13. januar je označio važnu prekretnicu za bitkoin kada je izrudareno oko 16,8 miliona bitkoina (BTC), odnosno 80 procenata. To znači da su samo 4,2 miliona bitkoina, ili 20 posto, ostalo za rudarenje dok se ne dostigne pokrivenost od 21 miliona bitkoina.

Satoši Nakamota je ugradio u protokol da će ukupan broj bitkoina biti 21 milion, a to je prvi put pomenuto u pismu o namerama (whitepaper) iz 2008. godine.

Nedostatak stvara potražnju, što čini novčiće vrednijim. Kada se izrudari 21 milion bitkoina, postaće još teže da se dobiju, tako da potencijalno može učiniti svaki novčić dragocenijim.

Rudari trenutno dobijaju 12,5 BTC nagrada za svaki blok koji su izrudarili, ali Nakamotov protokol takođe zahteva da se nagrada za rudarenje prepolovi svakih 210.000 blokova, odnosno otprilike na četiri godine. Sledeći prepolovljavanje rudarske nargradei će se desiti u roku od dve godine, otprilike početkom juna 2020. zavisno od težine Heš funkcije, donoseći nagrade do 6,25 BTC po izrudarenom bloku.

Nije svakau digitalna valuta moguće rudariti poput BTC-a. Neke kriptovalute stvaraju se s celokupnom ponudom koja se emituje odjednom, u tom slučaju ukupna ponuda se održava ili je u opticaju, a nema načina da se "rudari" ili stvori novi novčić.

Neki primeri digitalnih valuta koje se nerudare su Ripple, IOTA, NEM, NEO, Qtum, Omisego, Lisk, Stratis, Waves i EOS.

Povećanje snabdevanja

Skeptici su predstavili da je teoretski moguće povećati broj bitkoina 21 milijunsko putem napada 51% (u realnosti je potrebno 66,7%) ili napada Sybil. Do sada ni jedna od tih manipulacija se nije pokazala izvodljivom u slučaju BTC-a.

Altkoin Krypton, koji je zasnovan na itirijumu, doživeo je napad od 51% u avgustu 2016. godine, ali od tada više nije bilo takvih napada.

BTC se i dalje oporavlja od 22. decembra i pada na tržištu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović