Da li manje znači više? Da li će prepolovljenje nagrade za rudare biti korisno za bitkoin ili kletva koja će dovesti do spektakularnog pada?

Novac mora da bude odštampan kako bi se mogao koristiti, tako se uvodi u cirkulaciju. Bilo da je u pitanju papirni ili virtuelni novac, neko mora da odluči koliko novca će biti uvedeno u cirkulaciju i kada.

FIAT valute i rudarenje bitkoina

FIAT valute se obično štampaju od strane centralnih banaka, koje na taj način kontrolišu inflaciju, kao deo nacionalne monetarne politike.

Kada su u pitanju virtuelne valute, pošto nema umešanosti centralizovanog autoriteta, drugi mehanizmi moraju postojati kako bi se upravljalo količinom u opticaju.

Bitkoin se proizvodi rudarenjem, što je proces izračunavanja kompleksnih matematičkih algoritama korišćenjem sprecijalnog softvera i hardvera.

Kreator bitkoina je ograničio ukupnu količinu bitkoina koji će moći biti izrudareni, te na taj način biti u cirkulaciji. U pitanju je 21 milion bitkoina.

Takođe, osigurao je da vremenom bude sve teže izrudariti bitkoine.

Od Blockchain.info-a znamo da je do aprila 2016-te godine izrudareno nešto više od 15 miliona bitkoina.

Prepolovljavanje

Bitkoin sistem je osmišljen tako da se s' vremena na vreme nagrada za rudare prepolovljava.

Sledeći put to treba da se dogodi 11. jula 2016. Prepolovljavanje će imati dramatičan efekat na rudare jer će njihova nagrada značajno opasti.

Difficulty (težina rudarenja) će osigurati da malim rudarima više neće biti profitabilno da i dalje rudare, pa će ostaviti prostor za veće operatere ili pool mining kompanije.

Kakav efekat će prepolovljavanje imati na bitkoin? Da li će dovesti do skoka cene, ili će doći do velikog pada? O tome smo razgovarali sastručnjacima iz sveta kriptovalluta.

Stručnjaci su definitivno podeljeni kada je u pitanju cena bitkoina nakon prepolovljavanja.

Aleksandar Matanović, CEO bitkoin menjačnice iz Srbije - ECD.rs, rekao je:

“Kratkoročno, mislim da će cena pasti. Mnogi ljudi očekuju rast cene nakon prepolovljavanja i oni koji žele da to iskoriste će kupiti bitkoine pre toga, nadajući se da će ih prodati po višoj ceni nakon prepolovljavanja. To će pogurati cenu na više pre prepolovljavanja.“

Matanović smatra da prema Hipotezi o Efiksanosti Tržišta cene već oslikavaju situaciju u kojoj svi učesnici imaju sve informacije, u ovom slučaju znaju da će do prepolovljavanja doći.

Zbog tog fenomena cena je već porasla i zbog toga neće naglo skočiti odmah nakon prepolovljavanja, suprotno onome što mnogi misle.

Njegovo mišljenje je da će cena bitkoina na dugoročnom planu rasti.

Rekao je:

“Imaćemo 75 novih bitkoina svakog sata u poređenju sa 150 koliko imamo sada. Dakle, ukoliko potražnja nastavi da raste sličnim tempom kao što je slučaj u poslednje vreme, novi tempo generisanja bitkoina neće biti dovoljan, što će pogurati cenu naviše.“

Povećanje cene sa oštrim padovima

David Dućini, iz Strenght in Numbers Foundation-a, rekao je:

“Ukoliko se cena ne poveća dovoljno kako bi odgovarala troškovima rudarenja, moglo bi doći do ogromnog pada u hashing snazi, što bi se odrazilo na pad difficulty-ja, ali ko zna...“

Fran Strajnar, suosnivač BraveNewCoin.com-a, je rekao:

“Sa trenutnim pozitivnim zamahom na tržištu i malo vremena do prepolovljavanja, imaćemo konstantan, miran, rast cene sa povremenim oštrim padovima.“

On smatra da će cena nakon 6 meseci biti u opsegu od 700 do 850 dolara.

Stajnar je zaključio:

“Ovo predstavlja dvostruko smanjenje ponude.

Manje koina se proizvodi.

Manje koina se prodaje, jer će rudari čekati cenu da skoči. Stoga smatram da će tržište dostići cenu od najmanje 800 dolara do decembra ove godine.“