Nedavna istraživanja Chainanalysis-a sugerišu da bi količina bitkoina (BTC) potrošena na ilegalne transakcije ove godine mogla dostići rekordnu visinu od milijardi dolara, čak iako se odnos ilegalnih i legalnih transakcija smanjuje, navodi se u izveštaju Blumberga 1. jula.

Prema izveštaju, ukupna vrednost BTC-a koja je do sada potrošena na ilegalne aktivnosti ove godine je 515 miliona dolara. Istraživanje pokazuje da će se do kraja godine ova brojka udvostručiti i dostići milijardu dolara.

Međutim, iznos BTC-a potrošen na ilegalne usluge, za razliku od legalnih, opada. Izvršna direktorka Chainalysis-a, Hana Kurtis, kaže da samo 1% aktivnosti BTC-a u ovoj godini predstavlja ilegalne aktivnosti, koja je smanjena sa 7% u odnosu na 2012. godinu.

Prema izveštaju, 515 miliona dolara potrošenih na ilegalne aktivnosti korišćeno je u transakcijama na Dark Web-u, malom delu Deep Web-a, koji je podsekcija interneta koji se ne pojavljuje u pretraživačima.

Najveće ilegalno internet tržište na kome se može plaćati BTC-om navodno je "Hydra". BTC je očigledno kriptovaluta koja se najviše koristi na takvim tržištima, a monero (XRM) je na drugom mestu, navodi se u izveštaju. Često su ta tržišta uključena u distribuciju droge i/ili ilegalne pornografije.

Kako je ranije objavio Cointelegraph u aprilu, na primer, dvojica muškaraca koji stoje iza Dark Web tržišta NextDayGear proglašeni su krivima za prodaju steroida i kontrolisanih supstanci i pranje novca. Sajt je očigledno nudio injekcije i oralne steroide, kao i Ksanaks, Valijum i Vijagru.