61% visokoprofilnih digitalnih kompanija širom sveta investiraju u blokčein, prema izveštaju firme za upravljanje digitalnim identitom Okta podeljnim sa Cointelegraph-om 2. aprila.

Provajder digitalnog identiteta iz San Franciska, Okta, je objavio rezultate istraživanja o novim trendovima u tehnološkom razvoju i poslovnim mogućnostima najvećih kompanija sveta.

U svom prvom “Izveštaju o digitalnim preduzećima”, Okta je ispitao 1.050 donosilaca odluka u IT, sigurnosnom i inženjerskom sektoru iz globalnih kompanija sa prihodom od najmanje milijardu dolara. Okta je objasnio da su donosioci odluka definisani kao neko u kompaniji ko je "odgovoran za donošenje odluka o kupovini tehnologije".

Kompanija je prikupila odgovore u anketama u januaru i februaru 2019. godine kako bi saznala kako preduzeća primenjuju nove tehnologije.

Prema izveštaju, većina donositelja odluka preferirala je ulaganje u tehnologije Interneta stvari (IoT) i veštačke inteligencije (AI), s tim da je 72% ispitanika izjavilo da je ulagalo u Internet stvari, a 68% je tvrdilo da su investirali u AI. 61% ispitanika je otkrilo da su investirali u blokčein, dok je 58% reklo da su investirali u tehnologiju proširene stvarnosti.

Percentage of investment in various emerging technologies by large companies

Procenat investicija u različitim novim tehnologijama od strane velikih kompanija. Izvor: Okta Izveštaj o digitalnim preduzećima

Od ukupno 1.050 donosilaca odluka, 90% je tvrdilo da njihove kompanije rade na formalnoj digitalnoj transformaciji i investiraju u barem jednu od pomenutih tehnologija.

Nedavno je američka firma za istraživanje tržišta International Data Corporation predvidela da će globalna ulaganja u blokčein iznositi skoro 2,9 milijardi dolara u 2019-oj, što je porast od 88,7% u odnosu na 2018-u.