Do sada je samo 2% Rusa investiralo u bitkoin (BTC), prema novom istraživanju ruskog Centra za istraživanje javnog mnjenja (VTsIOM) objavljenog 9. aprila.

VTsIOM, najstarija anketna institucija u post-sovjetskoj Rusiji, otkrila je da bitkoin nije stekao popularnost u zemlji i da dve trećine Rusa smatra kupovinu kriptovaluta lošom investicijom.

Istraživački centar nije dostavio ni vremenski okvir za anketiranje, niti broj ukupnih ispitanika uključenih u istraživanje.

56% Rusa je tvrdilo da su znali za bitkoin, dok je 18% reklo da su samo čuli za bitkoin, navodi se u anketi. Međutim, VTsIOM je procenio da je faktičko znanje veoma nisko, sa 12% onih koji su tvrdili da su svesni bitkoina izjavili da je bitkoin zabranjen u Rusiji.

Ruska vlada do sada nije zvanično nametnula federalnu kripto regulativu, iako je ruski parlament usvojio kripto zakon u prvom čitanju u maju 2018. godine, bez brojnih ključnih koncepata, uključujući kripto-rudarenje. Krajem februara, ruski predsednik Vladimir Putin postavio je još jedan rok za državu da usvoji kripto propise do 1. jula 2019. godine.

Prema rezultatima ankete, samo 9% građana Rusije posedovalo je detaljno znanje o bitkoinu. Stopa svesti je značajno viša među ruskom muškom populacijom, osobama mlađim od 25 godina, ljudima sa višim obrazovanjem, kao i stanovnicima dva najveća grada u zemlji - Moskvi i Sankt Peterburgu.

U novembru 2018, Forbes Rusija je prenela da je 5% stanovnika Moskve koji koriste bezgotovinske metode plaćanja spremno da počne da koristi kriptovalute da bi platilo svoje kupovine.

Prethodno je američka banka Wells Fargo objavila anketu u kojoj tvrdi da samo 2% američkih investitora poseduje bitkoin, dok je 26 izjavilo da ih intrigira. Prema podacima ankete, 96% investitora izjavilo je da su čuli za bitkoin ali samo 29% je reklo da znaju nešto o digitalnim valutama.

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da je velika većina ispitanika u anketi koju je sprovela centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva tvrdila da bi radije primili poklon novac u digitalnoj valuti.

 

Pripremila: Majda Petrović