Služba za regulaciju finansijskih usluga (FSRA) i Abu Dabi Global Market (ADGM) pripremaju skup propisa za kriptovalute, ICO i menjačnice kriptovaluta, objavljeno je u zvaničnom saopštenju u nedelju 11. februara.

Prilikom izrade propisa, FSRA namerava da sarađuje sa relevantnim kvalifikovanim institucijama  i pojedincima koji su uključeni u kripto industriju, navodi se u saopštenju. Finansijski regulator nije precizirao kada se očekuje da će propisi biti objavljeni.

FSRA je 9. oktobra 2017. izdao upozorenje o rizicima koje nose ICO i kriptovalute,  tada je finansijski regulator i počeo sa razmišljanjem o izradi sopstvenog skupa propisa za kriptovalute.

U saopštenju ADGM priznaje globalnu potražnju za digitalnim valutama, navodeći da su “virtualne valute, iako nisu zakonito sredstvo plaćanja, na globalnom tržištu stekle svojstva (funkciju novca) sredstva razmene za robu i usluge”.

4. februara 2018., Uprava za hartije od vrednosti i robe sa dodatom vrednosti UAE izdala je dokument kojim upozoravaju investitore, navodeći da moraju preuzeti sve rizike vezane za ulaganje u digitalne tokene s obzirom na to da ova vrsta aktivnosti za prikupljanje sredstava još nije regulisana od strane UAE.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić