Cena bitkoina je jedna od najčešćih tema ovog meseca u svetu investicija, bilo da se radi o mejnstrim finansijskim krugovima ili u okvirima Bitkoin ekosistema.

Početkom meseca bitkoinom se trgovalo na nivou ispod 530$, u naredne dve nedelje cena je skočila i do 780$, nakon čega je izvršena korekcija na otprilike 200$ više od majske cene.

Uzavrela atmosfera na bitkoin tržištu

Kako se približavamo sredini godine, koja će izgleda biti najbitnija godina za digitalne valute u dosadašnjoj istoriji, CCO BitPay-a Soni Sing komentariše bitne faktore koji su doveli do uzavrele atmosfere na bitkoin tržištu.

Bez obzira na nečiji dosadašnji investicioni portfolio, bilo šta što poraste više od 40% za nekoliko nedelja, privući će čak i mejnstrim publiku. Za manje od tri nedelje, bitkonu sledi “dan polovljenja”, stoga možemo očekivati period velike nestabilnosti cene.

Sing daje trenutnu analizu na globalnom tržištu Bitkoina, koju počinje, naravno, sa Kinom, kao najvećom rudarskom silom i najvećim tržištem bitkoina u svetu.

“Bilo je dosta aktivnosti u Kini. Juan je počeo da devalvira, pa su ljudi su počeli da kupuju bitkoin kako bi prebacili deo novca u valutu koja ne gubi na vrednosti.”

Brexit, zlato, srebro i polovljenje nagrade za rudare

Sing je takođe istakao da je bitkoin porastao 35% u 2015. godini. Poređenja radi, dolar je porastao 10% prošle godine.

Sledeći faktor jeste Brexit glasanje koje će se desiti ove nedelje. Kao što smo videli prilikom Grexit fijaska, Sing predviđa da bi Bitkoin mogao biti posmatran kao sigurna investicija u doba nacionalne i regionalne ekonomske neizvesnosti. Cene srebra i zlata su takođe porasle za oko 10% od 1. juna. Takođe, države sa posrnulim ekonomijama, kao što su Brazil i Venecuela, iz godine u godinu sve više koriste bitkoin.

Ipak, kao očigledan uzrok povećanja cene, nameće se polovljenje nagrade za rudare koje će se desiti oko 10. jula. Sing je u razgovoru sa Kineskim menjačnicama potvrdio da Dan Polovljenja navodi trejdere u Kini da kupuju bitkoin, u nadi da će cena porasti do kraja godine.

70% Bitkoin transakcija su internacionalne

Još jedan od razloga, za koji Sing misli da je zanimljiv, jeste činjenica da bitkoin raste globalno.

"Pre dve godine, kada je cena bila iznad 1.000$, broj transakcija po danu se kretao oko 50.000 (sada je taj broj 5 puta veći) i 70% naših (BitPay-evih) bitkoin transakcija su se odvijale na teritoriji SAD, a danas se situacija okrenula! 70% transakcija je internacionalno, dok je samo 30% u okviru SAD-a."

Takođe, od zatvaranja Mt.Gox menjačnice, velike kompanije kao što su Microsoft, Expedia i platforma za online igranje Steam, dodale su BitPay u svoje opcije plaćanja, čime dodatno doprinose globalnom prihvatanju bitkoina.

Očekuje se da će u narednim nedeljama bitkoin cena biti nestabilna, a mi ćemo nastaviti da vas obaveštavamo o bitnim dešavanjima u bitkoin svetu.