Računovodstveni gigant, Accenture, će potpisati formalni sporazum sa Kanadom, Holandijom i drugim stranama kako bi koristili blokčein u identifikaciji putnika. Direktor tržišta kapitala u kompaniji, David Trit, je potvrdio taj potez na konferenciji Synchronize Europe u Londonu 18. juna, kojoj je prisustvovao i dopisnik Cointelegraph-a.

Accenture će se udružiti sa državnim upravama Kanade i Holandije, kao i sa Air France-KLM, Air Canada i nekoliko aerodoroma na osnovu novog sporazuma.

Trit će lično ratifikovati sporazum pod nazivom “Known Traveller Digital Identity”, koji ima za cilj da prilagodi iskustva putnika korišćenjem biometrijskih podataka, za oko dve nedelje.

“Ako mogu da kontrolišem svoje lične podatke, onda mogu da odlučim da ih podelim zato što ću tako dobiti hiper personalizovanu uslugu. Želim da podelim aspekte mojih preferencija, moj identitet sa tim subjektima [...] na mom putovanju, mogu li dobiti bolju uslugu?”, objasnio je tokom prezentacije.

Uvođenje identifikovanog bloka baziranog na blokčeinu će omogućiti putnicima da unaprede graničnu i carinsku kontrolu svojih biometrijskih podataka, uz plan njihovog kretanja.

Šema je prvobitno izašla početkom 2018. godine, u vreme Svetskog ekonomskog foruma, sa zvaničnicima koji naglašavaju potrebe za koordinacijom podataka o putnicima.

“Inovacije su ključ za povećanje globalne konkurentnosti, mobilnosti i produktivnosti”, izjavio je tada kanadski ministar transporta, Mark Garnou i dodao:

“Unapređenje novih tehnoloških dostignuća može da podrži pristupe zasnovane na riziku za javnu bezbednost i sigurnost, čineći vazdušni saobraćaj efikasnijim i poboljšavajući iskustvo putovanja.”

Blokčein je već pronašao upotrebu u avijaciji gde i Accenture i Air France-KLM ističu potencijal.