Maqta Gateway LLC, filijala koja je u posedu luke Abu Dabi, postala je prva kompanija u Abu Dabiju koja je implementirala vlastito blokčein rešenje - izveštava Construction Business News (2. juna).

Maqta Gateway je razvila i pokrenula Silsal - tehnologiju zasnovanu na blokčeinu koja ima za cilj da poboljša efikasnost u industriji opreme i logistike.

Prema Construction Busines News-u, Silsal će u početku biti na raspolaganju špediterima i njihovim korisnicima, pri čemu će novi sistem biti upućen ka "ostatku trgovinske zajednice kao komplementarno oruđe postojećem mPCS sistemu."

Koristeći interni blokčein, laka Abu Dabi se nada da će smanjiti papirologiju, olakšati ažuriranje statusa u realnom vremenu i ubrzati razmenu informacija.

Silsal je razvijen interno u digitalno-istraživačkoj laboratoriji Maqta Gateway-a, a takođe je bio istestiran na terenu sa strategijskim korisnicima luke Abu Dabi - kako Construction Business News izveštava. Generalni direktor Maqta Gateway-a dr. Noura Al Daheri je naveo:

"Blokčein je ključni korak u digitalizaciji trgovine."

Pored blokčeina, Maqta Gateway je kreairala sopstveni sistem za digitalni identitet koji može šifrovati sve vrste transportnih dokumenata. "Ovo", navodi Dr.Noura, "će eliminisati potrebu za pirstupom putem lozinki koje mogu često predstavljati bezbednosni rizik."

Industrija opreme i logistike i dalje ostaje veoma zainteresovana sa razvijanje blokčein rešenja, a na svetskom ekonomskom forumu je procenjeno da bi ova tehnologija mogla uštedeti 20% ukupnog troška fizičkog transporta širom sveta dok je direktor FedEx-a naziva "narednom granicom" za globalne snabdevačke lance.
 

Pripremio: Bojan Zečević