Agencija za finansijske usluge Malte (MFSA) primila je upite od 21 berze kriptovaluta koje traže licencu po Zakonu o virtuelnim finansijskim sredstvima (VFA).

21 kompanija od 34 potencijalna VFA provajdera su berze kriptovaluta

Prema službenom saopštenju od 1. novembra, 21 berza je među 34 potencijalna pružaoca usluga VFA koji su poslali svoja pisma o namerama malteškom finansijskom regulatoru kako bi stekli licencu za VFA usluge. 

MFSA je pojasnila da su do 31. oktobra dobavljači kriptovaluta radili prema prelaznim odredbama navedenim u članu 62 Zakona o VFA. Da bi nastavile sa radom na Malti ili iz nje, ove kompanija će se sada morati da podnesu zahtev za odobrenje kod MFSA.

Podnosioci zahteva za licencu VFA spadaju u jednu od četiri kategorije

Prema izveštaju Finance Magnates-a, podnosioci zahteva će biti razvrstani po MFSA u jednu od četiri kategorije koje definišu zahteve imalaca dozvola. Regulator takođe planira da uvede administrativne kazne za kršenje zakona, navodi se u izveštaju.

U zvaničnom saopštenju, MFSA je rekla da će se uskoro obratiti podnosiocima zahteva da bi zakazali preliminarni sastanak. Jednom kada se sastanak održi, podnosioci zahteva će imati 60 dana da u potpunosti ispune sve tražene zahteve.

Do sada je registrovano 18 VFA agenata

Prema saopštenju, MFSA je primila 30 zahteva za registraciju VFA agenata, od kojih je 18 registrovano. Lista registrovanih agenata dostupna je na veb stranici MFSA.

Zakon o VFA deo je Malteškog zakonodavstva vezanog za blokčein, usvojenog u julu 2018. godine, zajedno sa Malteškim zakonom o digitalnoj inovaciji i Zakonom o inovativnom tehnološkom uređenju i uslugama. MFSA je u septembru objavila svoj strateški plan tvrdeći da će aktivno nadzirati i upravljati rizicima povezanim sa poslovanjem povezanim sa firmama za kriptovalute.

Juče je regulator upozorio na novu bitkoin (BTC) prevarantsku šemu nazvanu "Bitcoin Future", napominjući da ona ima iste karakteristike kao i prethodno identifikovani prevarantski entitet zvan "Bitcoin Revolution".