Bezbednost i „sistemski rizik“ će biti u fokusu treće Stanford blokčein konferencije na Univerzitetu Stanford od 30. januara do 1. februara, otkrili su organizatori.

Zbog sve većeg interesovanja institucija za blokčein tehnologiju, održava se trodnevni događaj na kome će biti prezentacije i diskusije o različitim tehnickim pitanjima.

Na čelu sa profesorima sa Stanforda, između ostalog, biće i primeri kompanija koje se bave kriptovalutama, među kojima će biti poznata imena kao što su Blockstream, ConsenSys i Polychain Capital.

Govor će održati predstavnici industrijskih preduzeća, uključujući startap fokusiran na stelar - Interstellar i platformu za pametne ugovore Chainspace.

Konferencija, koja je prvi put održana 2017, "istražiće upotrebu formalnih metoda, empirijske analize i modeliranja rizika kako bi se bolje razumela bezbednost i sistemski rizik u blokčein protokolima."

Organizatori su kao deo uvoda u ovogodišnji događaj napisali da je „multidisciplinarna saradnja“ glavna tema:

„Cilj nam je da podstaknemo multidisciplinarnu saradnju među praktičarima i istraživačima u blokčein protokolima, distribuiranim sistemima, kriptografiji, bezbednosti računara i upravljanju rizikom.“

Stanford nastoji da studentima ponudi više direktnog proučavanja blokčeina otvaranjem istraživačkog centra u junu ove godine.

U međuvremenu, u oktobru je, kako se priča, bila jedna od nekoliko institucija u Sjedinjenim Državama koje investiraju u kripto fondove.

 

Pripremio: Nikola Mosurović