Bil Berhid je osnivač i direktor Abre, aplikacije za transfer novca zasnovanoj na bitkoinu. Objavio je na Severnoameričkoj konferenciji 17. januara da će firma pokrenuti svoju globalnu digitalnu mrežu sledećeg meseca.

Nakon pokretanja Abre, korisnici će moći da šalju i primaju novac u preko 50 valuta. Abra uključuje direktnu podršku bitkoin plaćanju članovima porodice ili prijateljima u inostranstvu sa niskim naknadama.

U suštini, Abra je P2P verzija današnjih servisa za transfer novca. Umesto da smo u obavezi da fizički posetimo lokaciju na kojoj možemo da primamo ili šaljemo novac, što može da bude i neefikasno za pojedince koji žive u ruralnim područjima, korisnici mogu jednostavno da pošalju novac putem mobilnog telefona bilo kom primaocu koji će zatim primiti uplatu od Abra blagajnika širom sveta.

Abra cilja na globalno tržište

Abra je pokrenula svoje aplikacije na Filipinima i u SAD. Filipini imaju veliko tržište transfera novca od preko 500 milijardi dolara, uglavnom zbog velikog broja filipinskih radnika koji rade u inostranstvu i šalju doznake natrag svojima kući. Da biste poslali novac na Filipine, filipinski gastarbajteri se oslanjaju na neefikasan i skup transfer novca, koji je prouzrokovao neprijatnosti i za pošiljaoce i primaoce u protekloj deceniji.

Berhid i njegov tim pokušavaju da poboljšaju ovaj nepraktični ekosistem koji postoji na globalnom tržištu transfera novca. Koristeći Bitkoin kao osnovu, kompanija ima za cilj da transfer novca učini bržim i jeftinijim kroz upotrebu P2P mreže i valute.

“Iako je Bitkoin oduvek bio veliki deo onoga čime se mi bavimo, do sada je bio u zapećku. Prošle godine smo pokrenuli Abru na Filipinima i SAD. Uspeli smo da stvorimo digitalni proizvod koji neće zbunjivati prosečnog potrošača koristeći Bitkoin”, rekao je Barhid.

Abra za globalno tržište će obuhvatati različite izvorne bitkoin funkcije, uključujući bitkoin novčanik, bitkoin-fiat razmena, fiat-bitkoin razmena...

Barhid je posebno optimističan u vezi sa uticajem Abre na globalno bitkoin tržište. Mreža olakšava trgovcima da zadrže svoje bitkoine i trguju digitalnim valutama za fiat u bilo kojoj zemlji koju Abra podržava.

On je izjavio:

“Mi procenjujemo da se u preko 75 zemalja trguje na nedeljnom nivou između 30-40 miliona dolara iz fiat valuta u bitkoin. Uz našu podršku bitkoin trgovcima, kao Abra blagajnicima, bitkoin trgovci mogu sada da zadrže bitkoin u svojoj Abra aplikaciji i izvrše proces uplate ili isplate u bilo kojoj svetskoj valuti koju Abra aplikacija podržava.”

Podržana od strane velikih investicionih preduzeća i finansijskih institucija

Startap i Abra mreža je podržama od strane najvećih investicionih firmi u svetu, uključujući Arbor investicije, RRE investicije i First Round Capital. Abra je prikupila 14 miliona dolara od ovih firmi.

Druge velike finansijske institucije, uključujući American Express i Tata Sons, takođe, učestvuju u multimilionskom ulaganju, pružajući potreban kapital, resurse i infrastrukturu za Abrin rast.

Haršul Sanđi, vodeći partner American Express Investicija, izrazio je pozitivan stav o viziji Abre da bude lider u tržištu doznakama iz inostranstva. Primetio je još 2015. da su praktičnije i povoljnije metode slanja doznaka očajno potrebne.

“Kako ljudi i preduzeća obavljaju transakcije globalno, postoji potreba za povoljnim i pristupačnim načinom kretanja novca. Mislimo da Abra može da igra važnu ulogu u evoluciji transfera novca i trgovanja, posebno na tržištima u razvoju”, naveo je Sanđi.