Bivši američki član kongresa Ron Poll sproveo je anketu na tviteru 15. novembra i upitao u kom obliku bi voleli da primaju 10.000 dolara za period od jedne decenije, gde je većina izabrala bitkoin (BTC).

Od ispitanika, 50% je odgovorilo da bi više voleli da primaju svojih 10.000 dolara u bitkoinu, a drugi najpoželjniji oblik bilo je zlato i to 37%, treće je bilo u desetogodišnjim američkim obveznicama (11%), a poslednji je bio američki dolar sa samo 2%.

Screenshot of Ron Paul’s Nov. 14, 2018 tweet

Screenshot Ron Polovog tvita. Izvor: Tviter

Cena bitkoina je bila stabilna tokom dužeg vremena, dok nije izgubila preko 10% tokom 24 časa dan pre početka istraživanja. Analitičari konsultantske firme Fundstrat, predviđaju da će bitkoinu biti potrebno da se oporavi “nedeljama ako ne i mesecima”, a analitičari u Bloomberg Intelligence da bi cena novčića mogla da dostigne 1.500 dolara.

Bivši teksaški predstavnik Pol sproveo je indentično istraživanje 5. decembra 2017. godine, sa relativno sličnim rezultatima: američki dolar je zadržao isti nivo dok je bitkoin dobio 4% više nego u najnovijim anketama.

Cena bitkoina u decembru 2017. godine prema istraživanju iznosila je oko 11.500 dolara,  17. decembra je trebalo da dostigne maksimum od 20.000 dolara.

Slično istraživanje koje je više bazirano na kriptovalutama sprovedeno je na tviteru od strane Rana Nojnera - osnivača i izvršnog direktora kripto investicione i konsultantske firme Onchain Capital-a. U njegovom istraživanju, mnogi odgovori na ista pitanja bili su bitkoin, ripl (XRP), bitkoin keš i akcije American Airlines-a.

Screenshot of Ran NeuNer’s Nov. 17, 2018 tweet

Screenshot Ran Nojnerovog tvita. Izvor: Tviter

Ovom istraživanju ostalo je još tri sata glasanja, a većina ispitanika (52%) odgovorila je da bi radije zadržala XRP. Drugi najpopularniji odgovor je bitkoin (39%), treći su akcije American Airlines-a (7%), a četvrto mesto zauzima bitkoin keš sa samo 2%.

U vreme pisanja, XRP je u poslednjih 24 časa porastao za 6,97% i ponovo je prestigao i zauzeo mesto itirijuma (ETH) na CoinMarketCap-u.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović