Do 26. aprila izrudareno je tačno 17 miliona bitkoina, prema podacima sa statoshi.info. Pošto je dostupno ukupno 21 milion bitkoina, to znači da je ostalo svega 4 miliona, ili oko 19% da bude izrudareno.

Poslednji put je broj izrudarenih bitkoina dostigao okrugao milionski broj krajem novembra 2016. godine. U kodu bitkoina je određeno da ih ima ukupno 21 milion, što je način da se izvrši deflatorni pritisak na kriptovalutu. Protokol je takođe dizajniran tako da količinu emitovanih novčića smanjuje tokom vremena - na svakih 210.000 blokova mreža prepolovljava nagradu za blok, što znači da se stopa kreiranja novih BTC-a eksponencijalno usporava.

Poslednji put je nagrada prepolovljena u julu 2016. godine, a od tada rudari dobijaju nagradu od 12,5 BTC-a za svaki blok koji izrudare. Pod pretpostavkom da bitkoin protokol ostane isti - uz Satošijev raspored prepolovljavanja i validaciju blokova na svakih 10 minuta u proseku - poslednji bitkoin će biti izrudaren 2140. godine.

Oskudica i rudarenje ukazuju na analogiju sa plemenitim metalima, na čelu sa zlatom, sa kojim je bikoin dugo poređen, uključujući i originalno bitkoin pismo o namerama (whitepaper) Satoši Nakamota.

Pre samo dva dana, investitor i bitkoin špekulant Tim Drejper izjavio je da bitkoin ne samo da je "veći od Interneta", već da je "veći od gvozdenog doba, renesanse i industrijske revolucije". Ranije u aprilu predvideo je da će bitkoin u roku od četiri godine dostići neverovatnu cenu od 250.000 dolara po novčiću.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić