Razlog zbog kojeg je američka Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) odbila toliko mnogo fondova berzanskih indeksa kriptovaluta (ETF) je taj što kripto industrija ne odgovara podnosiocu zahteva, po rečima izvršnog direktora startapa koji se bavi kripto plaćanjima Abra, prenosi CNBC 4. septembra.

Govoreći za CNBC "The Coin Rush", Bil Barhid je predložio da SEC odbaci kripto ETF aplikacije jer "ljudi koji se prijavljuju za aplikacije ne odgovaraju kalupu koji SEC koristi za odobravanje."

Barhid je izjavio da bi za dobijanje saglasnosti za ETF trebalo da bude kandidat  "koji diše na način na koji SEC očekuje". Takođe je dodao da poverljiva finansijska organizacija ima bolju šansu da dobije saglasnost nego startap ili relativno nepoznata kompanija. Predvideo je da će SEC naredne godine konačno da odobri bitkoin (BTC) ETF:

"To će se dogoditi u narednoj godini, ustvari opkladio bih se na to. Za to postoji previše zahteva."

Izjave Barhida prate neka naširoko objavljena odbacivanja aplikacija Bitkoin ETF-a. SEC je odbio žalbu za prijavu bitkoin ETF-a od strane braće Tajlera i Kamerona Vinklevos. 7. avgusta regulator je odložio odluku o listingu i trgovanju BTC ETF-a od investicionih firmi VanEck i kompanije za finansijske usluge SolidX do 30. septembra.

Prošlog meseca, izvršni direktor kompanije Pantera Capital Dan Morhed je napomenuo da će BTC ETF da "traje dugo" i dodao da je usvajanje kripta još uvek u početnoj fazi. Morhed je napomenuo da je najnovije sredstvo koje je dobilo odobrenje od strane SEC za sertifikaciju ETF-a bilo bakar, metal koji je "na zemlji 10.000 godina u upotrebi".


 

Pripremio: Nikola Tasić