Globalna kompanija za profesionalne usluge Accenture sarađuje sa vodećim globalnim firmama, uključujući Mastercard, kako bi uvela cirkularni lanac snabdevanja baziran na blokčeinu, navodi se u saopštenju objavljenom 25. februara.

Aktivni korisnik tehnologije blokčeina i distribuiranog registra, Accenture sada namerava da primeni tehnologiju kao ključnu komponentu za jačanje cirkularnog lanca snabdevanja. Termin cirkularni lanac snabdevanja obuhvata sve faze lanca snabdevanja, od početka do kraja, kako bi se eliminisao otpad i poboljšala održivost životne sredine.

U okviru najavljene inicijative, Accenture sarađuje sa glavnim svetskim kompanijama, uključujući kompaniju za računarstvo Amazon Web Services, blokčein firmu Everledger, međunarodnu organizaciju za razvoj Mercy Corps i multinacionalnu korporaciju za finansijske usluge Mastercard.

Prema objavljenom izveštaju, novi cirkularni lanac snabdevanja će uz pomoć blokčeina omogućiti korisnicima da identifikuju male dobavljače i uzgajivače u lancu snabdevanja i da nagrađuju korišćenjem direktnih plaćanja.

Pored toga, nova sposobnost je osmišljena tako da omogući bolje upravljanje inventarom i uklanjanjem otpada, transparentnost u lancu snabdevanja i autentičnost proizvoda.

David Treat, generalni direktor u kompaniji, izjavio je da primena blokčeina u cirkularnom lancu snabdevanja omogućava poslovnoj industriji da preispita globalne lance snabdevanja.

Nemačka automobilska marka Mercedes-Benz Car objavila je da ulazi u pilot fazu platforme zasnovane na blokčeinu kako bi povećala transparentnost i održivost u kompleksnim lancima snabdijevanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 23. februara zagovarao upotrebu blokčeina za inovaciju upravljanja lancem snabdevanja u evropskoj poljoprivredi.

 

Pripremila: Majda Petrović