Poslednja dva meseca 2017. godine pokazali su da je bitkoin sinonim za volatilnost, iako je pokazao najveću elastičnost od svih kriptovaluta. Vrednost proteklih osam nedelja kulminirala je pre nešto više od nedelja dana na visini od 20.000 dolara po novčiću, pre nego što je tržišna kapitalizacija brzo korigovana za čak 8.000 dolara na različitim berzama širom sveta.

Govoreći za CNBC, dr Džulian Hosp, suosnivač finteh kompanije TenX, predvideo je da će bitkoin u narednoj godini videti još veće skokove i padove, navodeći:

"Mislim da ćemo bitkoin videti na vrednosti od 60.000 dolara, ali takođe mislim da ćemo videti i  pad vrednosti na 5.000 dolara. Pitanje je, međutim, "Šta će se prvo dogoditi?"

Dok su neki sigurno videli bitkoin korekciju kao pucanje na tržištu ili pucanje balona, investitori uključujući i Hosp, veruju da su nedavne niske cene pružile savršenu priliku za kupovinu više bitkoina. Hosp navodi:

"Za stručnjake koji su bili na tržištu ovo je zapravo dobrodošao pad. Ovaj pad za nas je bio vrlo, vrlo zdrav, a neki od nas su ga koristili da kupe nešto više bitkoina, jer smo odjednom dobili popust od 40-45%. "

Kripto tržište raste

Pad nije bio samo u ceni bitkoina. Krajem prošle sedmice, tržište kriptovaluta uticalo je na ukupan gubitak od 200 milijardi dolara u razmaku od 48 sati, ali se brzo povratilo i konsolidovalo. Iako je dramatična korekcija zastrašujuća za gledanje, svakako to nije bilo prvi put da se dešava, a neki analitčari su siguno da nije ni poslednji.

U korekciji je bilo prisutno puno faktora, a nijedan katalizator ne može se pripisati direktnom padu vrednosti u prethodnoj nedelji.

Hosp je sada optimističan, ali očekuje još veću korekciju za celo tržište kriptovaluta, pošto korisnici prebacuju višak koina i ulažu u one koji nude opipljive upotrebe i stvarnu vrednost. Hosp je dodao:

“Ne mislim da će to biti balon koji će pući i svi će izgubiti svoj novac, ali mislim da će svi koini i sve imovine sa vrlo malo koristi ili vrednosti otići u koine koji stvarno donose vrednost, imaju novu tehnologiju i ljudi ih koriste.”

 

Pripremio: Nenad Ćurčić