenje Innosilicon, počeo je da gori u ponedeljak. Pojedinosti ostaju nejasne, ali pojavio se video snimak na kojem se vidi kako mašine navodno nastavljaju sa radom iako je počeo požar.

Dovi Van, osnivač kripto holding kompanije Primitive Ventures, je dodao da je ukupna vrednost opreme koja se tamo nalazi oko 10 miliona dolara.

U vreme pisanja vesti, iz Innosilicon-a nije bilo nikakvih javnih komentara, ni službeno ni na društvenim mrežama.

Heš stopa u padu

Komentatori na društvenim mrežama su brzo izneli zabrinutosti da je upravo taj požar krivac za prijavljeni pad heš stope bitkoina.

Na dan kada se to dogodilo, procene mrežne računarske snage koja je uključena u obrade transakcija smanjile su se sa 86 kvintilijona heševa u sekundi (h/s) na 82 kvintilijona (h/s).

Kao što je prethodno napomenuto, međutim, procene heš stopa pružaju samo ograničen prikaz “ukupnog zdravlja” bitkoina. Prošle nedelje se dogodio pad heš stope od 40%.

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, sezona kiša u kineskom provinciji Sečuan u severozapadu Kine dovela je do katastrofe za najmanje još jednu rudarsku farmu bitkoina 20. avgusta.