Kineska tehnološka radna grupa objavila je svoju petnaestu procenu tehnologije blokčeina, u kojoj je promovisala Itirijum na drugo mesto posle nedavnog hard-forka.

Centar za razvoj informacija i industrije (CCID) objavio je listu 6. decembra, rangirajući ukupno 35 kripto imovina.

U najnovijoj rang listi, EOS je zadržao svoje prvo mesto, Itirijum je prešao sa trećeg na drugo mesto, zamenivši mesto sa Tronom (TRX). Bitkoin (BTC) mreža zauzela je deveto mesto, dok Ripl nije napredovao do prvih deset i stigli su na 18. mesto.

Top 20 blockchain networks per CCID’s 15th assessment

Top 20 blokčein mreža na 15. rang listi CCID-a. Izvor: CCID

Uspon Itirijuma

Promocija Itirijuma se može pripisati sa umerenim stepenom sigurnosti njegovom nedavnom unapređenju mreže. Pre nego što se hard-fork dogodio, suosnivač Itirijuma Vitalik Buterin tvrdio je da će mreža posle ažuriranja ostvariti preko 3.000 transakcija u sekundi.

Nadogradnja je takođe doživela široku podršku, a nekoliko popularnih berzi je najavilo da će ažurirati svoje nodove pre hard-forka. Ipak, neki stručnjaci tvrde da ažuriranje nije dovoljno i da je Itirijum daleko od toga da postane „svetski računar“.

Kina je usvojila blokčein

Nedavni izvještaji ukazuju na to da se blokčein u Kini sve više razvija i usvaja. Cointelegraph je juče izvestio da Kina planira da sprovede prvi test digitalne valute centralne banke i da je Kina izdala 20 milijardi juana (2,8 milijardi dolara) u obveznicama zasnovanim na blokčeinu za mala i mikro preduzeća.