Novčanik i menjačnica za kriptovalute, Coinbase je izdala saopštenje na svom blogu u kojem je priznala da je nekim korisnicima previše naplaćeno za kupovinu kriptovaluta sa kreditnim i debitnim karticama i obećava da će nadoknaditi sve pogođene korisnike u potpunosti.

Prema Coinbase-u, problem je nastao kada su banke i izdavaoci kartica ranije ovog meseca promenili šifru plaćanja (MCC) za kupovinu kriptovaluta. To znači da će plaćanja kriptovaluta sada biti obrađivano kao "gotovinski avansi", što znači da bi banke i izdavaoci kreditnih kartica mogli početi da naplaćuju naknade za kupovinu "gotovinskog avans" za kupovinu kriptovaluta.

Coinbase je napisao na svojoj Reddit stranici da su dodatni troškovi rezultat Visa preusmeravanja i ponovne naplate zbog promene koda MCC. Njihovo Reddit ažuriranje dodaje da Coinbase radi sa Visa i drugim glavnim mrežama kreditnih kartica kako bi stvorio novi MCC za kupovinu kriptovaluta i da se "nadaju da neće imati dodatnih gotovinskih naknada" za korisnike.

Komentari na Coinbase blogu pokazuju nezadovoljstvo korisnika kojima je višestruka naplata na Coinbase računima prepolovila stanje na bankovnim računima. Prosečni korisnik Sam Ju je napisao:

"Da li ćete vratiti naknade za prekoračenja koje su nastala ovim fijaskom?"

Reddit korisnik Ipzi je objavio na Coinbase-ovoj Reddit stranici da mu je naplaćeno 50 puta sa ukupnom sumom od 67.000 dolara.

Blog Coinbase navodi da su svi kupci koji su kupili kripto na njihovoj menjačnici između 22. januara i 11. februara mogli da budu pogođeni. Svakom kupcu Coinbase-a koji je pogođen dodatnim troškovima zatraženo je da obavesti Coinbase kako bi pomogao u otkrivanju šta se tačno desilo.


 

Pripremio: Nikola Mosurović