89% kineskih blokčein firmi navodno je pokušalo da stvori sopstvenu kriptovalutu, izjavio je viši stručnjak iz lokalne blokčein asocijacije.

Prema državnoj CCTV 21. novembra, Jedong Žu, predsednik pekinškog Udruženja za blokčein tehnološke aplikacije (BBAA), je otkrio da je velika većina blokčein industrije u Kini fokusirana na tokene, a ne blokčein.

Pored Žuovih napomena, izveštaj CCTV-a obuhvatio je i novu studiju koju je vodila Narodna banka Kine (PBoC).

U koautorstvu pet lokalnih finansijskih i tehnoloških vlasti, izveštaj „Bluebook on Blockchain“ otkriva da u Kini postoji 28.000 blokčein preduzeća.

Autori „plave knjige“ uključivali su Kinesku akademiju društvenih nauka, Kinesko udruženje za plaćanja i kliringa Kine, pekinškog Udruženja za blokčein tehnološke aplikacije i pres služba Akademije društvenih nauka.

Predsednik BBAA: 4.000 od 28.000 kineskih DLT firmi fokusirano je na čisti DLT

Prema rečima predsednika BBAA, samo 4.000 kineskih blokčein kompanija fokusirano je na čistu blokčein tehnologiju, dok je čak 25.000 navodno pokušalo da izda sopstvenu kriptovalutu ili token.

Vest dolazi usred nedavno izazvanog kineskog pritiska na razvoj tehnologije blokčeina, koji je pokrenuo poziv predsednika Si Đipinga da prihvati blokčein u oktobru.

Pritisak je bio praćen ponovnim talasom pritiska na lokalne kompanije povezane sa kriptovalutama. 21. novembra, Šangajska jedinica PBoC-a objavila je da poduzima akcije protiv subjekata koji su navodno uključeni u trgovinu kriptovalutama poput bitkoin (BTC). 22. novembra, vlasti u provinciji Šenžen tvrdile su da je 39 berzi naišlo na zabranu trgovanja kriptovalutama u Kini.

Državne publikacije naglasile su da bi podrška blokčeinu u zemlji trebalo da bude ograničena isključivo na blokčein tehnologiju, a ne i na inicijative koje se odnose na kriptovalute.

Više od 50% blokčein preduzeća nalazi se u provinciji Gvangžo

Većina takvih kompanija nalazi se u provincijama Gvangžo i Šenžen.

Uz to, u izveštaju se navodi da je skala „crne industrije“ povezana sa prevarama na mreži u Kini dostigla 100 milijardi kineskih juana (15,6 milijardi dolara).