9. avgust: Letnji kripto rolerkoster se nastavlja, nakon što tržište beleži zdrav povratak u zelenu zonu nakon značajnih gubitaka.

Ukupna tržišna kapitalizacija se 8. avgusta smanjila na 219 milijardi dolara, što je najniži nivo od sredine novembra 2017. godine. U današnjem rastu, praktično sve glavne kriptovalute su ostvarile dobitke, pokazuju podaci iz Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za solidnih 6.500 dolara u vreme pisanja, sa rastom od oko 3,2% na dan. Vodeća kriptovaluta je porasla za oko 300 dolara u rasponu od 2 sata, sa 6.229 dolara na 6.528 dolara. Iako se od tada blago korigovao ka dole, novčićem se ipak trgovalo za 330 dolara više u vreme pisanja u odnosu na 24-časovni minimum od 6.144 dolara. Nedeljni gubici bitkoina, međutim, ostaju na čvrstih 14%, sa skromnijim gubicima od 3,5% u mesecu.

Bitcoin’s 24-hour price chart

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Iako je današnji živahan rast možda smirio nervozu u kripto svetu, kreator dodžkoina Džekson Palmer je posmatrao nedavni pad tržišta, koji su mnogi pripisali saopštenju američkih regulatora 7. avgusta da će odložiti donošenje odluke o tome da li će odobriti bitkoin berzanski fond (ETF).

U nizu tvitova, Palmer je ukazao na podatke koji pokazuju opadanje dnevnih transakcionih stopa za bitkoin, itirijum (ETH) i ripl (XRP), kao i trend opadanja korišćenja decentralizovanih aplikacija (dApp), kao značajne indikatore “krhkosti” ove sfere.

Nešto optimističniji, tvorac lajtkoina (LTC) Čarli Li je danas u tvitu rekao da smatra da je period kada je tržište u padu “najbolje vreme da ljudi porade na usvajanju”.

Itirijumom (ETH) se trenutno trguje za oko 363 dolara, sa rastom od oko 1% na dan u vreme pisanja. Njegov dnevni skok je usko povezan sa bitkoinom, jer je skočio sa 352 na 367 dolara u roku od dva sata. Gubici itirijuma na nedeljnom nivou ostaju na oko 11%, sa mesečnim gubicima od 24%.

Ethereum’s 24-hour price chart

Dnevni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top dvadeset novčića po tržišnoj kapitalizaciji, osim jednog, nalaze se u zelenom, u vidu čvrstih dobitaka u rasponu od 1 do 9 procenata.

Kardano (ADA) je pokazao najveći učinak među prvih deset, sa porastom od oko 8% i trguje se za 0,12% u vreme pisanja.

Stelar (XLM), EOS (EOS) i IOTA (MIOTA) su takođe zabeležili solidne dobitke, svi su u porastu između 4 i 7 procenata.

Među top 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik (ETC) je jedini u crvenom, prvi put da je zabeležio gubitke nakon nedelje rasta koji je prkosio padu tržišta. Nakon talasa pozitivnog momentuma pokrenutog vestima da ga je američka berza i provajder usluge novčanika Coinbase uvrstila u svoju ponudu, altkoin je blago opao za oko 2% i trguje se za 15,04% u vreme pisanja.

Ethereum Classic’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijum klasika. Izvor: CoinMarketCap

Tezos (XTZ) - na 18. mestu - je u porastu za 6,22% na dan i trguje se za 1,65 dolara u vreme pisanja. Ovaj snažan rast se javlja uprkos najnovijoj prepreci projekta u tekućoj akciji oko hartija od vrednosti protiv svog kotroverznog ICO projekta od 232 miliona dolara na američkom sudu prošle nedelje.

Tezos’ 24-hour  price chart

Dnevni grafikon cene tezosa. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 228,6 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za 9 milijardi dolara više od jučerašnjeg minimuma od 219 milijardi dolara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Tim finansijskih stručnjaka sa Univerziteta Jejl je ove sedmice predložio sistem faktora koji predviđaju trendove cena među glavnim kriptovalutama.

Otkrili su da kriptovalute "nemaju izloženost" najčešćim berzama, kao i povraćajima valuta i roba i makroekonomskih faktora. Umesto toga, identifikovali su specifične kripto obrasce, uključujući i "snažni time-series impulsni efekat" među glavnim kriptovalutama kao što su bitkoin, itirijum i ripl, kao i korelaciju između cene i pažnje investitora koju su izveli putem društvenih medija i analize onoga što se pretražuje na pretraživačima.

Komentarišući ovu “pažnju investitora”, izvršni direktor Pantera Capital-a Den Morhed izjavio je danas da su kripto tržišta nedavno svedočila nešto preteranijim rekcijama investitora zbog kratkoročnih vesti, kao što je odlaganje bitkoin ETF-a od strane SEC-a.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić