Savetnik predsednika Rusije predložio je da se na Krimu usvoji digitalna valuta kako bi se privukli investitori i izbegle sankcije, javlja lokalna novinska agencija TASS 19. aprila.

Sergej Glazjev, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina o regionalnoj ekonomskoj integraciji, pozvao je parlament da usvoji „tehnologije digitalnog novca“ kako bi se smanjile „prekogranične barijere“, rekao je zvaničnik na Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti (YIEF).

Prema Glazjevu, usvajanje digitalnih valuta će "oštro smanjiti prekogranične barijere" i privući će strane investitore koji se "boje sankcija", koje se "generalno sprovode preko banaka".

Zvaničnik je, kako se izveštava, razradio da su digitalni novac, kao što su stejblkoini, koji su vezani za zlato ili drugu fizičku imovinu, u stanju da "pređu granicu i ne mogu biti ometani sankcijama".

Glazjev je dalje predložio da se stvori "stabilan digitalni token" koji bi bio vezan za cenu po kvadratnom metru na Krimu, kako bi se prikupila sredstva za izgradnju velikih lečilišta.

Prema TASS-u, Republika Krim je postala prvi region u Rusiji u pogledu udela ulaganja u bruto regionalni proizvod (GRP).

U svom nedavnom govoru, Glazjev je ponovio svoj pozitivan stav o blokčein tehnologiji. On je 2018. godine primetio neograničenu prirodu digitalnog novca, naglašavajući da on nije podložan nikakvim nepredvidivim sankcijama i može smanjiti politički rizik.

Nedavno je centralna banka Rusije procenila potencijalne koristi i nedostatke digitalnih valuta centralne banke (CBDC), ističući jedan veliki nedostatak za korisnike CBDC-a, što je nedostatak anonimnosti.

U međuvremenu, Rusija još uvek nije primenila nijednu regulativu vezanu za kripto industriju, jer je Državna duma, ruski parlament, nedavno odložio razmatranje predloga zakona o digitalnim finansijskim sredstvima. Ruski predsednik Putin je ranije postavio rok za donošenje propisa do 1. jula 2019. godine.


 

Pripremila: Majda Petrović