Postoje neke osnovne psihološke karakteristike korisnika koje se mogu prepoznati na Telegram kanalu. To su:

Paničar

Ovaj tip korisnika je najviše aktivan na kanalima i dovodi do ludila i sebe i sve oko sebe. ‘Uzbunjivač’ se zariče na večnu ljubav prema projektu i ostalim korisnicima, ali na prvi loš predznak počinje da besni. Najčešći komentari su: Sve vas volim. HODL. Stvarno verujem u projekat. Kad se naljuti, komentari su: Želim povraćaj mojih novčića! Mrzim vas! Vratite mi novac! To je prevara! Prevaranti! Sve je nestalo! Trebalo je da slušam majku! Budale, bežite!

Čovek sa ‘vezama’

Ova vrsta korisnika obično pokazuje svoje znanje iz svih mogućih jurisdikcija: ima veze u obaveštajnim službama, sudovima, kao i kod nekih predsednika država. Najčešći komentari: U velikoj si nevolji. Već sam sve prijavio kod Komisije za hartije od vrednosti. Možeš da počneš da paničiš, obaveštajne službe te prate.

Vernik

To je najbrojnija kategorija na svakom Telegram kripto kanalu. Oni ulažu svoj novac ne samo da bi profitirali, već i zbog poverenja u projekat i tim. Ovi ljudi su glavna publika svakog projekta koji podržavaju i inspirišu projektni tim. Oni su najlojalniji sledbenici proizvoda i oni pokazuju razumevanje i strpljenje tokom razvoja. Ovu publiku uglavnom predstavljaju iskusni entuzijasti i analitičari koji čitaju skoro svaku poruku i prate sve reference u medijima. Oni obično istražuju sva pitanja samostalno i ponekad dele informacije sa ostalima.

Preprodavac

Ovog korisnika interesuje samo jedna stvar u vezi sa projektom: kupiti po niskoj ceni i prodati po visokoj. Nije ga briga razvoj projekta, koje ideje stoje iza projekta, niti ko je u timu. Retko kad pročita pismo o namerama (whitepaper). Najčešći komentari: Kada se projekat unosi na listu (ponude)? Hajde, momci, požurite! Jedva čekam 100 dolara po tokenu za rok od mesec dana.

Nepoželjni korisnik

Ovaj tip korisnika dobije zabranu pristupa na sajtu svaki put. Zatim kreira nov nalog i počne sve iz početka. Najčešći komentari: Zašto sam ponovo izbačen? Uložio sam milion dolara i izbacujete me. Zašto?

Zajedljivi trolovi  

Korisnik koji se pojavljuje na mreži jednom mesečno i svaki put postavlja ista pitanja: Pa, kako je ovde? Da li je projekat propao? Nakon toga ga nema i obično se pojavi mesec dana kasnije sa istim pitanjem i istim šalama.

Da li ste se prepoznali u nekoj od ovih grupa?    

 

Ilustracija: Darja Lovrenski