Francuski kripto startap Keplerk ponovo je pokrenuo uslugu prihvatanja plaćanja u bitkoinu (BTC) u preko 5.200 trafika u Francuskoj od 10. oktobra.

Usluga je prvi put pokrenuta u januaru

Nakon što je suspendovao uslugu za manje od dva meseca nakon lansiranja u januaru, iz Keplerka navode da će njihovi kupci moći da kupe bitkoin na mašinama za kupovinu cigara u vrednosti od 50, 100 ili 250 evra, prenosi francuski informativni kanal BFM TV 10. oktobra.

Prema izveštaju, plaćanje bitkoinom na svih 5.200 lokacija biće izvodljivo putem Keplerk-ove partnerske kompanije Bimedia, koja će obezbediti terminale za plaćanje.

Kao što je ranije objavljeno, Keplerk-ova prvobitna prodaja u januaru 2019. godine navodno je obuhvatala samo šest trafika, dok su druge publikacije objavile da je u programu učestvovalo čak 24 prodavnice. Tada je suosnivač Keplerk-a Adil Zakhar izjavio da firma planira da proširi projekat na 6.500 trafika do februara, uprkos izveštajima da centralna banka Francuske nije podržala inicijativu.

Usvajanje bitkoina naglo raste u Francuskoj

U međuvremenu, Francuska očigledno beleži porast usvajanja kriptovaluta. Krajem septembra Cointelegraph je izvestio da će preko 25.000 prodajnih mesta 30 francuskih prodavaca, uključujući gigante sportske odeće Decathlon i kozmetičku prodavnicu Sephora, početi sa prihvatanjem BTC plaćanja početkom 2020. Kako je ranije objavljeno u septembru, francuska jedinica Domino's Pizza organizovala je takmičenje sa nagradom od 100.000 evra u bitkoinu ili gotovini.

Dana 12. septembra, francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je tvrdio da francuske vlasti ne planiraju da oporezuju kripto-u-kripto trgovanje, već će razmotriti oporezivanje kada se kriptovalute prodaju za fiat novac.