Adrijan Lai, osnivački partner kripto investicione kompanije Orichal Partners iz Hong Konga, prognozirao je da će kripto tržište u 2018. "sazreti" i povećati obim trgovanja, naročito među institucionalnim investitorima, objavio je South China Morning Post 9. aprila.

Lai je okarakterisao neverovatni prošlogodišnji rast ukupnog obima trgovanja - do početka januara 2018. dostigao je najviši nivo od preko 800 milijardi dolara i njegov nagli pad na 256 miliona dolara u prvom kvartalu, do 9. aprila, kao "iracionalan". On je ovoj ogromnoj volatilnosti pripisao nedostatak regulatornog nadzora i institucionalnih investicija, ali je prilično optimističan o budućnosti, rekavši:

"Regulatorni organi ne zabranjuju razvoj kriptovaluta, već pokušavaju da bolje regulišu tržište, što bi trebalo da pomogne industriji da sazri (...) Ako regulatorni stav postane jasniji, veliki fondovi će biti sigurniji i spremniji da izvrše značajana ulaganja."

2018. je već iskusila značajan regulatorni impuls koji se odnosi na kripto svet, čime je potvrđeno Laievo gledište. Slučajevi američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) i Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) u februaru 2018. bili su posvećeni kripto regulativi.

SAD, Japan i Južna Koreja trenutno raspravljaju o uvođenju regulative za virtuelne valute, blokčein, kripto menjačnice i ICO projekte, uzimajući u obzir i poreske okvire, a neki priznaju da regulatorne mere nisu u potpunosti razvijene.

U januaru je Cointelegraph izvestio da su preduzetnička ulaganja (VC) u blokčein u 2018. već na putu da prevaziđu brojke iz 2017., sa značajnim investicijama uključujući 140 miliona dolara VC-a koji su već pokrenuli Goldman Sachs, Baidu i CICC za nedavnu kupovinu kripto manjačnice Poloniex od strane Circle-a, kao i ulaganja kompanije Firm Digital Currency Group u Silvergate bank-u.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić