Cena bitkoina se formirala na svojoj najvećoj vrednosti na 1733 dolara nakon što je skočila za 5% u poslednjih 24 sata. Tokom proteklih mesec dana japanska berza je dovela do nedavnog povećanja cene, obrađujući cenu na prosečnoj ceni bitkoina od 1800 dolara.

Japansko i Korejskopovećanje uticaja na cenu

Japanska berza bitkoina trenutno čini 41.8 procenata globalnog tržišta bitkoina i postalo najveće tržište bitkoina u svetu.

Južnokorejsko tržište zaostaje za SAD-om za osam posto od ukupnog svetskog tržišta. Globalno gledano, ova dva tržišta japansko i južnokorejsko predstavljaju 50 posto tržišta bitkoina.

Nedavni skok u ceni bitkoina može se pripisati eksplozivnom rastom ova dva gore pomenuta tržišta. Sasvim slučajno ova dva tržišta su uvek pokazivala veću tražnju investitora i trejdera prema bitkoinu. Cena je često značajno veća nego na drugim tržištima, posebno SAD-ovog i kineskog.

Trenutno bitkoin se trgovao po ceni od otprilike 1800 dolara. Uzimajući to da japansko tržište bitkoina čini približno pola od ukupnih bitkoin trgovina. Može se reći da visoka cena na japanskom tržištu utiče na globalnu prosečnu cenu bitkoina.

Na Južno Korejskom tržištu bitkoin se trguje po neverovatnoj ceni od 1970 dolara, pokazujući zapanjujućih 15 posto premije u odnosu na američko tržište, drugo po veličini Bitkoin tržište na svetu, a oko 9 posto u odnosu na japansko tržište.

Da li je bitkoin potcenjen?

Snažan slučaj može biti u vezi sa pod-procenom bitkoin cene. Potražnja za Bitkoinom u regulisanim kineskim bitkoin menjačnicama se znatno smanjila u poslednjih nekoliko meseci zbog vladine i politike Narodne banke Kine strogog i nepraktičnog “saznajte svoju musteriju” (KYC) i sprečavanja pranja novca (AML) protokola.

Lokalni izvori vlasti uključujući tu i cnLedger je otkrila da da bi se koristile kineske bitkoin menjačnice kao što su Huobi i OKCoin korisnici moraju da dostave bankarsku garanciju, da se suoče licem u lice i da dostave druge potrebne dokumente za dokaz indentiteta.

Umesto da se prolazi kroz teške procese u trgovini bitkoina, kinesko tržište je prešlo na over the counter (OTC) tržište kao što je LocalBitcoins koje je kineska vlada pokušala da izbegne sve vreme. Trenutno, bitkoin se trguje na kineskom tržištu za nešto više od 1350 dolara na regulisanim menjačnicama što je 30 procenata niža cena od cene na japanskom tržištu.

Da li će uskoro cena bitkoina dostići vrednost od 4000 dolara?

Institucionalni investitori i jaki investitori uključujući Daniela Mastersa, direktora Global Advisor Bitcoin Investment Fund (GABI), veruje da cena bitkoina može uskoro ući u zonu od 4000 dolara, otprilike u roku od 8 do 14 meseci. U jednom intervju za CNBC Masters je izjavio:

“Taj primer uspešnog soft forka u lajtkoinu je naterao ljude da počnu da razmišljaju da smo dobili uspešnu SegWit implementaciju u Bitkoin i da to može povećati kapacitet i da nas pokrene na novi nivo. U periodu od 8 do 14 meseci moje predviđanje cene bitkoina je 4000 dolara.”

Eksplozivni rast japanskih i južnokorejskih Bitkoin berzi su delovali kao dva glavna vodeća faktora cene bitkoina. Međutim nepobitno je da je optimizam oko SegWit-a doprineo rastućem trendu bitkoina. Investitori kao Masters veruju da jednom kada se aktivira rešenje za skaliranje cena će značajno skočit.