Anketa čiji su rezultati objavljeni 15-og februara od strane Nemačke federalne asocijacije za informacionu tehnologiju, telekomunikacije i i novih medija (Bitkom), otkrila je da preko dve trećine nemaca upoznato sa bitkoinom.

Svest o najpopularnijoj kriptovaluti se duplirala u odnosu na 2016. godinu, kada je 36% Nemaca bilo upoznato sa bitkoinom, a cifra se recimo učetvorostručila ako za parametar uzmemo 2013. godinu - navodi se u izveštaju Bitkom-a.

Sudeći po ovoj anketi, 4% od 1.009 ispitanika poseduje bitkoin, 19% njih je reklo da imaju u planu da kupe bitkoin, a 72% ispitanika je navelo da nisu zainteresovani za digitalne valute.

Na temu ekonomske važnosti kriptovaluta i blokčeina, direktor Bitkoma Rohleder je naveo:

"Bitkoin i druge kriptovalute su dobar primer kako digitalna era ima mogućnost da promeni svet finansija. Ovo nije toliko o jednoj individualnoj valuti koliko je o fundamentalnoj blokčein tehnologiji. Imaće uticaja na celokupnu ekonomiju."

Kako navodi izveštaj ankete Bitkom-a, dva glavna razloga odbijanja koje su navodili onih 72% koji nisu zainteresovani za bitkoin i digitalne valute je rizik od prevelike nestabilnosti cena i manjka znanja o praktičnoj upotrebi bitkoina.

12-og februara, uprava Evropskog nadzornog organa je zabrinula korisnike navodeći da su kriptovalute "veoma rizična" sredstva koja pokazuju "jasne znake balona".

Svest o kriptovalutama je veoma visoka u Nemačkoj u poređenju sa drugim državama. Sudeći po anketi iz januara, više od 56% Rusa je čulo za bitkoin. U avgustu, 2017 godine, Čarls Hu, kinesko-američki milijarder-investitor, komentarisao je kako većina ljudi u Kini, između 70% i 80% njih, nije nikada čulo za bitkoin.


 

Pripremio: Bojan Zečević