Skoro polovina Rusa je čulo za kriptovalute, a 13% tvrdi da se dobro razumeju u njih, prema istraživanju koje je sprovela kompanija Romir 7. avgusta.

Romir, predstavnik Galupa u Rusiji, pitao je 1.500 ruskih stanovnika o njihovom poznavanju kriptovaluta, kao i njihovim planovima za interakciju sa industrijom.

Od ukupnog broja ispitanika, 44% je čulo za kriptovalute, 13% je izjavilo da ih dobro razumeju, a 56% nije znalo šta pomenuta reč znači.

Istraživanje je takođe pokazalo da je 31% ispitanika reklo da mogu da zamisle šta su kripovalute, ali nemaju istinsko razumevanje za njih.

Rusija je fokusirana na regulatorni pristup različitim aspektima fenomena kriptovaluta, uključujući oporezivanje, rudarenje i menjačnice digitalnih sredstava.

Nakon nekoliko godina mešovitih signala iz zakonodavaca o legalnosti bitkoina (BTC), naročito u prvom čitanju paketa nacrta zakona koji se tiče kriptovaluta i blokčeina bilo je uspešno ranije ove godine. Ruska vlada još nije formalno usvojila statut kao zakon.

Predsednik Romira Andrei Miliohhin napomenuo je da su rezultati istraživanja "konačno dokazali da kriptovalute još nisu formirale značajan finansijski instrument".

"Osim toga, rusko društvo, koje se već opeklo sa različitim šemama kojima se može obogatiti na brzinu, pokazuju zdrav skepticizam u ovom slučaju."

Drugi nalazi istraživanja bili su odnos između prihoda i poznavanja kripto okruženja: ljudi sa nižim prihodima imaju tendenciju da znaju više o kriptovalutma.

Krajem januara, još jedno kripto povezano istraživanje koje je sproveo Sveruski centar za studije o javnom mišljenju (VCIOM), otkrilo je da je više od 56% Rusa čulo za Bitkoin, naglašavajući da je 74% stanovništva glavnog grada Rusije Moskve sada svesno kriptovaluta.

 

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović