Bitkoin je napadan iz mnogih razloga u prošlosti - upotreba u kriminalu, spekulativni balon, itd. BNP Paribas se priključio ostalima, rekavši da je budućnost bitkoina ograničena jer ne postoji "centralna banka" koja bi ga kreditirala.

Deflacija bez centralne banke

Prema izveštaju objavljenom u Telegraph-u, BNP Paribas je izjavio da je budućnost bitkoina ograničena, prvenstveno zbog nedostatka centralne banke (zajmodavac poslednjeg sredstva). Prema BNP Paribasu, to bi rezultiralo značajnim rizicima i potkopalo monetarnu politiku. Banka napada bitkoin zbog svoje deflatorne prirode (ograničeno izdavanje), visoke nestabilnosti i nedostatka regulacije. Za razliku od mnogih vlada koje su negativno nastrojene prema bitkoinu, Japan je zauzeo pozitivan stav i priznao bitkoin kao da je zakonito sredstvo plaćanja.

“Potencijalna opasnost za centralnu banku, brige o pranju novca, finansijskoj stabilnosti, izbegavanju poreza i kriminalu, sve donose glavobolje regulatorima.”

Primarna briga BNP Paribasa je da u slučaju finansijske krize (npr. 2008-09) ne postoji centralna vlast koja bi regulisala proizvode zasnovane na bitkoinu.

Centralna banka za decentralizovanu valutu?

Centralna banka obično ima bitnu ulogu kada likvidnost nestane na finansijskom tržištu. Kada se banke suočavaju sa iznenadnim porastom potražnje za vraćanjem depozita, obično se obraćaju centralnoj banci, koja će da kreditira kako bi obezbedila likvidnost. Međutim, u decentralizovanoj valuti nema potrebe da neki finansijski posrednici (banke) drže vaš novac. Stoga bi bankarski koncept bio čudan u bitkoin svetu. Dok je mogućnost banke da proširi zalihe novca kroz deo rezervi ograničena, rizik od gubitka likvidnosti je takođe umanjen.

Ista banka, različiti istraživači, različiti pogledi

Bitkoin može biti tema koja stvara  podele, pošto pogledi na Vol Stritu variraju od toga da nazivaju bitkoin potpunom prevarom (Džejmi Dimon, JP Morgan), do toga da je to više od nečega (James Gorman, Morgan Stanley). Pogledi mogu biti različiti čak iu okviru banke. Pre par godina, BNP Paribas objavio je izveštaj koji je nazvao bitkoin remetilačkim pronalaskom kao što je motor na sagorevanje. BNP Paribas je aktivan u usvajanju blokčein tehnologije, eksperimentisao je sa transferom u realnom vremenu sa bankovnih računa u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. Budućnost bitkoina definitivno nije ograničena na stavove ovih istraživača.


 

Pripremio: Nikola Mosurović