Digitalni dan 2018, Evropske komisije, je doveo do potpisivanja Deklaracije o stvaranju Evropskog blokčein partnerstva koje čine dvadesetdve zemlje, navodi se u saopštenju za medije Evropske komisije od 10. aprila.

Potpredsednik Evropske komisije (EK) je tokom govora pozvao Evropu da postane lider u digitalnim tehnologijama razvojem blokčein inovacija i razvojem veštačke inteligencije.

U saopštenju se navodi da će partnerstvo biti “sredstvo za saradnju između država članica koje će tako razmenjivati iskustva i ekspertize u tehničkim i oblastima regulative i pripreme blokčein aplikacija na nivou Jedinstvenog digitalnog tržišta u korist javnog i privatnog sektora”.

Komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabrijel, je govorila o mogućnosti da se blokčein tehnologija integriše u postojeću industriju:

“U budućnosti će sve javne službe koristiti blokčein tehnologiju. Blokčein je odlična prilika za Evropu i države članice da preispitaju svoje informacione sisteme, promovišu poverenje korisnika i zaštite lične podatke, kako bi pomogli u stvaranju novih poslovnih mogućnosti i uspostave nove oblasti liderstva u korist građana, javnih službi i kompanija.”

Tema regulative za blokčein tehnologiju je navedena u saopštenju za javnost, gde se navodi da će partnerstvo “doprineti stvaranju povoljnog okruženja u potpunoj saglasnosti sa zakonima EU i sa jasnim modelima upravljanja koji će pomoći popularizaciju blokčein usluga širom Evrope”. EK je početkom marta javila da će objaviti finteh i blokčein okvir za EU.

Zemlje učesnice koje su potpisale Deklaraciju o blokčein partnerstvu su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Norveška, Holandija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija. U saopštenju se navodi da su i drugi članovi EU i Evropske ekonomske zone pozvani da se pridruže.

Početkom februara, EK je pokrenula Blokčein opservatoriju i forum, koju je Gabrijel nazvala “jednom od najsveobuhvatnijih svetskih mapa o iskustvu i stručnosti vezanih za blokčein”.

U saopštenju se navodi da je EK investirala više od 80 miliona evra u projekte vezane za blokčein, sa oko 300 miliona evra koji će biti dodeljeni za razvoj blokčeina do 2020. godine.