Direkcija za nauku i tehnologiju sekretarijata za državnu bezbednost SAD podržava četiri male firme sa sredstvima za korišćenje Blockchain tehnologije za razvoj sistema upravljanja identitetom.

Koje su to blockchain firme?

Digital Bazaar, Respect Network, Narf Industries i Celerity Government Solutions će dobiti po 100.000 dolara. Primenjuju blockchain tehnologije za sistem upravljanja identitetom i politiku zaštite.

Tema je podrška verifikaciji identiteta uz korišćenje Blockchain tehnologije koja centralizuje i potvrđuje nove stavke dodate u postojeće polje.

Digital Bazaar razvija format i arhitekturu povezanog registra podataka da pokaže podatke o identitetu, dok Respect Network iz Vašingtona razvija decentralizovani registar i servis za pretragu integrišući se sa javnim Blockchain-om.

Narf industries iz Vašingtona radi na postizanju rešenja za upravljanje identitetom na blockchain-u: poverljivost, integritet, dostupnost i pseudo-anonimnost.

Celerity Government Solutions iz Virdžinije istražuje rešenja koja omogućavaju korisnicima da uspostave i održe pouzdanu razmenu informacija sa javnim i privatnim organizacijama.

Nakon početnih 100.000 dolara nagrade po kompaniji, svaka od ovih firmi ima mogućnost daljeg finansiranja na osnovu prvih rezultata projekata i naučnog i komercijalnog potencijala.

Za šta će sekretarijat za državnu bezbednost da koristi sistem?

SBIR program je otvorio konkurs u decembru 2015. Godine. Uključivao je četiri teme, kojima su se bavili programski menadžeri uprave za sajber bezbednost, koje treba da odgovore na potrebe istraživanja i razvoja komponenti sekretarijata za državnu bezbednost i njegovih preduzeća.

U sekretarijatu za državnu bezbednost je zaposleno 240.000 ljudi u avijaciji, obezbeđivanju granica u vanrednim situacijama, analitičara sajber bezbednosti itd.

Kristofer Franko, blockchain stručnjak u Borderless Technology i predsednik Borderless Charity, kaže:

“Zaista je zanimljivo da sekretarijat državne bezbednosti (SDB) finansira neku vrstu blockchain tehnologije. Ima logike da SDB prvi počne da se bavi sistemom upravljanja identitetom. Takođe je malo zloslutno, ali i jako zanimljivo kako će ga koristiti. Nisam čuo za kompanije koje su odlučili da finansiraju.”

Kristofer dodaje da bi bilo dobro da se znaju kriterijumi po kojima je SDB izabrao te kompanije, jer postoje i druga rešenja na kojima se radi i sa kojima se daleko otišlo, kao što je njegov BorderLess.tech sistem indetifikacije.

Dalje navodi:

“U svakom slučaju, potezi poput ovog garantuju opstanak blockchain tehnologije.”