Godinu dana nakon što je bitkoin (BTC) oborio rekorde kripto sektora i dostigao cenu od 20.000 dolara, partner u Blockchain Capital-u, kompanija preduzetnog kapitala (VC), izjavio je da će tržište koje je trenutno u padu predstaviti “fantastičnu šansu za kupovinu”. Spenser Bogart je izjavio njegovo opažanje tokom intervjua za CNBC-ev “Fast Money” 17. decembra.

Bitkoin se sada trguje na oko 3.550 dolara, sa rastom od 2%, što je povećanje od oko 260 dolara u toku zadnjih 24 sata. Novčić naime, ima 82% manju vrednost u odnosu na ovo vreme tokom prošle godine.

Naglašavajući da je Blockchain Capital "dugoročni investitor", Bogart je rekao CNBC-u:

“Da li bi bitkoin mogao da dostigne 50.000 dolara? Apsolutno. On nema istu vrstu cena prema zaradi, preduzetna vrednost u odnosu na prihod koji obično predstavlja neku vrstu gornje granice ili plafon u tipičnoj tehnološkoj kompaniji u ranoj fazi. [...] Koliko će to trajati? Nisam siguran.”

Nakon što je CNBC voditelj Melisa Li kritikovala verovanje da bi cene na tržišt “mogle da prestignu” one iz istog perioda prošle godine, Bogard je izjavio da “nema apsolutno ničeg pogrešnog sa tezom rasta”, ali je napomenuo da je “do nedavno” bitkoin tržište bilo “pokrenuto skoro samo od individualnih investitora.” Ovo, predložio je, i dalje rezultira u rastuće tržište koje “previše raste”, i obratno, kada tržište pada “dostigne previše nisku tačku”.

Bogart je naglasio da bez obzira na kratkoročne slabosti tržišta, srž karakteristika tehnologije i koncepta je i dalje tu. Naročito, rukovodioc VC-a je izjavio da je 2018. godina doživela veliki napredak po pitanju skalabilnosti, sa “Lighting Network” koji pomaže da se “transakcije obavljaju ekstremno jeftino i brzo.”

On je dalje ukazao na to da povećanje institucionalizacije klase imovine, sa ovogodišnjim doprinosom od strane američkih univerziteta Lige bršljanja (Ivy League) - kao što su Jejl i Hardvard - predstojećih bitkoin derivatima i svetske platforme za trgovinu digitalnih sredstava Bakkt, čiji je vlasnik Intercontinental Exchange (ICE), i uspostavljanja više kvalifikovanih kastodi usluga za kripto imovinu.

Poslednje u nizu optimistično opažanje Bogart-a koje je istakao je vezano za “kvalitet talenata koji vidimo da ulaze u kripto prostor”, dodajući da “najbolji i najbistriji govore da “žele da rade na bitkoinu.”

Sa poslednjim razmatranjem o nepredvidljivosti cena, Bogart je izjavio da bi bitkoin danas mogao “apsolutno” još niže da padne - “bilo gde između trenutne cene i 2.000 dolara ili čak i 1.000 dolara” - ali da sve ove cene predstavljaju “odličnu priliku za kupovinu”, dodavši:

“Kada pogledamo unazad 24 ili čak 12 meseci od sada, mi ćemo reći “zašto nisam kupovao tada?”

U nedavnim komentarima, kripto optimista i suosnivač Fundstrat Global Advisors-a Tomas Li, izjavio je da veruje da je “fer vrednost bitkoina značajno veća od trenutne cene”. On je predložio cenu između 13.800 i 14.800 dolara, uzeći u obzir broj aktivnih novčanika, upotreba po nalogu i ostalih faktora koji utiču na ponudu.

 

Pripremio: Marko Mihajlović