Danas, 31. oktobra, obeležava se jedanaest godina od objavljivanja Bitkoin pisma o namerama (white paper) koje je objavila još uvek zagonetna osoba ili grupa identifikovana pseudonimom Satoši Nakamoto.

Revolucionarni tekst 

Bitkoin: Peer-to-peer elektronski gotovinski sistem - objavljen 31. oktobra 2008. - zacrtao je nepromenjiv, decentralizovani protokol ravnopravnih korisnika koji bi mogao da prati i verifikuje digitalne transakcije, sprečava dvostruko trošenje i stvara transparentni zapis za svakoga na uvid u skoro pa realnom vremenu.

Protokol predstavlja kriptografski zaštićen sistem - zasnovan na algoritmu dokaza o radu (proof-of-work) - u kojem se bitkoini (BTC) „rudare“ za nagradu od strane pojedinačnih nodova i zatim verifikuju od drugih nodova u decentralizovanoj mreži.

Ovaj sistem sadrži mogućnost prevazilaženja potrebe posrednika, poput banaka i finansijskih institucija, kako bi olakšali proveru transakcija - velika promena na monopolizovanom polju centralizovane finansijske moći.

304033233% apresijacija

Jedanaest godina kasnije, bitkoin kontinuirano postavlja nove rekorde za svoju heš stopu mreže  - meru ukupne računarske snage koja je uključena u potvrđivanje transakcija na blokčeinu u bilo kom trenutku.

Veća snaga i participacija uspostavljaju veću mrežnu sigurnost i svedoči o širokom raspoznavanju potencijala profitabilnosti rudarenja bitkoina.

Sredinom ovog meseca, mrežni podaci otkrili su da su od stvaranja prvog bloka na Bitkoin blokčeinu 3. januara 2009. godine (poznatijeg na tehničkom jeziku kao „genesis blok“) rudari dobili kombinovani prihod od nešto manje od 15 milijardi dolara.

U računici su obe nagrade za blok - „novi“ bitkoini plaćeni rudarima za potvrđivanje bloka transakcija - kao i naknada za transakcije, koje su ove sedmice probile nivo od milijardu dolara.

Prva zabeležena cena trgovanja bitkoinom primećena je 17. marta 2010. godine - na sada već nepostojećoj trgovinskoj platformi bitcoinmarket.com, u vrednosti od 0,003 dolara.

Apresijacija kriptovalute tako iznosi vrtoglavih 304.033.233% (u vreme pisanja teksta), a bitkoin se trenutno trguje na 9.120 dolara.

Od ovog avgusta izrudareno je 85% od svih bitkoina koji će biti u opticaju, što znači da je ostalo još samo 3,15 miliona novih novčića da se izrudari u budućnosti.

Jedanaest godina kasnije, misterija oko autora pisma o namerama (whitepaper) ostaje nerazrešena. Kripto zajednica je pokušala da utvrdi Nakamotov identitet već u oktobru 2011, samo nekoliko meseci nakon što je misteriozna ličnost prvi put utihnula.