21-godišnji muškarac osuđen je na 10 godina zatvora nakon što je postao jedan od prvih ljudi u SAD-u koji su osuđeni za krađu kriptovaluta hakovanjem mobilnih telefona. Tužioci u Santa Klari su objavili zatvorsku kaznu 22. aprila.

Džoel Ortiz je u februaru priznao krađu i prihvatio sporazum o priznanju krivice od 10 godina.

Ortiz je ukrao više od 7,5 miliona dolara od najmanje 40 žrtava: u saopštenju se navodi da je tada potrošio 10.000 dolara u noćnim klubovima u Los Anđelesu, unajmio helikopter da bi mu prevezao prijatelje na muzički festival i kupio vrhunsku Guči odeću i prtljag.

U maju 2018. godine, jedan kripto preduzetnik u Kupertinu izgubio je 5,2 miliona dolara za nekoliko minuta, napominju tužioci.

Tužioci su opisali srednjoškolca kao "iskusnog prevaranta koji od žrtava krade kriptovalute i preuzima njihove naloge na društvenim mrežama, a nakon toga ih prodaje za bitkoin (BTC)".

Ilegalne zamene SIM kartica često uključuju navođenje telefonskih kompanija da prebace brojeve mobilnih telefona na nove SIM kartice pružanjem ukradenih adresa i brojeva socijalnog osiguranja. Odavde, hakeri mogu da zaobiđu mere dvofaktorske autentifikacije koje su osmišljene da čuvaju kriptovalute bezbedim.

Prošle godine Ortiz je uhapšen na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu, a istražitelji kažu da su uspeli da povrate 400.000 dolara ukradenih sredstava. Oni veruju da je ostatak ili sakriven ili potrošen. Tužilac Erin Vest rekao je:

„Ovo nisu Robin Hudovi. Ovo su lopovi koji koriste kompjuter umesto oružja. Oni ne kradu samo neku eteričnu, eksperimentalnu valutu. Oni kradu fondove za koledž, stambene hipoteke, finansijski život ljudi.”

Oritza je 19. aprila osudio sudija nakon dva ročišta na kojima su žrtve opisale finansijsku devastaciju uzrokovanu njegovim zločinima.

U februaru, u posebnom slučaju, u Njujorku je optužen za krađu identiteta i sredstava, uključujući kriptovalute, u prvom slučaju zamene SIM kartice u državi.